Αλ. Τσίπρας: Επιμένετε στη συνταγή της καταστροφής
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ενόχλησή του για την προσωρινή απουσία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από την αίθουσα της Ολομέλειας. «Μπορεί όλοι να έχουν ποδοσφαιρικά αισθήματα, αλλά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι παρών όχι μόνον στις αγορεύσεις των αρχηγών της συμπολίτευσης, αλλά και σε αυτές των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση δεν είναι Δημοκρατία», ανέφερε.
Επίσης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως κείμενο «άρνησης της πραγματικότητας, νεοφιλελεύθερης εθελοτυφλίας», που διακατέχεται από «μια δογματική επιμονή σε συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και τη χρεοκοπία».
«Επιμένετε στη συνταγή της καταστροφής, που οδηγεί στο κοινωνικό κραχ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αμφισβητώντας ευθέως τόσο τη βούληση και την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό, όσο και την δυνατότητα επίτευξης των στόχων του.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τα φαινόμενα υπουργών του ΠΑΣΟΚ, να ανταλλάσουν μαχαιρώματα, ενόψει της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τη στάση της ΝΔ αλλά και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση. «Όλα αυτά πολύ όμορφα και γλαφυρά, αν δεν συνέβαιναν την ώρα που ο λαός μας υποφέρει», προσέθεσε.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσίπρας πρότεινε φορολόγηση όσων διαθέτουν περιουσίες, κατάργηση του τέλους των ακινήτων για όσους δεν μπορούν και ουσιαστική μείωση της σπατάλης.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου να απαντηθεί η ερώτηση για τον διπλασιασμό των απόρρητων δαπανών, ενώ έκανε λόγο και για στενές σχέσεις στελεχών του τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει μορατόριουμ της αποπληρωμής τόκων και χρεολυσίων, μέχρι η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να υπάρξει ανάπτυξη.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ρώτησε αν η κυβέρνηση θα προσέλθει με προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής ή θα αρκεστεί σε υποσημειώσεις επί του σχεδίου Μέρκελ. «Θα ξαναπάμε να υπογράψουμε ό, τι έχουν υπογράψει για εμάς χωρίς εμάς;», ανέφερε.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου ζήτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες, καλώντας την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη δανειακή σύμβαση της συμφοράς» πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έβδομη δόση.