Συμφωνία των Πρεσπών: Αρχίζει η μάχη στη Βουλή - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με όλα τα προγνωστικά να δείχνουν πως θα περάσει από την ολομέλεια ακόμα και αν «κολλήσει» στην επιτροπή μετά και την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει.
EUROKINISSI

Η συμφωνία για την οποία χθες απλοί πολίτες δέχθηκαν την αναίτια επίθεση των αστυνομικών αρχών με δικαιολογία ένα τσούρμο κουκουλοφόρων, έχει φτάσει ήδη στη Βουλή από το Σάββατο.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ τις συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομολόγου του.

Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας θα συνεδριάσει στις πέντε το απόγευμα και ήδη έχουν γίνει γνωστές διεργασίες έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά αντί του Γρηγόρη Ψαριανού ο οποίος είναι αντίθετος με τη συμφωνία.

Μάλιστα η πληροφορία αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου ο οποίος ξαφνικά διαπίστωσε πραξικόπημα!

«Νέα πρωτοφανής προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Τώρα αντικαθιστά το Ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί, Αμυράς και Ψαριανός να φύγουν από ΚΟ Ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. Ώρα 0» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter.

Ακόμα και να κολλήσει όμως στην επιτροπή έχει γίνει ξεκάθαρο πως θα φτάσει στην ολομέλεια όπου εκτιμάται πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Στο νομοσχέδιο συνολικά 36 σελίδων υπάρχει (στα αγγλικά) το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνολικά αποτελείται από μόλις 3 άρθρα καθώς το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν τα 20 άρθρα της συμφωνίας.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Σχετικές ειδήσεις