Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη παρουσίασε ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. «Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».
O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως χαρακτηριστικά είπε το οποίο θα στηρίζεται, όπως είπε, σε επτά άξονες:
«- Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων: Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκες κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.
- Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα: Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
- Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
-Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
- Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
- Έκτο, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.
- Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας. Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. Μέσα από θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής».
Συνάντηση γεννεών
«Σήμερα, εδώ στο Γαλάτσι ενώνουμε δυνάμεις πολίτες από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές. Σήμερα εδώ συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για ένα «κοινωνικό ρεύμα όπως αυτά που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στη διαδρομή της ιστορίας μας» και συγκρίνοντας την «μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80» με το 2015.
«Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει» είπε σε άλλο σημείο και αναφέρθηκε σε «δυο ιστορικής σημασίας γεγονότα:
- Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων.
- Και ταυτόχρονα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. «Οι Συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που διαχειρίστηκαν τη κρίση φέρουν βαριά την ευθύνη για τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης. Για τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Για την εκτίναξη της ανεργίας. Για την εργασιακή ανασφάλεια. Για τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων. Όλα αυτά έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, οι αυτές οι δυνάμεις, οι συντηρητικές κωφεύουν» είπε.
Βολές για τον Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα επήλθε μετάλλαξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής ιδέας.
«Η ακροδεξιά, όμως εμείς καλά γνωρίζουμε, δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι της έδωσαν πάτημα. Κάποιοι της επέτρεψαν να βρει χώρο στον πολιτικό ανταγωνισμό για να παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη και το αντίπαλο δέος.
Όμως, η ακροδεξιά που ντύνεται τον αντισυστημικό μανδύα, όπου διαχειρίζεται εξουσία είναι πιο συστημική από τους συστημικούς. Γιατί εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις.
Και την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ, παριστάνουν τα κοκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε διευκρινίζοντας πως «μιλώ για μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών» αναφέροντας στη συνέχεια το όνομα του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν και του υποψηφίου του ΕΛΚ Βέμπερ.
«Τι αποδεικνύεται όμως τελικά;
- Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη, με κόστος, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit.
- Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο.
- Η Αριστερά έβγαλε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια όταν η Δεξιά τα επέβαλλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους
- Η Αριστερά έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες» συμπλήρωσε.
«Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός. Για αυτό και σήμερα λέμε ότι το πρώτιστο καθήκον για κάθε πραγματικό ευρωπαϊστή είναι να αγωνιστεί για να αλλάξει η σημερινή Ευρώπη. Να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά. Όχι για να γυρίσουμε στην εθνική περιχαράκωση αλλά για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή, και οικονομική σύγκλιση. Σήμερα λοιπόν είναι κρίσιμο όσο ποτέ όχι απλά να μιλάμε κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά να προτείνουμε τον τρόπο που αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ χρησιμοποιώντας την υποψηφιότητα Βέμπερ επιχείρησε χτύπημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά όχι απλά δεν τα επισημαίνει αλλά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία. Και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ. Του κου Βέμπερ που έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. Γι’ αυτό τον άνθρωπο, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για τη σχέση μαζί του και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα του. Δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι και οι δύο πολιτικοί που πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Γι’ αυτό, ας είναι σαφές. Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι απολύτως κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ένα διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό» και τη Νέα Δημοκρατία ως «ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία και υπερασπίστηκε χρησιμοποιώντας και την πρόσφατη επιστολή ευρωβουλευτών που τον προτείνουν για το νόμπελ Ειρήνης. Παράλληλα έκανε μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.
«Η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι η Ελλάδα των πολλών. Η Ελλάδα της νέας γενιάς, του κόσμου της εργασίας, των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού. Η Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Αυτή η Ελλάδα χτίζει τη νέα εθνική της ταυτότητα και τη νέα εθνική της αυτοπεποίθηση, όπως ακριβώς στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της. Ως μια χώρα συνώνυμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ως μια χώρα συνώνυμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμα που μοιράζεται η Αριστερά με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πολιτικό όχημα για να το υλοποιήσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κάλεσε τους νέους και τις νέες να πάνε στις κάλπες λέγοντας: «Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας».