ΕΚΤΑΚΤΟ

Συμφωνία των Πρεσπών: «Πέρασε» από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Τρίτη (22/01/2019) στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα πλέον το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης (23/01/2019).
EUROKINISSI

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 17:00 απόγευμα της Δευτέρας, (21/01) και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Το επόμενο στάδιο είναι η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια προκειμένου, αύριο, Τετάρτη (23/01), να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου προς Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

«Θυελλώδης» συνεδρίαση

Ωστόσο, οι συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηρίστεί «αναίμακτη».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα στη συμπολίτευση, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση αποστασίας».

Δείτε σχετικά:

Νέα επίθεση Καμμένου σε ΣΥΡΙΖΑ: Θερμά συγχαρητήρια! Είστε κυβέρνηση αποστασίας

Ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, επανήλθε, όμως, δριμύτερος, υποστηρίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι η Συμφωνία καταρρέει αν δίνεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στη γειτονική χώρα.

«Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι "δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός", τότε γιατί γίνεται η συμφωνία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «μόνο με την αναφορά αυτή του υπουργού καταρρέει η συμφωνία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, απαντώντας, πως η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

«Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στο βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους.

«Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ επιμένει να ζητά το τελικό κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονος, καθώς και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

«Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά αποτελεί προαπαιτούμενο για την συζήτηση», είπε αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα του Συντάγματος γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί της γειτονικής χώρας.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το άρθρο 49 καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας των Σκοπίων, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού.

Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «Μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Δείτε ΕΔΩ όλα τα θέματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης:

Δραματικές εξελίξεις: Νέα τροπή στην υπόθεση του μοντέλου με την κοκαΐνη

Τέλος τα βιβλιάρια υγείας: Πώς θα γράφονται τα φάρμακα

Σχετικές ειδήσεις