Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα 16 πρώτα ονόματα
Αναλυτικά τα ονόματα και σύντομα βιογραφικά τους:
Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε επί σειρά ετών ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004). Είναι μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ. Επίσης, είχε εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια Β' Αθηνών στις εκλογές του 2009, του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012. Παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 2 Μαϊου 2014, καθώς εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κωνσταντίνα Κούνεβα: Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι συνδικαλίστρια στον χώρο των καθαριστριών και εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο.
Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της, που έπασχε από κάποια καρδιακή πάθηση. Λόγω επιδείνωσης της υγείας του, ο γιος της Κούνεβα δεν μπορούσε να εγχειριστεί για δύο χρόνια και η ίδια αναζήτησε εργασία.Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).
Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία. Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος.
Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας. Για τον δράστη της επίθεσης είπε: «Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη». Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από το Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο «Το κίτρινο σκυλί».
Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Η Κούνεβα ανακοίνωσε ότι θα προσέβαλε δικαστικά την απόφαση του Εφετείου.
Στέλιος Κούλογλου: Δημοσιογράφος και εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, το Τόκιο και την Ινδία. Έθεσε υποψηφιότητα στις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014 στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ίδιος αρχικά δεν εξελέγη ως ευρωβουλευτής ωστόσο, μετά την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναλέβε τη θέση του ευρωβουλευτή.
Παναγιώτης Κουρουμπλής: Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι διδάκτορας κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Το 1961 έχασε την όραση του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (1996, 2000, 2009). Το 2010 ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ενώ το 2011 αποστασιοποιήθηκε καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο.
Σήμερα είναι μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου αριστερού προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου και βουλευτής Β΄Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε ως Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 είναι Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διατήρησε το αξίωμα έως τις 29 Αυγούστου 2018.
Δημήτρης Πλουμπίδης: Ψυχίατρος και γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Νίκου Πλουμπίδη. Είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Εκτός από αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι επικεφαλής του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής.
Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, ανάμεσά τους «Η ιστορία της ψυχιατρικής στην Ελλάδα» (εκδ. Εξάντας 1995), «Η ιστορία της ψυχιατρικής και η ψυχιατρική στη νεότερη Ελλάδα» (Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2007). Συμμετείχε σε ομαδικές συγγραφές βιβλίων ψυχιάτρων και ψυχαναλυτών, όπως: «Ψυχανάλυση και Αριστερά», με εισαγωγή του Αριστείδη Μπαλτά (Νήσος, Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζά, 2007), «Θέματα ψυχοκοινωνικής παιδοψυχιατρικής» (εκδ. Καστανιώτη, 2008), «Η συμβολή της ψυχανάλυσης στην ελληνική ψυχιατρική μεταρρύθμιση» (εκδ. Παπαζήση, 2009), «Συζητήσεις για τον λόγο στο Αιγινήτειο» (2008).
Διαθέτει πλούσια αρθρογραφία και για θέματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα αλλά και για τον ρόλο της ψυχανάλυσης.
Άννα Τσάτσου - Παπαδημητρίου: Πατέρας της υπήρξε ο κορυφαίος συνταγματολόγος της Μεταπολίτευσης Δημήτρης Τσάτσος, που διετέλεσε και μέλος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας που συγκρότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Τσάτσος ήταν γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδελφού του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και υποψήφια βουλευτής του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς που διαδέχθηκε το ΚΚΕεσ., υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό της Μελίνας Μερκούρη, ενώ μέχρι την παραίτησή της ήταν και περιφερειακή σύμβουλός εκλεγμένη με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού. Η μητέρα της ήταν η Τζούλια Τσιριμώκου, βουλευτής και κόρη του βουλευτή και πρωθυπουργού Ηλία Τσιριμώκου.
Ήταν παντρεμένη με μια σημαντική προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Παπαδημητρίου, που υπήρξε νομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Έφυγε από την ζωή το 2009 χτυπημένος από τον καρκίνο.
Κώστας Αρβανίτης: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Μυρσίνη Λοΐζου: Κόρη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Λοΐζου και της συγγραφέως Μάρως Λήμνου.
Όλγα Νάσση: Επικεφαλής της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία.
Θεοδόσης Πελεγρίνης: Πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1948 στο Σουδάν από γονείς που ήταν Καρπάθιοι της διασποράς καταγόμενοι από το χωριό Βωλάδα του νησιού. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1977.
Από το 2010 ως το 2014 διετέλεσε πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2007 έως το 2011 πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.
Εκτός από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, μεταξύ 1999 και 2002 παρουσίασε εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Ακόμη μεταξύ 1993 και 2000 ήταν ο διοργανωτής των συνεδρίων με την ονομασία Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα της Αθήνας. Από το 2006 έως το 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρωτότυπα θεατρικά έργα σχετικά με τη φιλοσοφία. To 2007 έλαβε το Α΄ Κρατικό βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το έργο του «Από τον πολιτισμό στην πείνα». Τον Οκτώβριο του 2014 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στην ταινία Πανδημία του Δημήτρη Πιατά. Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα σχετικά με τη φιλοσοφία.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετημένος στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2016.
Γιάννης Μουζάλας: Πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 2014 με τη δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Συμμετείχε κατ' επιλογή στην Υπηρεσιακή κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου 2015, αναλαμβάνοντας αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 παρέμεινε στη θέση του συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Στον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου 2016 αναβαθμίστηκε σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέση που διατήρησε μέχρι τον ανασχηματισμό της 28ης Φεβρουαρίου 2018.
Γιονούς Μοχαμαντί: Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Θεωρείται κορυφαίος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου εξασφάλισε άσυλο αφού εγκατέλειψε την πατρίδα του, το Αφγανιστάν, για να ξεφύγει από τις καταχρηστικές πρακτικές των Ταλιμπάν.
Ο Muhammadi έχει στοχοποιηθεί για το έργο του εδώ και καιρό, καθώς, μεταξύ άλλων, φυλακίστηκε από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για τη δράση του σε σχέση με την έρευνα και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και υπέστη βάναυσο ξυλοδαρμό στην Αθήνα από άγνωστους δράστες που του επιτέθηκαν ενώ δίδασκε ελληνικά σε ανήλικους μετανάστες.
Ως πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (ΕΦΠ), ο Muhammadi διασφαλίζει ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφάτως αφιχθέντων αιτούντων άσυλο, μεταναστών και προσφύγων, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαλόγων υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που επεσήμαναν την ανησυχητική έκταση της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα και που άσκησαν πιέσεις για τη λογοδοσία των δραστών τέτοιου είδους πράξεων. Είναι επίσης προσηλωμένος στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και υπηρετεί ως πρεσβευτής της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon), μίας από τις μεγαλύτερες ανδροκρατούμενες εκστρατείες με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Το 2006 επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του.
Ιωάννα Κοντούλη: Η Ιωάννα Κοντούλη είναι Ελληνίδα τοπογράφος μηχανικός, πολιτικός και διετέλεσε συν-επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012 των Οικολόγων Πράσινων. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Θηλέων Ζωγράφου, όπου εξακολουθεί να κατοικεί και σήμερα.
Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Περιβάλλον & Ανάπτυξη». Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών θέματα Φωτοερμηνείας και Τηλεπισκόπησης και από το 2002 εργάζεται στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Είναι μητέρα δύο αγοριών.
Συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η διαδημοτική επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού και η “κίνηση πολιτών για την διάσωση της βίλας Ζωγράφου” και σε πρωτοβουλίες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το «Ένα καράβι για την Γάζα».
Εντάχθηκε στους Οικολόγους Πράσινους από τα πρώτα βήματα του κόμματος, το 2003 και το υπηρέτησε από σειρά θέσεων ευθύνης. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του εκλογικού προγράμματος και υποψήφια στην Β΄ Αθήνας. Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο που επέτυχε την εκπροσώπηση των πράσινων ιδεών για πρώτη φορά σε βουλευτικό επίπεδο. Στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς ήταν συνεπικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Το 2010 ήταν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο εθνικό διάλογο για την παιδεία.
Στο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων εξελέγη συν-επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας, μαζί με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο. Ωστόσο, η ίδια απαρνήθηκε τα πλεονεκτήματα που έχει ο επικεφαλής εκλογικού συνδυασμού και αποφάσισε να ζητήσει τον σταυρό στην Εκλογική Περιφέρεια της Β' Αθηνών.
Αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους το τέλος του 2014. Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών.
Φωτεινή Σκοπούλη: Διετέλεσε υφυπουργός Υγείας το 2012. Είναι καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε το 1981 από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1985 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Χαροκόπειου και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Εκπαίδευσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διευθύνει την Γ’ Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών.
Μουσταφά Οφούκ:
Γιώργος Χρηστάκης: Στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co
Διαβάστε επίσης:
ΣΟΚ για πιλότο όταν άκουσε τι ξέχασε επιβάτης στο αεροδρόμιο (pics)
Σύγκρουση λεωφορείων στο Αιγάλεω - Πληροφορίες για τραυματίες
Παραιτήθηκε on air από την ΕΡΤ ο Κώστας Αρβανίτης (pics+vid)