Επιμένει αντιπολιτευτικά ο Σαμαράς
Η Συγγρού προσπαθεί πια καθημερινά να κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία -όπως γνώριζε από την πρώτη στιγμή- δεν διαφοροποιείται από εκείνη της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και να διαχωρίσει τη θέση της από πρόσωπα και πολιτικές συμπεριφορές που «πληγώνουν» την ελληνική κοινωνία και πολύ περισσότερο την ίδια τη βάση της παράταξης, που δεν έχει δεχθεί με ενθουσιασμό τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ, έστω και στο πλαίσιο ενός προσωρινού σχήματος με συγκεκριμένο έργο και χρονοδιάγραμμα.
Μόνο εχθές, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ύψωσε τους τόνους για δυο θέματα, αφήνοντας αιχμές και οξύνοντας την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Πρώτη αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις Πάγκαλου σε γαλλικά ΜΜΕ. Ο Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης λέγοντας πως «ξεπέρασε πλέον και το χειρότερο εαυτό του» και πως «το κατάντημά του είναι θλιβερό» και αποτελεί βαθύτατο τραύμα στη Δημοκρατία και την Πατρίδα μας. Δεύτερη αιτία πολέμου, αποτέλεσε το θέμα της εφεδρείας, για το οποίο η ΝΔ εγείρει ζήτημα ηθικό και πολιτικό, καταγγέλλοντας ανήθικες κομματικές μεθοδεύσεις, για την προστασία «ημετέρων», που όμως δεν γίνονται ανεκτές και θα καταργηθούν, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλθει στην εξουσία.
Το πρώτο ευρωπαϊκό άνοιγμα
Ο Αντώνης Σαμαράς, προσδοκά, ωστόσο, να διαπιστώσει βελτίωση των σχέσεών του με τα ομόσταβλα κόμματα του ΕΛΚ, με τα οποία θα έρθει σε επαφή τα επόμενα 24ωρα καθώς την επόμενη Τετάρτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Μασσαλίας, που διοργανώνει ο Νικολά Σαρκοζί, φέροντας στις αποσκευές του:
- Τη συνδρομή του στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης
- Την πρωτοβουλία του, που έδωσε τέλος στο θρίλερ της 6ης δόσης
- Την ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα προηγηθεί
Ο αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης, προσπαθεί πάντως να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης, της αναμόχλευσης των πάγιων διαφοροποιήσεών του, ώστε να εκπέμψει το μήνυμα σε Ελλάδα και εξωτερικό πως προτίθεται να προβεί σε «τροποποιήσεις» -όχι ως προς τους στόχους αλλά ως προς τους τρόπους επίτευξης των στόχων-, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο και που τουλάχιστον στο εσωτερικό δεν μοιάζουν όλοι έτοιμοι να το δεχθούν. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αντίδραση Ρέππα, που με αφορμή το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, υπενθύμισε στη ΝΔ πως η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι χώρος transit.