Χαμός στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία - Στο κυνήγι της δεδηλωμένης η κυβέρνηση
Από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία είναι άκυρη. «Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, και διεκόπη, και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα. Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’ αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων, είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ' αυτόν τον τρόπο».
Από την πλευρά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και από εδώ και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.
Η ένταση ανέβηκα ακόμα περισσότερο όταν το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτική της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο», είπε ο κ. Βούτσης.
Πόλεμος Τασίας - βουλευτών
Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα με την Τασία Χριστοδουλοπούλου που εκτελούσε χρέη προέδρου να αρνείται να δώσει το λόγο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων. «Δεν θα δώσω σε κανέναν το λόγο θα πρέπει να αποφασίσουμε επί της πρότασης του κ. Δένδια. Καθίστε κάτω κύριε Μιχαλολιάκο δεν θα έχουμε κραυγές στη συνεδρίαση. Να βάλουμε σε ψηφοφορία την πρόταση του κ. Δένδια. Αν έχει απορριφθεί το νομοσχέδιο όπως λέτε δεν υπάρχει λόγος ονομαστικής ψηφοφορίας και θα φύγουμε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι και να φωνάζουν εναντίον της προέδρου. Η κόντρα συνεχίστηκε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να τονίζει: «Έχουμε πρόβλημα με την κακοπιστία μέσα στη Βουλή,αποδεικνύεται από τα στελέχη σας που μιλάνε για κυβέρνηση κουρελού. Δεν ξέρει ο λαός ότι είμαστε 145 γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Θέλετε να χάσουμε 5 ώρες για να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145;».
Με 150 πέρασαν δύο άρθρα
Τελικά, πραγματοπιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο για το νομοσχέδιο που αφορά το ΑΣΕΠ. Επί της αρχής το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». Το ψήφισαν δηλαδή και οι ΑΝΕΛ, όπως ήδη είχαν δηλώσει από χθες ότι θα έκαναν.
Όσον αφορά τώρα στα τρία επίμαχα άρθρα 15, 19, 20 στα οποία διαφωνούσαν το πρώτο (δηλαδή το άρθρο 15) ψηφίστηκε με 151 ψήφους. Όμως τα άλλα δύο, το 19 και το 20, πήραν 150 ψήφους.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσίπρας αλλάζει όνομα στον ΣΥΡΙΖΑ - Επιβεβαίωση Newsbomb.gr