Ευρωεκλογές 2019: Πόσοι εκλέγονται από κάθε χώρα
Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε αποφασίσει 27 από τις 73 θέσεις που θα έμεναν κενές να μοιράζονταν σε χώρες οι οποίες υποεκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο ενώ οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή αν ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα.
Έτσι το νέο ευρωκοινοβούλιο θα είχε 705 μέλη αντί για 751 όπως ισχύε μέχρι την απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την ένωση.
Η εφαρμογή όμως αυτής της απόφασης πλέον μετατίθεται για το μέλλον. Άλλωστε οι Βρετανοί ήδη ψήφισαν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους και θα δείξει το επόμενο διάστημα τι θα συμβεί.
Όταν το ΕΚ προετοίμαζε την πρόταση για την αναδιανομή των θέσεων μετά το 2019, υπήρξε μία συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία κοινής εκλογικής περιφέρειας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, η οποία θα ψηφίζει με πανευρωπαϊκούς καταλόγους, πέρα από τα εθνικά ψηφοδέλτια κάθε κράτους μέλους. Αυτή η ιδέα απορρίφθηκε στην τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια Φεβρουαρίου 2018.
Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών κάθε χώρας, μόνο μερικοί γενικοί κανόνες που καθορίζονται από το Άρθρο 14 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριν από κάθε ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των κρατών μελών πρέπει να το αποφασίζουν.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τη λεγόμενη διαδικασία spitzenkandidaten που εισήχθη το 2014. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ορίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δημιουργεί μια σχέση μεταξύ της επιλογής του προέδρου της Επιτροπής και του αποτελέσματος των εκλογών και αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να απορρίψει κάθε υποψήφιο που δεν έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία.
Tα ποσοστά και οι έδρες
Ένας βουλευτής για να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συγκεντρώσει ένα ελάχιστο ποσοστό. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε αυτές που ισχύει το όριο διαμορφώνεται ως εξής:
- 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
- 4% για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία,
- 3% για την Ελλάδα
- 1,8% για την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αναλυτικά η κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάθε χώρα- μέλος της Ε.Ε. έχει ως εξής:
- Γερμανία 96,
- Γαλλία 74,
- Ηνωμένο Βασίλειο 73,
- Ιταλία 73,
- Ισπανία 54,
- Πολωνία 51,
- Ρουμανία 32,
- Ολλανδία 26,
- Βέλγιο 21,
- Τσεχία 21,
- Ελλάδα 21,
- Ουγγαρία 21,
- Πορτογαλία 21,
- Σουηδία 20,
- Αυστρία 18,
- Βουλγαρία 17,
- Δανία 13,
- Φινλανδία 13,
- Σλοβακία 13,
- Ιρλανδία 11,
- Κροατία 11,
- Λιθουανία 11,
- Λετονία 8,
- Σλοβενία 8,
- Εσθονία 6,
- Κύπρος 6,
- Λουξεμβούργο 6,
- Μάλτα 6.