Εκλογές 2019: Γιατί ο Τσίπρας δεν κινδυνεύει ακόμα κι αν χάσει; Το σενάριο της Οικουμενικής
Ποιοι και γιατί ξορκίζουν την Οικουμενική; Θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές; Με τον Τσίπρα τι θα γίνει; Θα τον αμφισβητήσουν οι δελφίνοι; Θα υπάρξει αυτοδυναμία; Ποιοι και γιατί ξορκίζουν την Οικουμενική; Τα ερωτήματα είναι δεκάδες...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο κ. Μητσοτάκης διακινεί εντόνως τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Για να είμαστε ακριβείς, αν δεν καταφέρει η ΝΔ να λάβει ισχυρή αυτοδυναμία, τότε προφανώς θα απευθυνθεί στη Φώφη Γεννηματά. Μέχρι εκεί, λένε από την Πειραιώς.
Αν για κάποιο λόγο πέσει στο τραπέζι το θέμα της δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης τύπου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ., ο Κυριάκος είναι κάθετα αντίθετος.
Βέβαια το έχει ξαναπεί στο παρελθόν, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν τόνισε ότι «θα συνεργαστώ με τους πάντες εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άκρα» (εννοώντας προφανώς την Χρυσή Αυγή).
Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. θα φέρει και εκείνη ιστορική ευθύνη εάν επιτρέψει η χώρα να σέρνεται σε εκλογές όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Γιατί το λέει αυτό;
Διότι ξέρει ότι η Φώφη, κατά πάσα πιθανότητα θα πει: «Ή όλοι μαζί στην κυβέρνηση ή κανένας».
Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο αφού όπως ακούγεται ο Μητσοτάκης δεν θα προτείνει τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τον Παναγιώτη Πικραμμένο.
Γενικώς, τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε πολλά και όπως όλα δείχνουν η Φώφη Γεννηματά θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα των εκλογών, εκτός κι αν η Νέα Δημοκρατία πετύχει ισχυρή αυτοδυναμία.
Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι - αν και εφόσον - η κυρία Γεννηματά επιμείνει σε οικουμενική θα πάμε σε δεύτερο γύρο εθνικών εκλογών με απλή αναλογική και εκεί θα αναγκαστούν όλοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε πολλά πράγματα.
Θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη;
Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει το βάρος των ευθυνών του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επικείμενες εκλογές θα αναδιατάξουν εκ νέου τον πολιτικό χάρτη, μετακινώντας τον προς το απόλυτο δίπολο Δεξιά – Αριστερά και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρικνώσεις και «εξαφανίσεις» κομμάτων.
Ο ρόλος του Τσίπρα και η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει εκτός από το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα.
Μετά τον Τσίπρα, υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.
Επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται, μάλλον γίνονται βεβιασμένες εκτιμήσεις.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλο ο Τσίπρας κι αυτό το ξέρουν όλοι.
Μια από τις πιο σοφές κουβέντες που ακούγεται από Συριζαίους (μεταξύ αστείου και σοβαρού) είναι η ακόλουθη: «Αν ο Τσίπρας ήταν στο ΠΑΣΟΚ, θα κυβερνούσε 20 χρόνια».
Πάντως είναι αλήθεια ότι μετά τον Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένας άλλος να τον διαδεχθεί. Κανείς από τους δελφίνους δεν έχει ούτε το στόμφο, ούτε το πολιτικό βάρος να ηγηθεί της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ενώ κανείς δεν φαίνεται να έχει απήχηση στις λαϊκές μάζες.
Συνεπώς η όποια συζήτηση περί αμφισβήτησής του είναι άκαιρη και άτοπη.
Ο Τσίπρας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει τελειώσει.
Θα απασχολεί για αρκετά χρόνια την πολιτική ζωή του τόπου, ως προσωπικότητα ακόμα κι αν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή).
Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι: σε λίγα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει. Η μετάλλαξη του έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ούτε ΚΙΝ.ΑΛ. θα υπάρχει.
Είναι νομοτελειακό αυτό. Το οδηγούν οι εξελίξεις αργά, αλλά σταθερά και παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μέσα σε αυτούς τους πολιτικούς φορείς.
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί; Όλη η αλήθεια!
«Κλείνουν για ένα μήνα Instagram και Facebook» - Σενάριο τρόμου ή «λύτρωση»;