Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη (pics)

Κατάμεστη η αίθουσα θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών
10'

Ήταν μια παρουσίαση βιβλίου, αλλά όχι μόνο. Ήταν ουσιαστικά και η πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Κ. Χατζηδάκη στον Βόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών.

Ένα δυναμικό ξεκίνημα για τον ίδιον που συνδιάστηκε όμως με το γνωστό προφίλ της μετριοπάθειας και της σοβαρότητας, παρά την σταθερή όξυνση του πολιτικού κλίματος.
Από τη σύνθεση του ακροατηρίου μπορεί κανείς να διακρίνει την παρουσία «της όλης ΝΔ», ενώ ήταν προφανές ότι παρίστατο προσωπικότητες που συμβολίζουν τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεγάλο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών γέμισε ασφυκτικά και ήταν πάρα πολυς ο κόσμο που έμεινε έξω από την αίθουσα. Ευτυχώς οι διοργανωτές είχαν προβλέψει να υπάρχουν στο αρκετά μεγάλο φουαγιε 2 μεγάλες οθόνες για να παρακολουθεί ο κόσμος την παρουσίαση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσωπικότητες από την πολιτική, την οικονομία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την τέχνη και τον αθλητισμό.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

«Η Ελλάδα μπορεί να γράψει ιστορία το 2019»

Στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της, αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ελλάδα μπορεί να γράψει ιστορία το 2019. Ήταν η πρώτη χώρα που ενέδωσε στον λαϊκισμό και είναι η πρώτη που θα απαλλαγεί. Μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση της αλήθειας της σοβαρότητας και της κοινής λογικής, ώστε να γίνουμε μία κανονική χώρα και να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις είπε: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι εκδικητικές, είναι εδώ για να θυμίζουν στους αρνητές τους ότι δεν υπηρετούν με την άρνησή τους τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και της εθνικής οικονομίας». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ΝΔ από το πρώτο εξάμηνο εφόσον γίνει κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «θα είναι η δραστική απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων... Επίσης είναι ανάγκη να συνδέσουμε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, θα υπάρχει στην άκρη ένα μπόνους που θα το πάρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια...Είναι ανάγκη να καταργήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί είναι άσυλο παρανομίας...Και είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε περιοχή γιατί δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών κατηγοριών. Αυτά θα τα κάνουμε πράξη και θα τα κάνουμε πράξη τον πρώτο χρόνο αν όχι το πρώτο εξάμηνο».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε αντιστικτικά στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ: «Ξεκινάω από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, με τον Παναγιώτη Βουρλούμη -που ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο-, εξυγιάνθηκε ο ΟΤΕ και στη συνέχεια αποκρατικοποιήθηκε, προχώρησε μπροστά, εξαγοράστηκε από μία μεγάλη εταιρεία και άλλαξε κατηγορία. Η ΔΕΗ για διάφορους λόγους, και παλαιότερα και τώρα, παρέμεινε υπό τον έλεγχο του κράτους, πήγε τα τελευταία χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε να πουληθούν αυτό που αποκαλούν τα "πετράδια της", οι λιγνιτικές μονάδες και δεν βρέθηκε αγοραστής. Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Έχουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...Για την Ολυμπιακή πληρώναμε 400 εκατ. τον χρόνο. Εγώ ο ανάλγητος προχώρησα και, εκεί που πληρώναμε 400 εκατ. τον χρόνο τώρα εισπράττουμε 250 εκατ. τον χρόνο. Αυτή είναι η αλλαγή. Για να γίνουν αυτά με κυνηγούσαν στο σπίτι μου, έγινα ο αντιπαθέστερος υπουργός, αλλά επέμεινα και τώρα αντί να πληρώνουμε εισπράττουμε αυτή είναι η πραγματική αξία των μεταρρυθμίσεων».

Μίλησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Καραμανλή: «Έθεσα τότε την ιδέα στην κυβερνητική επιτροπή. Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις. Δεν έκανα πίσω, συνέχισα την επιχείρηση και προχώρησε με την κυβέρνηση Σαμαρά. Τι έγινε; Πρώτα το κράτος εισέπραξε 1,2 δισ. Επίσης τα αεροδρόμια από διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης θα γίνουν σύντομα πόλοι ανάπτυξης». Μίλησε ακόμη και για το γάλα και την επέκταση του χρόνου ανάλωσης, λέγοντας ότι «παρότι "κουτσουρεμένη" η μεταρρύθμιση είχε θετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που -μεταξύ άλλων στέλνουν το γάλα τους στα ελληνικά νησιά - με ημερομηνία πέντε ημερών».

Κλείνοντας είπε ότι «κόσμος προχωρά με τεράστιες γιγαντιαίες ασύλληπτες ταχύτητες, αξίζει να βάλουμε τα δυνατά μας, μην έχουμε στόχο να απομονωθούμε από τις αλλαγές, δεν γίνεται να σταματήσουμε τη γη και να κατέβουμε, αν δεν προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα θα μας προσπεράσει και θα μας περιθωριοποιήσει».

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε με καλά λόγια και για τον Νίκο Δένδια που παρουσίασε το βιβλίο του αντιπροέδρου της ΝΔ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Σημείωσε ότι «Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια από την κοινοβουλευτική ομάδα, θεωρώ ότι στο πλαίσιο της ΝΔ είμαστε υπέρ μίας ευρωπαϊκής και σύγχρονης ΝΔ...Στο πέρασμά του από τα υπουργεία μίλησε με έργα. Έδωσε λύση στο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας με την επιχείρηση Ξένιος Ζεύς και οδήγησε την Χρυσή Αυγή στην φυλακή, πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του όχι στο κόμμα αλλά στην πατρίδα».

Νίκος Δένδιας: ιδεολογία μας ο κοινωνικός φιλελευθερισμός

«Χρειάζεται μία πολιτισμένη αλλά θαρραλέα αντιπαράθεση με την αριστερά, αυτή η ιδεολογική μάχη πρέπει να δοθεί με πειθώ και επιχειρήματα όχι μόνο με καρτεσιανή λογική αλλά και με ευαισθησία», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.

Το βιβλίο, ανέφερε, «μας λέει ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να υποστηρίξουμε την κυρίαρχη ιδεολογία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό έναντι της Αριστεράς. Αλλά όχι με την παγίδα της εξομοίωσης του επιπέδου με την Αριστερά. Δεν είναι μία γενικόλογη τοποθέτηση...Το βιβλίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, θεσμικό εκσυγχρονισμό, παιδεία, κοινωνία της καινοτομίας... Η χώρα μένει πίσω, συζητάμε για τα προβλήματα του χθες και αγνοούμε το αύριο...Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν αποποιείται το παρελθόν, αναφέρεται στις προηγούμενες κυβερνητικές θητείες. Το 2007 η χώρα είχε μπει σε έναν καλό δρόμο με βελτίωση όλων των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπερασπίζεται την πορεία του και τις κυβερνήσεις που υπηρέτησε. Υπερασπίζεται όμως και τον ανταγωνισμό...Δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες. Στην κατακλείδα του βιβλίου ο Κωστής Χατζηδάκης λέει ότι η Ελλάδα χρειαζόταν και χρειάζεται και ελπίδα εκτός από μέτρα και θεσμική θωράκιση. Τα κράτη δεν ευημερούν αν δεν έχουν ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που να υπερβαίνει τις κυβερνήσεις και να προστατεύει τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Η Ελλάδα διέρχεται μία τεράστια κρίση θεσμών».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην βασική αντιπαράθεση που χώριζε και χωρίζει τον πολιτικό κόσμο: «Όταν οδηγούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη χώρα στον δρόμο της Ευρώπης, είχε χωριστεί σε δύο πλευρές, η μία πλευρά υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει το θεσμικό πλαίσιο και θα προσαρμοστεί με τη παρουσία της στην Ευρώπη. Η άλλη αντίληψη ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα της περιφέρειας και ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στην ΕΟΚ. Η μάχη ανάμεσα στις δύο απόψεις είναι επίκαιρη, αν η Ελλάδα είναι στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο τότε η συμμετοχή μας στο ευρώ δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Η μάχη που πρέπει να δοθεί είναι η μάχη υπέρ της συμμετοχής της πατρίδας μας στο σύγχρονο γίγνεσθαι».

Τέλος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τον Κωστή Χατζηδάκη σε μία συμπόρευση ως εν όπλοις συνάδελφο, καθώς «αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο το πώς πρέπει να δοθεί η πολιτική μάχη και η ιδεολογική αντιπαράθεση».

Χρήστος Χωμενίδης: Με την κρίση μάθαμε να συζητάμε

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης ανέφερε ότι μία παράπλευρη ωφέλεια από την τραγωδία που βιώνουμε μετά το 2010 είναι ότι μάθαμε να συζητάμε, όπως λέει ο Ρίτσος στο ποίημά του. Μπροστά στη λαίλαπα του εθνικολαϊκισμού οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν βρήκαν κοινή γλώσσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ομογενοποιηθήκαμε, αλλά αποκτήσαμε δεσμούς.

Έθεσε το ερώτημα γιατί κυριάρχησε η Αριστερά για να απαντήσει ότι «αν η Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε η Δεξιά είναι ο Πάνος Καμμένος, γι' αυτό και συνεργάστηκαν για τέσσερα χρόνια. Καθ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης η Αριστερά μαχόταν για συνδικαλιστικά αιτήματα που εν τέλει φαλκίδευαν και τα συμφέροντα των εργαζομένων που εξέφραζαν. Ωστόσο έχουν ευθύνες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί έσπευδαν να ικανοποιούν αυτά τα αιτήματα για προσπορίζονται πολιτικά και εκλογικά οφέλη. Αυτό που συμβαίνει στην χώρα είναι η κυριαρχία εκείνων που ο Παπαδιαμάντης ονομάζει "χαλασοχώρηδες", εκείνων που ενδιαφέρονται να προσπορίζονται προσωπικά ή κομματικά οφέλη των βλαχοδημάρχων των κομματαρχών. Εκείνων που αντιμετωπίζουν τη Ελλάδα σαν ένα χωράφι για εκμετάλλευση. Από τη άλλη υπάρχουν και εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη Ελλάδα σαν ένα πλοίο που πρέπει να ξανοιχτεί. Πρέπει να ξεχάσουμε τον Έλληνα γραφειοκράτη και καρεκλοκένταυρο και να αναζητήσουμε τον Έλληνα Οδυσσέα» είπε.

«Λέμε ότι τα τελευταία χρόνια επέλασε ο εθνολαϊκισμός, ότι ο λαός έπεσε θύμα των πιο παράδοξων και ανεδαφικών υποσχέσεων, ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια μέχρι θα τα καταργήσουμε με έναν νόμο. Γιατί όμως ,γιατί χρεοκόπησε η χώρα; Φταίει όλο το πολιτικό προσωπικό, αυτό καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας και ο ίδιος έπεσε σαν ώριμο φρούτο σε εκείνους που του έταζαν χωρίς να εξετάζει. Το πιο πειστικό επιχείρημα των εθνολαϊκιστών είναι ότι εμείς είμαστε τίμιοι απέναντι στους άλλους που κατέστρεψαν την χώρα. Τί έκαναν όμως οι πολιτικές δυνάμεις που δεν αναδείχθηκαν από τις πλατείες. Εκείνοι που είχαν εξ αντικειμένου την ευθύνη επέλεξαν την σιωπή και την απόσυρση. Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που σήκωσαν το ανάστημα και αγωνίστηκαν και αναμετρήθηκαν με τα μνημόνια και σε αυτούς ανήκει και ο Κωστής Χατζηδάκης», τόνισε ο Χ. Χωμενίδης.

Πάνος Τσακλόγλου: Αταλάντευτοι στις μεταρρυθμίσεις

Ο Πάνος Τσακλόγλου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην προσωπικότητα του Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας ότι «είναι ένας πραγματικός φιλελεύθερος πολιτικός, σοβαρός και μετριοπαθής που δεν διεκδικεί το αλάθητο, κάτι που έχουμε ανάγκη στην εποχή της "Πολακιάδας". Το βιβλίο δεν είναι ουδέτερο, έχει πολιτικό στίγμα» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι η ρίζα της κρίσης στην Ελλάδα που εμφανίστηκε σαν δημοσιονομική ήταν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Πίσω από αυτό βρίσκεται ότι την περασμένη δεκαετία υπήρξε έλλειψη στις μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων κυρίως στο Δημόσιο και να απελευθερώσουμε την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών», είπε.

Ο Σωτήρης Ντάλης εκ μέρους των εκδόσεων Παπαζήση, ανέφερε ότι «το βιβλίο διαπνέεται από έναν εξωστρεφή πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα να πετυχαίνει μέσα σε μία Ευρώπη που δοκιμάζεται. Κάποιοι πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι ένα ανυπεράσπιστο πεδίο βολής...Ο Κωστής Χατζηδάκης στέκεται απέναντι στον εθνολαϊκισμό των τελευταίων χρόνων...Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι οδικός χάρτης για την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Σχετικές ειδήσεις