Ανασχηματισμός: Τα ονόματα στη λίστα του Τσίπρα και τα… παραγάδια στην κεντροαριστερά
Ποιες μεταγραφές «ψήνει» ο πρωθυπουργός – Τα «ορφανά» που ψάχνουν στασίδι και ο κίνδυνος για το ΚΙΝΑΛ
Το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει ο αναγκαστικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.
Τέσσερις θέσεις ορφανεύουν, δυο από τις οποίες λόγω της παραίτησης των συνεργατών του Πάνου Καμμένου και άλλες δύο λόγω της συμμετοχής των Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκπλήξεις δεν θα πρέπει να αναμένονται σε ότι αφορά το υπόλοιπο σχήμα, ενώ ένα από τα σενάρια θέλουν αρμοδιότητες παραιτηθέντων να μεταφερθούν σε άλλους, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Εργασίας. Συνολικά σήμερα υπάρχουν τέσσερα στελέχη στην πολιτική ηγεσία, οπότε οι αρμοδιότητες του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων δεν αποκλείεται να δοθούν κατευθείαν στην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.
Στο πόδι της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Μακεδονίας – Θράκης πιθανολογείται η μετακόμιση του Μάρκου Μπόλαρη από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σερραίος βουλευτής Θεσσαλονίκης θα αναλάβει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και να περιορίσει το κόστος για την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως δημιουργείται θέμα με την θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή, του Υφυπουργού για θέματα Θρησκευμάτων. Οι άριστες σχέσεις του με τον χώρο της εκκλησίας τον είχαν φέρει σε αυτή τη θέση ώστε να διαχειριστεί τα ζητήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές. Άγνωστο όμως παραμένει αν η θέση του υφυπουργού θα διατηρηθεί μιας και πρόκειται για νέο υφυπουργείο που προέκυψε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Αυτό θα κριθεί από τις μεταγραφές από την κεντροαριστερά που θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ήδη έχει παραιτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακολουθώντας τον Πάνο Καμμένο ενώ εδώ τίθεται ζήτημα και με τον Πάνο Ρήγα, ο οποίος από προϊστάμενος του νέου πια υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη έγινε υφιστάμενος του.
Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο πρόσωπο από… μεταγραφή καθώς καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν δεδομένη την είσοδο του Σπύρου Δανέλλη και ενός εκ των Νίκου Μπίστη ή Γιάννη Ραγκούση στην κυβέρνηση χωρίς μέχρι ώρας να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα. Πάντως ο τελευταίος κατάφερε ένα ακόμα χτύπημα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την Φώφη Γεννηματά για ταύτιση με την υπερδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη. Η ρήξη του με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται οριστική ενώ οι «κακές» γλώσσες υποστηρίζουν πως έχει την στήριξη και του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο τραπέζι παραμένει και το όνομα του Θανάση Θεοχαρόπουλου, προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά σε αυτή την περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν με την στάση του τόσο στην διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά, έχει αντιληφθεί πως τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν για εκείνον. Αν αποφασίσει την αλλαγή στρατοπέδου θα καταφέρει ένα καίριο χτύπημα στο ΚΙΝΑΛ που ήδη έγινε πάλι ΔΗΣΥ μετά την αποχώρηση του Ποταμιού ενώ θα επιστρέψει στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ αν χαθεί και ο τελευταίος σύμμαχος.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσίπρας «τελειώνει» και την Εκκλησία: Ανοίγει «πόλεμο» με τους ιερείς μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών