Συμφωνία Πρεσπών: Οι εκλογές, το σενάριο για «κυβέρνηση μειοψηφίας» και στο βάθος το Ποτάμι

Συμφωνία των Πρεσπών | Ειδήσεις: «Σταυρόλεξο» για γερούς λύτες η κύρωση της προωθούμενης συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων – Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει σε κυβερνητικό «μοντέλο Πορτογαλίας» - Τι προβλέπει το Σύνταγμα – Στην «έξοδο κινδύνου» οι ΑΝ.ΕΛ. – Σε ρόλο… μπαλαντέρ ο Σταύρος Θεοδωράκης και τοoutsider

Συμφωνία Πρεσπών: Οι εκλογές, το σενάριο για «κυβέρνηση μειοψηφίας» και στο βάθος το Ποτάμι
6'

«Ντόμινο» σημαντικών πολιτικών και θεσμικών εξελίξεων, με βάση τις οποίες θα καθοριστεί ο τελικός χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών, σηματοδοτεί η προαναγγελία από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων για αποχώρηση από την κυβέρνηση, όταν θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση η περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό, όπως σας έχει ενημερώσει επανειλημμένως το Newsbomb.gr, στο κόμμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας σοβεί μια σοβαρότατη κρίση.

Τελευταίο απτό δείγμα αυτής της ιδιόμορφης πολιτικής «θύελλας» ήταν οι δηλώσεις - «φωτιά» του αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Παναγιώτη Σγουρίδη, περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, το οποίο θα μπλόκαρε την προωθούμενη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Και, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και την τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ότι πλέον ο ίδιος θεωρείται «μαύρο πρόβατο» μέσα στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δείτε σχετικά:

Σγουρίδης & Παπαχριστόπουλος στο Newsbomb.gr: «Μιλούσα υποθετικά» - «Είμαι μαύρο πρόβατο στους ΑΝΕΛ»

Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» επικρατεί αναβρασμός, για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη «έξοδος» του Πάνου Καμμένου και τις Κοινοβουλευτικής Ομάδας του από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου απεργάζεται σχέδια για τη λεγόμενη επόμενη ημέρα.

Δείτε επίσης:

Παπαδημούλης: Πάμε σε ανασχηματισμό λόγω της στάσης των ΑΝ.ΕΛ. στη Συμφωνία των Πρεσπών (vid)

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, φαίνεται πως εντάσσεται η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι έστω κι αν ο υπουργός Άμυνας αλλά και οι συν αυτώ αποχωρήσουν λόγω της έλευσης της προωθούμενης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στη Βουλή, τότε η κυβέρνηση θα πορευτεί ως «κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής», κατά το πρότυπο χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Πόσο εφικτό, όμως, είναι ένα τέτοιο σενάριο; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δώσει το ανώτατο νομοθετικό κείμενο της χώρας: Το Σύνταγμα.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα της Ελλάδας

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος προβλέπεται η Αρχή της Δεδηλωμένης, η οποία ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 από τους 300. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας, δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

arthro84

Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο υπάρχει η παράγραφος 6 και φαίνεται πως σε αυτή εδράζεται το επιχείρημα Τζανακόπουλου για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής. Αυτή αναφέρει: «Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση εμπιστοσύνης, θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων, δηλαδή 120 βουλευτών. Στην περίπτωση, λοιπόν, που εκλεγεί κυβέρνηση με την θετική ψήφο 120-150 βουλευτών, τότε έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία, όμως δύσκολα μπορεί να κυβερνήσει.

Πόσω δε μάλλον, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες πόλωσης, μια τέτοια κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να «σταθεί» πολιτικά αλλά και νομοθετικά. Όπως εκτιμούν έγκριτοι συνταγματολόγοι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε μια κυβέρνηση «κοινοβουλευτικά ανάπηρη και ηθικά διάτρητη».

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως έως σήμερα, υπό το Σύνταγμα του 1975, δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής.

Με απλά λόγια, είναι συνταγματικά έννομο ένα τέτοιο σενάριο. Είναι, όμως, ηθικό από τη στιγμή που δεν υφίσταται, σε καμία περίπτωση, η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής; Η απάντηση είναι προφανής: «Όχι».

Και ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αρχίζει πλέον να φαίνεται ως πολύ πιθανό.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα θέματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Plan B: Ο παράγοντας «Ποτάμι», ο Σταύρος και η διχογνωμία

Πέρα, όμως, από το σενάριο που εξετάζει το Μαξίμου για μια «κυβέρνηση μειοψηφία με ψήφο ανοχής», πολλά φαίνεται πως θα κριθούν σε ό,τι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη στάση του Ποταμιού και ειδικότερα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό αρκετοί βουλευτές του κόμματος αυτού έχουν ταχθεί υπέρ της προωθούμενης συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό, γεγονός που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν παραβλέπει.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο επικεφαλής του κόμματος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το τι θα πράξει, όταν έρθει στη Βουλή προς κύρωση το κείμενο της συμφωνίας.

Ο κ. Θεοδωράκης, πάντως, έχει πει πως θα ξεκαθαρίσει την περαιτέρω στάση του, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες από τη βουλή της γείτονος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Θυµίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ∆ΕΘ ότι, αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές»

Σε κάθε περίπτωση, στο Ποτάμι, των έξι εδρών υπάρχουν δύο τάσεις: η πρώτη αφορά σε εκείνους που θέλουν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Σπύρος ∆ανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης είναι εκείνοι που στηρίζουν το «Ναι».

Η δεύτερη τάση αφορά στους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Συνεπώς, όπως θα το έθετε σκωπτικά και ο θυμόσοφος λαός, ο κλήρος πέφτει στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το outsider…

Εξίσου «θολό» είναι το τοπίο και σε ό,τι αφορά στον δεύτερο συμμετέχοντα στο Κίνημα Αλλαγής, τη Δημοκρατική Αριστερά του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν αποκλείεται να προκαλέσει μίνι «αντάρτικο» μέσα στους κόλπους του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς έχει ταχθεί πολλάκις ανοικτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, ο ίδιος, αν και έχει πει πως η συμφωνία είναι θετική, όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν στο τέλος τα όργανα της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ερχονται δύο χιονιάδες... Η νέα ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου για Αττική και Θεσσαλονίκη

Αδιανόητη πρόκληση Ερντογάν: «Θα ρίξω τους ποταπούς Έλληνες στη θάλασσα» (Vids)

Καιρός; Η «Σοφία» αποχωρεί, αλλά έρχεται νέα σφοδρότερη κακοκαιρία - Επιμένουν τα προβλήματα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή