Συμφωνία των Πρεσπών: Έτσι θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της επιτροπής

Μάθημα κοινοβουλευτικής «ανταρσίας» από το παρελθόν σκοπεύει να αξιοποιήσει ο Νίκος Βούτσης για να μην προκαλέσει την αντιπολίτευση
EUROKINISSI

Έτοιμο έχει το plan b για να ξεπεράσει τυχόν καταψήφιση στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκος Βούτσης.

Προτεραιότητα πλέον της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες να τρέξουν χωρίς εντάσεις και αντιδικίες και κυρίως να μην επιτρέψουν στη Νέα Δημοκρατία να τους κατηγορήσει για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής γεγονός που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Έτσι ο πρόεδρος της Βουλής επιλέγει επί της ουσίας να παρακάμψει την επιτροπή αν δημιουργηθεί πρόβλημα και να προωθήσει τη Συμφωνία απευθείας στην ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει υψηλούς τόνους. Αυτό το έπραξε ψάχνοντας δύο αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος μία επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πίσω στο μακρινό 1993 και άλλη μία επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη στο πιο κοντινό 2003. Και φρόντισε να τις δημοσιοποιήσει χρησιμοποιώντας το φιλικό Αθηναϊκό- Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων…

Ο Νίκος Βούτσης μάλιστα ξεκαθάρισε πως η Βουλή είναι αυτή που ψηφίζει, επικαλούμενος το άρθρο 70 του Συντάγματος το οποίο αξιοποίησαν κατά το παρελθόν οι δύο πρωθυπουργοί που αναφέρονται παραπάνω.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ακόμη και εάν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί από Διαρκή Επιτροπή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, και πάλι εισάγεται στην Ολομέλεια η οποία έχει τον τελευταίο λόγο».

Το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια που πέρασαν με αυτόν τον τρόπο ήταν εκείνο που αποκρατικοποιούσε πρακτικά τον ΟΤΕ. Στις 10 Αυγούστου 1993, εποχή κατά την οποία η ΝΔ βρισκόταν αντιμέτωπη με την δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απορρίπτει, κατ΄αρχήν, κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.»

Μια ημέρα μετά, και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου που εισάγει στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ και ουσιαστικά κρίνει το μέλλον του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, έχει ολοκληρωθεί στην επιτροπή της Βουλής, ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης καλείται να απαντήσει στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του θέματος. Ήταν Αύγουστος και η Βουλή συνεδρίαζε σε θερινό τμήμα. Επισπεύδων υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Στέφανος Μάνος που απάντησε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το νομοσχέδιο «ιδιαζούσης σημασίας» και ως τέτοιο πρέπει να συζητηθεί στο Τμήμα και να μην υπάρχει αναμονή έως τη σύγκληση της Ολομέλειας.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε θερινό τμήμα με αλλαγές στη σύνθεση, γιατί υπήρχαν βουλευτές της συμπολίτευσης που θα το καταψήφιζαν.

Την σκυτάλη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παρέλαβε δέκα ολόκληρα χρόνια μετά ο Κώστας Σημίτης με αφορμή το επαγγελματικό ασυμβίβαστο βουλευτών.

Τον Ιανουάριο λοιπόν του 2003 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Το νομοσχέδιό του για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών καταψηφίζεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τα 50 μέλη της επιτροπής, υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ), κατά ψήφισαν 25 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος) ενώ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής. Το νομοσχέδιο εισήχθη ως καταψηφισθέν στην Ολομέλεια, τον Φεβρουάριο του 2003, και καταψηφίστηκε και εκεί.