ΣΕ «ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ» ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διήμερο - «φωτιά»: Αναμέτρηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Τουρκία - Η Θράκη και η τύχη των «8»

Απομένουν λίγες μόλις ώρες πριν από την επίσημη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ήδη προτού καλά – καλά ξεκινήσει η προγραμματισμένη για τις 16:45 ώρα Ελλάδας επαφή των δύο πολιτικών ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, το «θερμόμετρο» στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται στα ύψη.
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν λίγες ώρες πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην γείτονα χώρα, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Καλίν υπογράμμισε πως ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών είναι όλα τα ανοικτά ζητήματα, κάνοντας ειδική μνεία τόσο στο ζήτημα των μουσουλμάνων της Θράκης όσο και στο θέμα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

«Πέραν των διμερών και εμπορικών / οικονομικών σχέσεων θα περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά θέματα, τον ΤΑΡ (Τρανς-Αδριατικός Αγωγός), το Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream), την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τη μειονότητα που ζει στην Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Για όλα αυτά τα θέματα αύριο η ατζέντα μας θα είναι έντονη».

Επί της ουσίας, επιβεβαιώνεται πλέον η πρόθεση του «σουλτάνου» να άνοιξει διάπλατα και με ύπουλο τρόπο το πλαίσιο των συνομιλιών, σε μια προσπάθεια να φέρει τη συζήτηση εκεί όπου ακριβώς επιθυμεί, πράγμα που είχε επιχειρήσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2017.

Η «παγίδα» του Ερντογάν σε βάρος του κ. Τσίπρα έχει πλέον στηθεί, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τον τόνο και το διαμορφούμενο κλίμα γύρω από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε σχετικά:

Φίλης στο Newsbomb.gr: Μεγάλο «αγκάθι» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν το ζήτημα της Θράκης

Κατά τα λοιπά, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «για να είναι δυνατόν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης οι πηγές της πρέπει με ίσο και δίκαιο τρόπο να εξευρεθούν, να εξορυχθούν και να διαμοιραστούν. Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα»

Ωστόσο ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι «στο Υπουργικό μας Συμβούλιο και ο Υπουργός Εξωτερικών μας και ο Υπουργός Άμυνας μας σημείωσαν ότι η Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα που έδειχνε μέχρι σήμερα για την υπεράσπιση των βασικών της δικαιωμάτων που πηγάζουν από κυριαρχικά της δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο ειδικά δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα από όποιον κι αν προέρχονται, πρέπει να το γνωρίζουν όλοι αυτό», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε ότι οι προσπάθειες ειδικά της Ε/κ πλευράς να συνάπτει συμφωνίες με κάποιες χώρες για να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις θα αποβούν μάταιες. Η Τουρκία ποτέ δεν θα τις αποδεχτεί. Η Τουρκία μαζί με την “τδβκ" έχει υπογράψει μία σειρά από συμφωνίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας, σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο διεξάγονται έρευνες σε περιοχές που έχουν καθοριστεί και προβλέπουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν. Προσεγγίσεις που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας. Θέλω για άλλη μια φορά να το δηλώσω», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Γιλντιρίμ: «Ετοιμάζουμε τουρκική φιλοξενία στον Τσίπρα»

Μιλώντας, εξάλλου, σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έκανε τα παραπάνω σχόλια εν όψει τις διήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις 5-6 Φεβρουαρίου.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία», σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1933, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Η στάση του Τσίπρα στο «καυτό» θέμα της Θράκης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελεί αναγκαία δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες της και όχι ζήτημα διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει ως τώρα σε σημαντικά βήματα, είτε αφορούν την εφαρμογή της Σαρία και τη δομή και τη λειτουργία των Μουφτειών, είτε την παιδεία» συμπληρώνει διαβεβαιώνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως οι δύο πλευρές έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε», προσθέτοντας πως η σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται «στο σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία απέδειξαν για πρώτη φορά, το 2015-2016, ότι μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μειζόνων διεθνών προκλήσεων, όπως ήταν και είναι η προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκα τρεις φορές την Τουρκία, ενώ συνεργαστήκαμε για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, την ενίσχυση της ευρωτουρκικής στρατηγικής συνεργασίας και την προώθηση της Δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μειωθεί δραστικά οι ροές και οι ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο.

Προωθήσαμε την ενεργειακή συνεργασία με τον αγωγό TAP και τη συζήτηση για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη, ανοίξαμε τις διαδικασίες για την έναρξη ακτοπλοικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Κων/πολης-Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της διόδου Κήπων-Υψάλων, ενώ ξαναβάλαμε στο τραπέζι την ανάπτυξη του εμπορίου και επενδύσεων».

Σε ερώτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα πρέπει να επιδιώκεται σταθερά η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο.

«Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καταιγίδες από λάσπη θα «πνίξουν» την Ελλάδα - Άνεμοι έως και 9 μποφόρ!

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα επιστραφούν τα ποσά - Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώθηκε και επίσημα η πληρωμή