Παυλόπουλος: «Κάθε λαβωματιά σε μνημείο πολιτισμού αποτελεί λαβωματιά και τραύμα στην ψυχή μας»

Tην οδύνη του για την καταστροφική πυρκαγιά, που έπληξε την Παναγία των Παρισίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Παυλόπουλος: «Κάθε λαβωματιά σε μνημείο πολιτισμού αποτελεί λαβωματιά και τραύμα στην ψυχή μας»
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε και την ανάγκη άμεσου επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα
3'

«Κάθε λαβωματιά και τραύμα σε μνημείο πολιτισμού αποτελεί λαβωματιά και τραύμα στην ψυχή μας», είπε χαρακτηριστικά, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», νωρίτερα σήμερα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξήρε την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την εξαιρετική πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή συνιστά εμβληματική συμβολή στην ανάδειξη και στην υπεράσπιση του πολιτισμού μας, τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού, του οποίου ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί αναντικατάστατη αντηρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι μεταξύ των μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, που συνθέτουν τον πυρήνα της όλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κορυφαία θέση κατέχει ο Παρθενώνας, καθώς συμβολίζει, με ανεπανάληπτο μάλιστα τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα του εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών όσο και των θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας.

Ακολούθως, παρέθεσε μια σειρά από σκέψεις, τις οποίες ανέφερε μεταξύ άλλων και κατά την πρόσφατη ομιλία του, στην έναρξη διεθνούς Συνεδρίου, αναφορικά με την ανάγκη άμεσου επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και επανένωσής τους, ως ελάχιστου δείγματος σεβασμού σ' αυτό το μνημείο, κορωνίδα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως σημείωσε, «ο κοινός μας αγώνας, που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνδέεται αρρήκτως με την ικανοποίηση ενός καθ' όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι, κατ' ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της ανθρωπότητας αφού αφορά τον πυρήνα της πολιτιστικής της κληρονομιάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «πριν απ' όλα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα μνημεία του. Και τούτο διότι χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν "αρχαιολατρίας" η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

Ως προς την παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας μοναδικότητα του Παρθενώνα και των Μνημείων του, επισήμανε ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν, καθώς πρόκειται για αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σ' ακλόνητα τεκμήρια.

«Γι' αυτό μένω μόνο στην πιο απτή αλλά και πιο ηχηρή μαρτυρία, που συμπυκνώνει με απαράμιλλο τρόπο όλη αυτή την επιχειρηματολογία, ήτοι στη μαρτυρία του Αντρέ Μαλρώ, η οποία εμπεριέχεται στη μνημειώδη ομιλία του της 28ης Μαΐου 1959, όταν εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και εν συνεχεία επικαλέστηκε χαρακτηριστικά αποσπάσματα εκείνης της ομιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καιρός Πάσχα 2019: Ετσι θα κάνουμε Πάσχα. Το μήνυμα του Σάκη Αρναούτογλου (video)

«Βόμβα» στον ΣΚΑΪ: «Κόβεται» το Power of Love – Σταματούν τα γυρίσματα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή