Ο Τσίπρας «πάγωσε» τις μετατάξεις στη Βουλή - Βούτσης: «Δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη»
Αν και υπογραμμίστηκε πως πρόκειται για διαδικασία καθ' όλα νόμιμη, η οποία, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «δεν υποκρύπτει κανένα συριζαίικο τσουνάμι», έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και προκειμένου το θέμα να μην τύχει περαιτέρω πολιτικής εκμετάλλευσης, η ελήφθη η απόφαση να παγώσουν όσες από τις μετατάξεις δεν έχουν ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μεταξύ των μετατάξεων που «παγώνουν» είναι και αυτή της κόρης της αντιπροέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Βούτσης: Στη Βουλή δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση, δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος
«Στη Βουλή δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση, δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος, αλλά οι 17 θέσεις που υπήρχαν λόγω του 1 προς 4 θα έρθουν όλες μέσω ΑΣΕΠ για συγκεκριμένους χώρους της Βουλής. Ήδη 1000 νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα βρίσκονται σε αυτές τις ακροάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη μετά την απόφαση να «παγώσουν» μετατάξεις και διορισμοί στη Βουλή.
«Επίσης τακτοποιήσαμε μεγάλες εκκρεμότητες οι οποίες είχανε μείνει όπως π.χ. ανανεώσαμε μία και δύο φορές όλες τις συμβάσεις όσων τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν και κυρίως πετύχαμε να μην υπάρχουν αργομισθίες, να δουλεύουν όλοι σε μια Βουλή η οποία απέκτησε καινούργια τμήματα και ταυτόχρονα τακτοποιήσαμε με ίσως και ομόφωνη απόφαση της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού, 68 ειδικούς φρουρούς των οποίων έληγαν οι 5ετείς ανανεούμενες θητείες» είπε και πρόσθεσε «και σας τα λέω αυτά διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα οποία ειπώθηκαν σήμερα και αναγράφηκαν σήμερα. Δυστυχώς θα πρέπει οι συνάδελφοί σας να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επανορθώσουν».
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «για το ζήτημα των αποσπάσεων, υπάρχει ο νόμος περί κινητικότητας, ο 4440/16. Η Βουλή ήταν εκτός αυτού του νόμου, δεν είχε κάνει χρήση μέχρι το 2018» και σημείωσε «Μας έφεραν την πρόταση η Βουλή να ενταχθεί στο σύστημα κινητικότητας του δημοσίου έτσι ώστε όσοι επιθυμούν από όσους εργάζονταν από το 2003, 2005, 2007, 2015 στη Βουλή και είναι από υπουργεία ή από τον δημόσιο τομέα να μπορούν πλέον να μεταταχθούν και να εργάζονται στη Βουλή. Όταν μιλάμε για αποσπασμένους και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος δεν έχουν καμία σχέση με βουλευτές και βουλευτικά γραφεία. Δεν είναι οι αποσπασμένοι των βουλευτών, είναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες της Βουλής εδώ και χρόνια και εργάζονται σε αυτές»
«Ξεκίνησε μια διαδικασία από τον Φλεβάρη η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, μια διαδικασία αλληλογραφίας ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να πάρουν τη μετάταξη. Οι μισοί απ’ αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία με το ΦΕΚ τους. Για τους άλλους μισούς που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά από παρέμβαση και από συζήτηση με τον πρωθυπουργό, παγώσαμε απολύτως αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή δεν θα βγούνε ΦΕΚ για τις υπόλοιπες αποσπάσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση με προσωπικές τακτοποιήσεις, με προεδρικές παρεμβάσεις, με προεδρικές προσλήψεις. Αυτά λοιπόν τα οποία κυκλοφόρησαν προκάλεσαν έναν θόρυβο, μια εύλογη αμηχανία και ταυτόχρονα μια εύλογη αντίδραση του κόσμου» δήλωσε και συμπλήρωσε. «’Εχουμε κάνει συγκεκριμένες τομές από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να πάει πίσω για να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου υπήρχαν διαφορετικοί, ειδικοί κανονισμοί οι οποίοι δεν είχαν περάσει ποτέ από την Ολομέλεια της Βουλής. Τώρα υπάρχει ένας ενιαίος κανονισμός, ένα ενιαίο σύστημα συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Όλες δε οι μόνιμες προσλήψεις όταν πρόκειται να γίνουν θα πηγαίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Όλα αυτά έχουν κατοχυρωθεί με μια πλήρη διαδικασία, με κρίσεις, με αξιοκρατία και έχουν τύχει ευρύτατης συναίνεσης».
Τέλος ο κ. Βούτσης επανέλαβε: «δεν πρόκειται να κάνω ούτε συμψηφισμούς με παλαιότερες καταστάσεις τις οποίες βρήκαμε, διότι το ζητούμενο από τον λαό, από τους πολίτες της Αριστεράς είναι το δικό μας αποτύπωμα να είναι ριζικά διαφορετικό για τη χώρα καθώς βγαίνουμε από την κρίση».
Παραιτήσεις μετά τα δημοσιεύματα
Νωρίτερα την Πέμπτη, σε δύο παραιτήσεις συγγενικών προσώπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία πρόσληψής τους στο Ίδρυμα της Βουλής οδήγησε ο σάλος που προκλήθηκε για επικείμενες προσλήψεις και σειρά μετατάξεων στη Βουλή, στο νήμα πριν από την εκπνοή του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης.
Οι παραιτήσεις αφορούν την περίπτωση της Αλεξάνδρας Αλεξανδροπούλου που είναι κόρη της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής Βασιλικής Τσιακανίκα και της Μαρίνας Λελούδα - Σκουρογιάννη κόρης της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Πανταλού.
Η κυρία Αλεξανδροπούλου διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα της Βουλής με ετήσια σύμβαση και η κυρία Σκουρογιάννη στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την ίδια ημερομηνία.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής οι κυρίες Αλεξανδροπούλου και Σκουρογιάννη επικαλέστηκαν λόγους «ατομικής ευαισθησίας». Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για όργιο προσλήψεων και μετατάξεων, κάνοντας λόγο για άδικη κριτική με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.
Ομολογία Χριστοδουλοπούλου: Αξιοποίησα τις γνωριμίες μου για να μπει η κόρη μου στη Βουλή
Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που με κυνισμό ομολογεί ότι η κόρη της μετατάχθηκε στη Βουλή εξαιτίας των διασυνδέσεων που έχει.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή του Alpha και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η αντιπρόεδρος της Βουλής είπε: «Με την έννοια που το λέμε ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να μεταταχτεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν γνωριμίες, διασυνδέσεις κ.τλ. Δεν το συζητάμε αυτό και ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή βγήκε και φώναζε "έλα εδώ"… τα προσόντα (σ.σ. της κόρης της) τα έχουν και άλλοι άνθρωποι, αυτή εργαζόταν».
Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόσθεσε ότι η κόρη της υπηρετούσε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2004, όπου και δούλεψε στην επαρχία. Στη συνέχεια, ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, όμως, τα προσόντα της ήταν αυξημένα σε σχέση με τη θέση που είχε.
«Της είπαν να γίνει διευθύντρια υποκαταστήματος, αλλά δεν ήθελε», διευκρίνισε στην απάντησή της η κυρία Χριστοδουλοπούλου και έτσι επέλεξε τη Βουλή των Ελλήνων.
Όπως είπε, αρχικά υπέβαλε αίτηση απόσπασης και στη συνέχεια μετάταξης, κάνοντας χρήση της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι η κόρη της δεν επιβαρύνει το Δημόσιο, αφού ήδη εργαζόταν σε αυτό και πριν τη μετάταξή της στη Βουλή.
Διαβάστε επίσης:
Συγκίνηση για τον Μίκαελ Σουμάχερ: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την υγεία του (pics)
Λάρισα: «Πάγωσε» το αίμα της όταν βγήκε στην αυλή - Έτρεχε να σωθεί με αυτό που είδε