Σύρραξη στη Βουλή με το «καλημέρα»: Εκνευρισμός για τις 120 δόσεις
Να ψηφιστεί το συντομότερο το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις επιθυμεί η κυβέρνηση που εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, το επείγον δικαιολογείται από μια σειρά θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα όπως για παράδειγμα, η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών για τον επιζώντα σύζυγο στις συντάξεις χηρείας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε το νομοσχέδιο να συζητηθεί στη Βουλή με την «κανονική διαδικασία», αλλά, κατά πλειοψηφία, έγινε δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης και έτσι το μεσημέρι έχει οριστεί δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση φορέων.
Για απαραδεκτες διαδικασιες μίλησαν Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ και Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Απόπειρα αλλαγής του κλίματος καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ενώ για ένδειξη «αμεριμνησίας» παρά πιεστικής ανάγκης επίλυσης ζητημάτων, εκανε λογο η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Την αναβολή της συνεδρίασης με τους φορείς για αύριο ζήτησε και ο Δημήτρης Καβαδέλλας από την Ένωση Κεντρώων.
Η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης συνεχίστηκε και με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας από τη Νέα Δημοκρατία για το αφορολόγητο με τον Γιάννη Βρούτση να καλεί την κυβέρνηση να την στηρίξει να μην χάσουν οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι το εισόδημά τους.
Η «γαλάζια» τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.
«Μιλάτε για το αφορολόγητο που ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτούταν αν μειωνόταν και έφερε δύο μειώσεις. Για ένα συνταξιούχο 650 ευρώ η ρύθμιση μείωσης του αφορολόγητου που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η ΝΔ καταψήφισε φέρνει μείωση 450 ευρώ ενώ οι μισθωτοί χάνουν πάνω από το μισό του μισθού τους», είπε ο κ. Βρούτσης και έκανε λόγο για την ανάγκη κατάργησης του επαίσχυντου και βάρβαρου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου.