Συνταγματική αναθεώρηση: Αυτές είναι οι διατάξεις που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή

Συνταγματική αναθεώρηση: Κορυφώνεται στις 11:00 την Πέμπτη (14/02/2019) η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία οι προτάσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.
Στις 11:00 η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται – όχι άδικα – κρίσιμη, καθώς τα πολιτικά κόμματα αναζητούν την ελάχιστη συναίνεση, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διεργασίες για τις αλλαγές στο ανώτατο νομοθετικό κείμενο της χώρας.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη (13/02/2019), η οποία σημαδεύτηκε από τη σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυσαν εκατέρωθεν βολές, με «αιχμή του δόρατος» τις αλλαγές που αφορούν κυρίως στο άρθρο 32 του Συντάγματος, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε έντονος διάλογος για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και για το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη αφορούσε στην πρόκληση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμευτεί δημόσια εάν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για υπεκφυγές ως προς το θέμα Παυλόπουλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει «κυνικό» τον πρωθυπουργό, με την κόντρα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (13/02/2019) στη Βουλή

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Κατά τα λοιπά, έπειτα από αρκετές ημέρες σφοδρότατων αντιπαραθέσεων και έντονων διαβουλεύσεων τα κόμματα της Βουλής και οι γενικοί εισηγητές τους συμφώνησαν την Τετάρτη (13/02) την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Αντίστοιχα, στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή σε τι αφορά το καθένα.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι πιο σημαντικές αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος

Όπως είχε επισημάνει σε συνέντευξή του την Τετάρτη (13/02/2019) στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Βλαχόπουλος, υπάρχει μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος στα οποία τα κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν ως προς την αναθεώρησή τους.

Αυτά, συνοπτικά, είναι τα εξής:

  • Το άρθρο 32 στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή, όταν δεν είναι δυνατή η εκλογή του λόγω αδυναμίας ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας
  • Το άρθρο 62 που αφορά στην ασυλία των βουλευτών
  • Το άρθρο 86 που αφορά τη σύντομη παραγραφή για τους υπουργούς (νόμος περί ευθύνης υπουργών)
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις προτάσεις των κομμάτων για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστο Έλληνα ηθοποιό: Νοσηλεύεται με διπλό εγκεφαλικό

Το «κόλπο γκρόσο» του Ερντογάν που θα φέρει το τέλος του: Θα «πουλήσει» τον Πούτιν για τους S-400;

Πασχαλιάτικο… δώρο: Επιστροφή φόρου σε 1.000.000 πολίτες – Ποιοι και πώς θα πάρουν τα χρήματα

Σχετικές ειδήσεις