Τσίπρας από τα Σκόπια: Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί από το πρωί της Τρίτης (02/04) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες αλλά και τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Τσίπρας από τα Σκόπια: Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν
Ιστορικές στιγμές
EUROKINISSI
5'

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Το μήνυμα του Τσίπρα

Το πρώτο του μήνυμα από τα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Θερμή υποδοχή από τον Ζάεφ

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δέχθηκε στο κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων, ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια. Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτηρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Αργότερα, θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι.

Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αποδείξει πως έχουν ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και για τις δυο χώρες.

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που φέρει μίλησε στο πρακτορείο MIA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Όπως ανέφερε, η Συμφωνία ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν πως είναι δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς η μια πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μου και του Ζόραν Ζάεφ είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ιστορικής σημασίας την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Ανέφερε δε, πως Ελλάδα και Σκόπια οφείλουν να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα να στηρίξει τα βήματά τους και την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Δέκα υπουργοί και πάνω από 140 επιχειρηματίες

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν τουλάχιστον δέκα υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθακης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σια Αναγνωστοπούλου. Την αποστολή συντονίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Επίσης, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 140 επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι είναι και οι ακόλουθοι:

  1. Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
    2. Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
    3. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
    4. Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
    5. Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
    6. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
    7. Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
    8. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    9. Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
    10. Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
    11. Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
    12. Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
    13. Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
    14. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
    15. Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
    16. Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
    17. Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
    18. Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
    19. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
    20. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
    21. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
    22. Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
    23. Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
    24. Αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ

  • Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στα Σκόπια.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Σκοπίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ζάεφ: Τεράστια τα οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα Σκόπια θα αποκομίσουν «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα των Σκοπίων, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα Σκόπια δεσμεύτηκαν επίσης να εξετάσουν και να αναθεωρήσουν τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής

Καιρός – ΠΡΟΣΟΧΗ: Πλησιάζει νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή