Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση στη Μήλο

Μετά τη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, που ζητούσε εξηγήσεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν στη Μήλο οι δραστηριότητες της βιομηχανίας ορυκτών «S&B» του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, μία ακόμη ερώτηση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση στη Μήλο
2'

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Θοδωρής Δρίτσας ρωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη:

Α) Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να ελέγξει αν εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση;

Β) Έχουν σχεδιαστεί προγράμματα ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία για εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης, ώστε και η υγεία των κατοίκων και το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού και η καλή τουριστική φήμη του να προστατευθούν;

Στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην Υγειονομική Διάταξη του Υπουργού Υγείας σχετικά με τα «μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού της Νήσου Μήλου από βλάβες προκαλούμενες από την διάχυση υπέρλεπτου περλίτη σε αέριο ή υδάτινο περιβάλλον προερχόμενων από εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τεύχος δεύτερο αρ. φύλλου 2109/21-9-2011.

Η παραπάνω Υγειονομική Διάταξη αναφέρει ρητά, ότι «υποχρεούνται οι αρμόδιοι φορείς να επιβάλουν:

α) στην ρυπογόνο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη νήσο Μήλο, την ταφή όλων των μορφών αποβλήτων, που προκύπτουν από την εξορυκτική δραστηριότητα της σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία…».

Όμως, όπως σημειώνουν οι κύριοι Παπαδημούλης και Δρίτσας, τα απόβλητα της βιομηχανίας της εξόρυξης εξακολουθούν να απορρίπτονται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε στο newsbomb: «Είναι όντως πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι μετά τις κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων της Μήλου και τις παρεμβάσεις που έγιναν και από βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε τις θετικές εξελίξεις ευαισθητοποίησης, που αποτυπώθηκαν και στη δικαστική απόφαση, η οποία καταδικάζει τη συγκεκριμένη εταιρεία για τις περιβαλλοντικές υπερβάσεις.

Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να μείνει μόνο εκεί, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών. Μαζί με τον κ. Παπαδημούλη καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία τον ρωτάμε, τι προτίθεται να κάνει ώστε η μεταλλευτική βιομηχανία να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποβαίνει εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή