Live: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δείτε LIVE τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Live: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών
9'

Ο κακός χαμός στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου και προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουζίνας.

Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκίνησαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ενώ η συμφωνία θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.

Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Δείτε LIVE:

Καταγγελίες Καμμένου για τη συνταγματικότητα της Επιτροπής

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές». Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Δένδιας: Να κληθεί στην Επιτροπή ο Κοτζιάς

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο Νίκος Ξυδάκης.

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης επανέλαβε και εκείνος το αίτημα να παρευρεθεί ο πρώην ΥΠΕΞ στην αίθουσα ενώ προειδοποίησε με αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στις επισημάνεις του Νίκου Δένδια (ΝΔ), ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι τα αιτούμενα αναγνωστέα που ζητάει τίθενται υπόψη της κυβερνήσεως που εισηγείται τη Συμφωνία και θα απαντήσει ο υπουργός ποια έγγραφα έχει και ποια θα καταθέσει.

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η «δικολαβία» σε αυτή την επιτροπή.

«Μόνο αφελής θα περίμενε πως η Επιτροπή θα αξιοποιούσε το χρόνο που έχει στη διάθεση της να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια» σχολίασε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη χαρακωμάτων για να μην μάθει λυθούν οι απορίες των απλών πολιτών. Να συζητήσουμε τι κέρδισε και τι έχασε η πολιτεία μας, κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του δέχθηκε την επίθεση Καμμένου περί απόστασίας.

Με αιχμές κατά Καμμένου η παρέμβαση Βούτση

Η ένταση και οι ενστάσεις υποχρέωσαν τον πρόεδρο της Βουλής να συμμετάσχει στην επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις. «Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει μόνο για δημιουργία εντυπώσεων η όλη ένταση που έχει προκληθεί για τη σύσταση της επιτροπής θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις» είπε αφήνοντας αιχμές κατά Καμμένου για δημιουργία εντυπώσεων λόγω της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, «οι ανεξάρτητοι δεν έχουν συγκροτηθεί σε ΚΟ όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν. Λογίζονται ως ομάδα έτσι ώστε κατ’ εξαίρεση για την διάσκεψη των προέδρων να μπορούν να επιλέγουν ποιος τους εκπροσωπεί και αυτός είναι ο Νίκος Νικολόπουλος. Στις επιτροπές ο καθένας δηλώνει τις επιτροπές που θέλει να συμμετάσχει και αν υπάρχει επικάλυψη γίνεται κλήρωση. Δεν υπάρχει απόφαση ποιος από τους ανεξαρτήτους θα πάει που. Δεν έχει γίνει ποτέ και δεν υπάρχει στον κανονισμό. Άρα, στην παρούσα φάση είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Δανέλλη που είχε ανακοινωθεί και ακολούθησαν οι υπόλοιπες ανεξαρτητοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν στη βουλή».

Όπως εξήγησε «είχα ορίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ήταν ο κ. Δανέλλης ο οποίος το είχε ζητήσει μιας και ήταν ο μόνος τότε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητος. Στην διάσκεψη τέθηκε το ζήτημα των νέων ανεξαρτήτων. Αποφασίσαμε πως μέχρι να υπογράψω τη σύνθεση δεν θα αφορά τους ήδη ανεξάρτητους βουλευτές αλλά μόνο τους νέους. Οποιαδήποτε συμπλήρωση για τις δύο θέσεις λοιπόν αφορά μόνο αυτούς. Ρωτήσαμε τους Θεοδωράκη, Λυκούδη και Θεοχαρόπουλο αν θέλουν να είναι στην επιτροπή. Με επιστολή ο κ. Αμυράς επιλέγει δύο άλλες επιτροπές. Οι μόνες επιστολές ενδιαφέροντος που κατατέθησαν ήταν δύο και έγινε η κλήρωση παρόντων των αντιπροέδρων της Βουλής. Όποιος εκπρόσωπος κόμματος θέλει είναι στη διάθεση του τα πρακτικά».

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις ούτε δέχομαι την ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων όταν είναι αναπόδεικτοι και μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Διαβάστε επίσης:

Με κλήρωση Δανέλλης και Μαυρωτάς στην Επιτροπή

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή