Δημοτικές εκλογές 2019: Tο debate των τεσσάρων βασικών διεκδικητών του δήμου της Αθήνας

Δημοτικές εκλογές 2019: Τις θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ανέπτυξαν οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στις εκλογές της 26ης Μαΐου, στο debate που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.
EUROKINISSI

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, απάντησαν στις ερωτήσεις που αφορούσαν την καθαριότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, την ασφάλεια κ.α.

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» και στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Γερουλάνος, επισήμανε ότι « η συναλλαγή είναι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής» ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει «συμφωνία στις στρατηγικές», ενώ την προϋπόθεση «προγραμματικών συμφωνιών» έθεσε και ο κ. Μπακογιάννης.
Τη ριζική διαφωνία με τις θέσεις των άλλων συνυποψηφίων του, εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι η παράταξη του είναι αντίθετη σε συνεργασίες του δήμου με ΜΚΟ και ιδιώτες, στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Επίσης και οι τέσσερις δεσμεύτηκαν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος , θα παραμείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά σ΄αυτό.

Δημοτικά τέλη

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για άμεση μείωση τους κατά 30% και για κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Μείωση των δημοτικών τελών, ανάφερε και ο κ. Γερουλάνος όπως την πλήρη απαλλαγή από τέλη των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 25000 ευρώ. Ακόμη αναφέρθηκε σε θέσπιση από το δήμο δικό του φορολογικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας κ.α.
Μείωση των δημοτικών τελών ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, εξήγγειλε και ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μειώσεις μπορούν να υπάρξουν μέσω του εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών δήμου.

Ασφάλεια

Για την ασφάλεια, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι «μια ζωντανή πόλη, είναι ασφαλής πόλη», προτείνοντας μεταξύ άλλων συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικά δρώμενα σ΄όλες τις συνοικίες κ.α.
«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο δήμος από την πλευρά του «πρέπει να σπάσει την εγκατάλειψη» με έργα , ηλεκτροφωτισμό και πολιτιστικές δράσεις καθώς και με κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών.
«Ν' αποκαταστήσουμε την ελευθερία πρόσβασης παντού στην πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου με τη συμμετοχή του δήμου και όλων των κρατικών συναρμόδιων φορέων, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες σε θέματα ασφάλειας κά.
Εξαιτίας της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη της πάταξης του έχει η ΕΛΑΣ. Επίσης επέδωσε διαχρονικά στις κυβερνήσεις ανοχή σε καταστάσεις ανομίας στην Αθήνα και κατήγγειλε ότι ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός οδεύει προς ιδιωτικοποίηση «με απόφαση του δήμου και υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Καθαριότητα

Για την καθαριότητα, ο κ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει καθαρή αν δεν μάθει να κάνει ανακύκλωση», επισημαίνοντας ότι το 2018 ενώ από τα δημοτικά τέλη είχε προυπολογίσει για τον τομέα αυτό 140 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόνο 50 εκατ. ευρώ. Επίσης ανάφερε ότι αποτελεί «παραδοχή αποτυχίας» οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.
Για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο βασιζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στήριξη της υπηρεσίας καθαριότητας με μέσα κ.α., έκανε λόγο ο κ. Μπακογιάννης ενώ απαντώντας για τυχόν συνεργασία με ιδιώτες είπε ότι «δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια».
Ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι «οι ιδιώτες είναι ήδη στο δήμο της Αθήνας και στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση» και ζήτησε την στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και μέσα.
Ο κ. Γερουλάνος, επισήμανε ότι «καθαριότητα δεν είναι μόνο τα σκουπίδια αλλά και τα σπασμένα σκουπίδια, τα βρώμικα πάρκα κ.α.». Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, χρειάζεται ενιαία δράση των συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, υιοθέτηση δημοσίων χώρων από ΚΑΠΗ, σχολεία, φορείς κα που θα τους συντηρούν και λειτουργία Συμβουλίων Γειτονιάς που θα είναι εκείνα που θα θέτουν στο δήμο τις προτεραιότητες.

Ναρκωτικά

Αναφερόμενοι στο θέμα των ναρκωτικών και οι τέσσερις επισήμαναν ότι η κατασταλτική πολιτική έχει αποτύχει. Οι κ.κ. Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος και Γερουλάνος υπογράμμισαν τη σημασία των Χώρων Εποπτευόμενων Χρήσης Ναρκωτικών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα.
Αντίθετα τη ριζική του αντίθεση εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, ο οποίος τους χαρακτήρισε «Χώρους Ελεγχόμενου Θανάτου».
Και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι ωστόσο, επισήμαναν την αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρων Πρόληψης σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, πολιτικών επανένταξης όσων έχουν απεξαρτηθεί κ.α.

Εξάρχεια

Για τα Εξάρχεια, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «έχουν γίνει το εφαλτήριο της παρανομίας», κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ακούσει» όσα αναφέρουν σ΄επιστολή που του απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής ενώ ζήτησε απ΄όλους τους συνυποψηφίους του, να στηρίξουν την πρόταση που ο ίδιος έχει υποβάλλει στον πρωθυπουργό για ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων δημάρχων πλην της Χρυσής Αυγής για τη λήψη αποφάσεων στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, τα Εξάρχεια «ούτε άβατο, ούτε Μονμάρτη είναι», σημειώνοντας ότι τρία είναι τα αίτια για την κατάσταση αυτή: Το οργανωμένο έγκλημα, η εγκατάλειψη της περιοχής από το δήμο και οικονομικά συμφέροντα real estate.
Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι οι 35.000 κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν απελπιστεί και μεταξύ άλλων επανέλαβε την πρόταση του για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής και ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Πολυτεχνείου και του Ακροπόλ, δημιουργώντας ένα ισχυρό πόλο πολιτισμού που θα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κ.α .
Την παρέμβαση της ΕΛΑΣ για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα ζήτησε ο κ. Σοφιανός καθώς και τη δρομολόγηση έργων και δράσεων στα Εξάρχεια από πλευράς του δήμου.

Εγκαταλελειμμένα κτήρια

Σχετικά με το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ο κ. Μπακογιάννης, σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο θέτει εμπόδια για την αξιοποίηση τους. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του, να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία είπε, μπορεί να χρηματοδοτήσει με μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες τους για την αναστύλωση και αξιοποίηση αυτών των κτήρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, ο δήμος οφείλει να συγκρουστεί με αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει ακόμη και σε κατεδαφίσεις κτιρίων που είναι επικίνδυνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος, υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους δήμους να δράσουν στο θέμα αυτό.
Ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα ο δήμος δεν τα έχει καταγράψει.

ΑΠΕ, OPEN

Σχετικές ειδήσεις