ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Τσίπρας: Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη
«Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα. Να ζήσει καλύτερα και να δημιουργήσει σε αυτό το τόπο» συμπλήρωσε τονίζοντας πως δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης.
«Σήμερα, λοιπόν, όλοι - ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε- έχουν πια τη δυνατότητα να εκπονούν το δικό τους πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα» σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για ένα σχέδιο που απευθύνεται σε μια «Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια δύσκολη διαδρομή στην οποία «αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».
«Καταλαβαίνω το θυμό»
«Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο» είπε.
Απευθυνόμενος στους «θυμωμένους» είπε πως «κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Τη κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια».
Κάνοντας λόγο για ιστορικό βήμα, είπε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό θα ολοκληρωθεί. «Αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό» είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως παρέλαβε μια χώρα «με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» ενώ σήμερα «η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δισ. Ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία».
«Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν» είναι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
«Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι» είπε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Για Μητσοτάκη: Γιατί δεν πέτυχε τότε και θα πετύχει τώρα;
Απαντώντας επί της ουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα εξαγγέλλει τόνισε:
«Μας λένε τώρα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς, όπως τώρα υπόσχονται και θα τα φέρουν τώρα;».
«Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.
«Ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα ισχυρή ξανά. Μια Ελλάδα πυλώνα αξιών, αλλά και σταθερότητας στη περιοχή μας. Μια Ελλάδα σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συμφωνίες και τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό έκανε λόγο για τη σημαντικότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε, μεταξύ άλλων πως «νιώθουμε ξανά ασφάλεια στα βόρεια σύνορα μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τούρκικα μαχητικά».
Μήνυμα στην Τουρκία
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπου πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς».
«Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα. Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα».
«Το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας» συμπλήρωσε.
Αυξήσεις και νέες θέσεις εργασίας
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
«Γι' αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021» είπε ενώ ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Επίσης δεσμεύθηκε για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών.
Αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ανακοίνωσε:
- Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
- Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
Για την φορολογία ανακοίνωσε:
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
- Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
- Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε και στην συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνοντας την ανάγκη «να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους» και να «προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής».
«Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που μας έφτασαν έως εδώ. Σήμερα δε καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές. Τον καλούμε να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή. Εμείς τώρα θα την αλλάξουμε. Σας καλώ λοιπόν να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα. Αλλά να τα αλλάξουμε όλα» συμπλήρωσε.
«Η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ότι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ότι οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων. Τώρα δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά» κατέληξε.
Δείτε την ομιλία του
Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική ΣυμμαχίαΗ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα. Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.
Geplaatst door Alexis Tsipras op Maandag 10 juni 2019
Διαβάστε επίσης:
Τσακαλώτος: Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογική πολιτική, για να την αφήσουμε στη ΝΔ
Αχτσιόγλου: Στόχος μας νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
Χαρίτσης: Δεν τα πετύχαμε όλα – οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλαπλάσιες – πετύχαμε όμως πολλά!
Τζανακόπουλος:«Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος ή θα γυρίσουμε πίσω»
Ξενογιαννακοπούλου: Αλλαγές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος
Ηλιόπουλος: Αυξήσεις σε συντάξεις και προσλήψεις σε υγεία και ειδική αγωγή