Τα μαθηματικά της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών

Τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, εκφράζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
EUROKINISSI

Μετά τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες άφησε να εννοηθεί ότι αυτοί θα είναι περισσότεροι των 151, το Newsbomb.gr μίλησε με κορυφαίο υπουργό, ο οποίος εκτίμησε πως δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Είναι η χρυσή ευκαιρία να κλείσουμε οριστικά ένα θέμα που παραμένει ανοιχτή πληγή εδώ και δεκαετίες. Και υπάρχουν στη Βουλή εκείνοι που βάζουν πάνω από το κομματικό συμφέρον τον εθνικό. Αυτοί θα ψηφίσουν».

«Γιατί να μην περάσει;» διερωτήθηκε και πρώην υπουργός που απευθυνθήκαμε. «Υπάρχει εκείνη η πλειοψηφία που θα στηρίξει την συμφωνία. Το διαπιστώσαμε και κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Η αγωνία όμως που αποτυπώθηκε ακόμα και στη φωνή του προεδρεύοντα Γιώργου Βαρεμένου κατά την ψήφο εμπιστοσύνης όταν δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ψήφο δύο κυβερνητικά στελέχη εγκαίρως επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει μετρημένους τους 145 βουλευτές της, τον Σπύρο Δανέλλη και τους δυο υπουργούς, πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, δηλαδή την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Σε αυτούς προστίθεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ ο οποίος κατά δήλωσή του θα υπερψηφίσει και στην συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.

Η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της.

Επικοινωνήσαμε με συνεργάτες μας οι οποίοι μας μετέφεραν πως την απόφαση θα λάβουν συλλογικά στο κόμμα της, την ΝΕΟ. Όμως πληροφορίες την θέλουν να ζυγιάζει καλά τι θα πράξει και αυτό δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από το αν θα κλείσει η εκλογική της συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις τελευταίες ώρες φημολογείται πως βουλευτής μικρού κόμματος περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί το συλλαλητήριο της Κυριακής για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Ο συγκεκριμένος έχει ούτως ή άλλως αποφασίσει την ρήξη με το κόμμα του ενώ οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του είναι κάκιστες.

Η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Ποταμιού φαίνεται πως «χαρίζει» τρία ΝΑΙ στη συμφωνία: των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη με τον τελευταίο να επιφυλάσσεται μέχρι να δει αναλυτικά το κείμενο της Συμφωνίας.

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει μόνο αν στη συνέχεια η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Πάντως στη ΔΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ) η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως «η συνείδηση των στελεχών είναι σημαντικότερη από την πειθαρχία». «Δεν ζητώ να πειθαρχήσουν, ζητώ να σεβαστούν τη συνοχή του χώρα. Κανένας να μη δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία για τη χώρα εναντίον και του προοδευτικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του Alpha.

Με το συλλαλητήριο της Κυριακής να προηγείται της ψηφοφορίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιοι πρόθυμοι θα αλλάξουν θέση υπό το φόβο της οργής των πολιτών.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, το 151 είναι ιδιαιτέρως ρευστό αν και μοιάζει το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση που θα λειτουργήσει και ως σανίδα σωτηρίας. Το πιο υπεραισιόδοξο σενάριο ανεβάζει τα ΝΑΙ στα 154-155 στόχος όμως σχεδόν εξωπραγματικός.

Τις τελευταίες ώρες πάντως κυκλοφορεί έντονη φημολογία προερχόμενη από κυβερνητικούς κύκλους σύμφωνα με την οποία εφόσον η συμφωνία δεν περάσει με 151 (όριο που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) τότε πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις