Εκλογές 2019 - Ηλιόπουλος: Η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσει η Αθήνα, είναι αυτή της καθαριότητας
Αναλυτικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στους έξι άξονες, που αν εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξη του , στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.
Ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη « Ανοιχτή Πόλη", δήλωσε ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα εστιάσει στην καθαριότητα- ανακύκλωση, το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια και το δικαίωμα στην κατοικία.
«Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει πως η Αθήνα είναι μια πόλη βρώμικη, σκοτεινή και με έλλειψη πρασίνου. Για εμάς η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσει η Αθήνα είναι αυτή της καθαριότητας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους κατοίκους αυτής της πόλης», είπε, επισημαίνοντας ότι στον τομέα αυτό « το 2018 ο Δήμος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε καν το 40% του προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκρίνει».
Για την ανακύκλωση, ανάφερε ότι ενώ η Αθήνα πρέπει να στέλνει για υγειονομική ταφή το 25% των απορριμμάτων της, « στέλνει το 92% των απορριμμάτων. Ανακυκλώνουμε μόνο το 5%, από το 50% που θα έπρεπε».
Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε ότι «η εγκληματικότητα έχει πέσει στην Αθήνα τα 4 τελευταία χρόνια», επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μία πόλη που δεν έχει ασφαλείς τους κατοίκους της, είναι μία πόλη που λειτουργεί με φόβο. Δεν μπορεί να λειτουργεί μία πόλη με φοβισμένους ανθρώπους».
Όπως είπε , ένα μέρος της ευθύνης αναλογεί στο δήμο , ο οποίος δεν πρέπει να «αφήνει «μαύρες τρύπες» και εγκαταλελειμμένα σημεία. Αν σας δείξω τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2018 θα δείτε το πανευρωπαϊκά αρνητικό ρεκόρ των «μηδέν ευρώ» σε έργα ηλεκτροφωτισμού».
Επίσης ο δήμος μπορεί να παράσχει κίνητρα «στην κατοικία και τις εμπορικές χρήσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε περιοχές που έχουμε μεικτές χρήσεις, έχουμε ζωντανές γειτονιές και ζωντανές γειτονιές είναι οι ασφαλείς γειτονιές». Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία είπε ότι « δεν είναι όργανο καταστολής. Η δημοτική αστυνομία είναι το όργανο που προστατεύει το δημόσιο χώρο του δήμου» και άσκησε κριτική στον συνυποψήφιο το, κ. Μπακογιάννη για την «στρατικοποιημένη αντίληψη» που είχε για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας.
Ο κ. Ηλιόπουλος, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, επισημαίνοντας ότι « σ΄ όλη την Ευρώπη υπάρχει μία τάση από-ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που είχαν δοθεί σε ιδιώτες, ακριβώς γιατί πέρα από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, η πραγματικότητα έδειξε ότι δε δουλεύουνε. Τελευταίο παράδειγμα είναι το Όσλο στη Νορβηγία, όπου το 2017 ο δήμος πήρε πίσω τη διαχείριση απορριμμάτων από τον εργολάβο», είπε και πρόσθεσε : «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Πρέπει να έχουμε μια δημοτική υπηρεσία που μπορεί να αντεπεξέλθει στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι. Γιατί αν είναι οι κάτοικοι να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να βγαίνουν οι δήμαρχοι να λένε «συγνώμη, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και θα τα δώσουμε στους ιδιώτες», τότε καλύτερα να μην κατέβεις για δήμαρχος» ,ανάφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνυποψηφίου του Κώστα Μπακογιάννη να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην αρμοδιότητα των δήμων, ο κ. Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος, επισημαίνοντας ότι « είναι συνταγματική υποχρέωση οι δήμοι να έχουν κρατική χρηματοδότηση. Το να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους σημαίνει ότι αυτομάτως ένας φτωχός δήμος θα μένει για πάντα ένας φτωχός δήμος με φτωχούς κατοίκους. Σημαίνει ότι καταργούμε μία κεντρική δημοκρατική κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού που λέγεται: αναδιανομή πόρων ώστε να αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Ίσως να είναι λογικό η ΝΔ και ο κ. Μπακογιάννης να θέλουν τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους καθώς είναι μια παράταξη που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες ως κάτι το δεδομένο και φυσιολογικό» , είπε.
Ακόμη ανάφερε ότι « ο δήμος της Αθήνας δεν είναι φτωχός. Είναι πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση» και ήταν πρόσθεσε « χρεοκοπημένος από τους δημάρχους της ΝΔ», στον οποίο σημείωσε, «όντως η διοίκηση του κ. Καμίνη κατάφερε να βάλει μία τάξη στα οικονομικά».
Τονίζοντας ωστόσο , ότι «αυτό είναι ένα επιχείρημα της πρώτης 4ετίας. Όταν μετά από 9 χρόνια, έχεις χάσει τελείως τη μάχη της καθημερινότητας και το μοναδικό σου επιχείρημα είναι ότι έβαλες σε τάξη τα οικονομικά, στην καλύτερη περίπτωση καταγράφεσαι ως μία χαμένη ευκαιρία».
Για την εποπτευόμενη χρήση ουσιών που ήδη έχει νομοθετηθεί, είπε ότι θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην πόλη, αλλά και στις οικογένειες των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι « σημαντικό πως και ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπακογιάννης υποστηρίζουν πλέον μια θέση που η δημοτική μας παράταξη έχει από το 2006».
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανάφερε ότι « μεγάλοι παίκτες της αγοράς, παίρνουν στην κατοχή τους όχι μόνο πολλά διαμερίσματα, αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες και τις βγάζουν σε βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο κ. Ηλιόπουλος προανήγγειλε ότι «θα βγει σύντομα μια κοινή υπουργική απόφαση με πρωτοβουλία του υπουργείου οικονομικών, όπου θα βάλει όρια σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση», επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πως αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης . Κατά τον ίδιο « ένα όριο θα μπορούσε να είναι και στην περίπτωσή μας, πόσα διαμερίσματα μπορούν να βγουν σε μίσθωση ανά ΑΦΜ. Ένα άλλο όριο είναι το πόσες μέρες μπορεί να μισθωθεί ένα διαμέρισμα» .
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης
Εκλογές 2019: Δημοσκόπηση Δυτική Ελλάδα - Δείτε ποιος προηγείται
Εκλογές 2019 - Οριστικό: Αυτό είναι το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ