Άγριος «πόλεμος» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη στήριξη των «πρόθυμων» στον Τσίπρα

Στα ύψη το πολιτικό «θερμόμετρο»
EUROKINISSI
11'

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Δευτέρας (04/02/2019), κάνει λόγο για «κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο» και για «κοινοβουλευτικό ευτελισμό».

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη Βουλή», υπογραμμίζει η ΝΔ.

Και προσθέτει: «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

Κυβερνητικές πηγές: «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης - κουρελού»

Ακολουθεί η απάντηση πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες επιχειρούν να δικαιολογήσουν το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό «μαγείρεμα».

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης - κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν οι συγκεκριμένες πηγές.

Η ανταπάντηση της ΝΔ: «Είστε κυβέρνηση - κουρελού και με τη βούλα»

Η κυβερνητική «διαρροή» δεν θα μείνει, ωστόσο, δίχως απάντηση, με τη ΝΔ να αντιδρά μέσω πηγών, τονίζοντας: «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Η θεσμική κατρακύλα και ο παραλογισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχουν τέλος. Οι πρόθυμοι 6 βουλευτές δηλώνουν προκαταβολικά ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, πριν τα δουν, σε οποιοδήποτε θέμα κι αν αφορούν. Ούτε στα Σοβιέτ!».

Και η ανταπάντηση του Μαξίμου...

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα», ανταπάντησαν κυβερνητικές πηγές στη ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής: «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί»

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στα κοινωνικά δίκτυα, τη δήλωση των έξι βουλευτών ότι θα ψηφίζουν εφεξής τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπου δεν ζητάται ονομαστική ψηφοφορία», σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης από πλευράς Κινήματος Αλλαγής.

Ποτάμι εναντίον Δανέλλη: «Θα είναι σα να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι»

Σε άκρως ειρωνικό ύφος απαντά κατά της κυβέρνησης και το Ποτάμι, επικεντρώνοντας, όμως, τα «πυρά» της εναντίον του Σπύρου Δανέλλη.

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής ,η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;», αναφέρει το Ποτάμι.

Η επιστολή των «έξι» που άνοιξε τον πολιτικό «ασκό του Αιόλου»

Νωρίτερα, με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν θετικά κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι επιζητούν να προσμετράται στο εξής η θετική τους ψήφος σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα νομοσχέδια, ώστε να διασφαλίζεται -όπως λένε- η δεδηλωμένη για την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως οι έξι βουλευτές που κράτησαν «όρθια» την αποδεκατισμένη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν οι εξής:

  • Έλενα Κουντουρά
  • Κατερίνα Παπακώστα
  • Σπύρος Δανέλλης
  • Βασίλης Κόκκαλη
  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος
  • Κώστας Ζουράρις

Ειδικότερα, οι «έξι» δηλώνουν ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσαν στην κυβέρνηση στην πρόταση εμπιστοσύνης, επιθυμούν εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Πάντως, ο κ. Ζουράρις διευκρινίζει ότι της δήλωσης του εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπερνά τους όποιους ενδοιασμούς της και αποφασίζει να πορευθεί κοινοβουλευτικά με δανεικές πλειοψηφίες «προθύμων» σε μια προσπάθεια να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία!

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ανεύθυνη πολιτική «αποκοτιά», με γνώμονα την απουσία ουσιαστικής δεδηλωμένης, δεδομένου ότι μόνον 145 βουλευτές ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσοχή: Η επιστολή των «έξι» δεν συνεπάγεται την τυπική προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαίνει πως θα συμπεριλαμβάνονται στις ψήφους της συμπολίτευσης, όπου δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η επιστολή της Παπακώστα στον Βούτση

Να προσμετράται εφεξής η ψήφος της με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ζητεί η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου η κυβέρνηση «να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους».

Παράλληλα η κυρία Παπακώστα αναφέρει χαρακτηριστικά «θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές "ετικέτες" Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς».

Και καταθέτει την παρατήρηση αναφορικά με τη συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής «να επιλυθούν με τον πλέον θεσμικό τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του συντάγματος, τα ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των ανεξαρτήτων βουλευτών», καθώς όπως η ίδια επισημαίνει «η Ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών αριθμεί 16 μέλη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ΚΟ του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Παπακώστα προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση και φημολογία σχετικά με τυχόν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και θα ήθελα να καταθέσω κάποιες παρατηρήσεις ως επί 19 πλέον έτη Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Είναι αναγκαίο, όπως πρώτη και μόνη έχω κατά το παρελθόν επισημάνει και ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, να επιλυθούν με τον πλέον θεσμικό τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος, τα ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο ανεξάρτητος βουλευτής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύει αξιοπρεπώς και με επάρκεια τους πολίτες στο Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, κατά τις παρεμβάσεις μου στο παρελθόν, η πρωτοβουλία της αναβάθμισης του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος του έθνους και βασικός «πρωταγωνιστής» στη Δημοκρατία, δεν απασχόλησε παρά ελάχιστους. Τώρα, που το πρόβλημα άγγιξε και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, το ζήτημα απασχολεί όλους, αλλά με ανοίκειο τρόπο εις βάρος των βουλευτών.

Το αξίωμα του βουλευτή υπερβαίνει τις κομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βουλευτής εκπροσωπεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία το σύνολο της Επικράτειας της χώρας και το έθνος. Κατά συνέπεια, όπως ακριβώς ο βουλευτής που ανήκει σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα πρέπει εφεξής και σε ήρεμο χρόνο να υπάρξουν σχετικές πρόνοιες και προβλέψεις για τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Σήμερα, η Ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών αριθμεί 16 μέλη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ΚΟ του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η δυνατότητα διευκόλυνσης του κοινοβουλευτικού έργου τους είναι οφειλόμενη πράξη της Βουλής δια του κανονισμού της με θεσμικό τρόπο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές «ετικέτες» Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς. Δυστυχώς, η συμπεριφορά θεσμικών παραγόντων του Κοινοβουλίου αναδεικνύει ως θλιβερή πραγματικότητα την στάση με την οποία πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν ως res τους αντιπροσώπους του έθνους και αυτό είναι η απόδειξη του ιδιαίτερα μικρού πολιτικού τους αναστήματος. Αυτό οφείλουμε να το αναχαιτίσουμε θεσμικά, προσηλωμένοι στο Σύνταγμα, το οποίο περιγράφει ακριβώς πώς πρέπει να λειτουργούν οι βουλευτές, στην υπηρεσία του Έθνους και όχι στην υπηρεσία των στενών κομματικών επιδιώξεων.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, κατόπιν όλων αυτών, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι, σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία σεβόμενη την εντολή του ελληνικού λαού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμώ εφεξής στα σχέδια νόμου τα οποία ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με αυτές των Βουλευτών της συμπολίτευσης, με δεδομένη την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη μου στην Κυβέρνηση με την οποία συμμαχώ για τους λόγους που προανέφερα».

Ο Βούτσης «πέταξε το μπαλάκι» για τον Κανονισμό στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

«Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κυρία Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα», είπε, εξάλλου, ο Νίκος Βούτσης και ενημέρωσε ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.

«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κυρία Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: «Δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα εν όψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. είτε θα αφορά άλλα κόμματα».

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κυρία Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα Κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί σκότωσαν την Ειρήνη Λαγούδη – Αποκάλυψη - «βόμβα» Ταουξή στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις