Το σχέδιο που προωθεί ο Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο
Οι μικρότερες και περισσότερες περιφέρειες με την παράλληλη εκλογή 120 βουλευτών μέσω λίστας, υπολογίζουν στην κυβέρνηση πως θα ρίξει το πολιτικό θερμόμετρο κατά την ερχόμενη προεκλογική περίοδο, η οποία ανησυχεί τα δύο μεγάλα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές τους. Με αυτό το επιχείρημα γίνονται προσπάθειες να μεταπειστεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προς το παρόν εμφανίζεται αρνητικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκλογικός νόμος που προωθεί ο κ. Παπανδρέου έχει ως βάση το σπάσιμο των περιφερειών και την εισαγωγή της λίστας. Στη λίστα θα συμμετέχουν βουλευτές έπειτα από επιλογή του προέδρου του κόμματος και ο αριθμός εκείνων που θα εκλέγονται θα εξαρτάται από την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Συγκεκριμένα, εκτός αλλαγών της τελευταίας στιγμής, θα περιλαμβάνει:
- μονοεδρικές και ολιγοεδρικές περιφέρειες των τριών βουλευτών
- 180 βουλευτές θα εκλέγονται στις περιφέρειες και 120 μέσω λίστας (υπάρχει και σχέδιο για 160 και 140 αντίστοιχα)
- καταργούνται οι βουλευτές Επικρατείας
- στα μεγάλα αστικά κέντρα οι περιφέρειες θα ταυτίζονται με τα δημοτικά διαμερίσματα
- δήμοι άνω των 50.000 κατοίκων θα αποτελούν, σε πολλές περιπτώσεις, μία εκλογική περιφέρεια
- η Β΄ Αθηνών θα εκλέγει 24 βουλευτές
- οι Α΄ και Β΄ Πειραιώς 9
- η Αττική 7
- οι Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης 14
- παραμένει η πριμοδότηση για το πρώτο κόμμα
- η αναλογικότητα θα υπερβαίνει το 85%
- το κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα πέφτει κάτω από 3%
Τα ζητήματα που έχουν προβληματίσει την Ιπποκράτους είναι τα εξής:
- η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200
- η εκλογή πέντε ομογενειακών βουλευτών
- η ταυτόχρονη υποψηφιότητα βουλευτών σε λίστα και περιφέρεια
- ο αριθμός των βουλευτών (40 ή 50) που θα παίρνει ως πριμοδότηση το πρώτο κόμμα
Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα επισημαίνουν πως μεσούσης της κρίσης θα ήταν προκλητική εικόνα των πολλών εκλογικών κέντρων των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια μαζί με τα έξοδα για αφίσες και ενημερωτικό υλικό.
Οι καθιερωμένες αυτές συνήθειες θα όξυναν την αντίδραση του κόσμου. Αντίθετα σε περίπτωση αλλαγής κατά το παραπάνω πρότυπο η αντιπαράθεση θα ήταν πιο αμβλυμμένη και ήπια, αφού θα επικεντρωθεί στις διαφορές μεταξύ των κομμάτων και όχι μεταξύ των υποψηφίων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι σφοδρότερη μεταξύ των βουλευτών του ίδιου κόμματος.
Ένας δεύτερος λόγος είναι η συνεχιζόμενοι προπηλακισμοί εναντίον βουλευτών. Το μικρότερο εύρος των περιφερειών σε συνδυασμό με τους λιγότερους υποψηφίους υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα ελαχιστοποιήσει την ένταση ομάδων πολιτών κατά των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι μέσω λίστας δεν θα είναι αναγκασμένοι να έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο κι αυτό γιατί ο προεκλογικός τους αγώνας θα μπορεί να γίνεται και από… το σπίτι τους.