Αν. Σαμαράς: Εθνική προτεραιότητα ο Τουρισμός
Απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ελλάδα «θα στηριχθεί σε αυτό που είναι το μεγάλο στρατηγικό της πλεονέκτημα, τον Τουρισμό.
«Η Ελλάδα, στην καρδιά της πιο βαθιάς κρίσης, δεν μετράει μόνο της αδυναμίες της. Μετράει και τις δυνάμεις της. Και ο Τουρισμός αποδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη της!», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, έχει εξωστρεφή προσανατολισμό και διαθέτει διάχυση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπάρξει βελτίωση του τουρισμού, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς τέσσερις κατευθύνσεις, δηλαδή τη στροφή προς την ποιότητα, τη διαφοροποίηση στρατηγικών για την προσέγγιση διαφορετικών τουριστικών κοινών, στροφή σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού και στροφή στις συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας.
Ωστόσο, προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι οι ιδιώτες να νιώσουν ότι το κράτος είναι σύμμαχος, κι όχι αντίπαλος. «Έχω απόλυτα τη συναίσθηση, ότι ο Τουρισμός δεν αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα. Και πολλές φορές αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία. Κάποιες στιγμές με αναλγησία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και θα το σταματήσουμε. Πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Προτεραιότητα της διακυβέρνησης της ΝΔ
Από το βήμα του ομιλητή, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος θα γίνει βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησης της ΝΔ, που θα προχωρήσει πιο συστηματικά και με μεγαλύτερο προγραμματισμό.
Στόχος είναι να καταστεί ο ελληνικός Τουρισμός ακόμα πιο ανταγωνιστικός διεθνώς και να αποκτήσει πιο δυναμική συμβολή στην ελληνική οικονομία.
Γι αυτό, ο κ. Σαμαράς επέκρινε την διακυβέρνηση Παπανδρέου, που δεν εμφάνισε συγκροτημένη τουριστική πολιτική, αλλά περιορίστηκε σε αποσπασματικές και ασύνδετες παρεμβάσεις.
Ο δεκάλογος της ΝΔ για τον τουρισμό
«Η δική μας θέση είναι, ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική προτεραιότητα και γι' αυτό θα υποστηριχθεί από μακροχρόνιες αναπτυξιακές πολιτικές. Χρειάζεται νέος στρατηγικός σχεδιασμός, με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, στόχους και συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, που εξέθεσε δέκα προτάσεις για το σκοπό αυτό.
1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση. Και μάλιστα δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.
2. Σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές Τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.
5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
8. Εκπόνηση νέας Στρατηγικής Αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.
Συλλογική συμφωνία
Βέβαια, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η πλήρης συνειδητοποίηση ότι ο τουρισμός αποτελεί συλλογική, Εθνική Προτεραιότητα. «Έχουμε ήδη προτείνει από τον Αύγουστο, τη σύναψη «Συμβολαίου καλής πίστης και συνεργασίας» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Τουρισμού, ώστε να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου», σημείωσε.
«Για την Νέα Δημοκρατία ο Τουρισμός είναι εθνική προτεραιότητα. Και για μένα, αυτή η προτεραιότητα είναι προσωπική δέσμευση και συμβόλαιο τιμής», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.