Διέλυσε τη χώρα, διαλύει και το ΠΑΣΟΚ
Όποια και αν είναι η σωστότερη προσέγγιση, το συμπέρασμα παραμένει κοινό και για τις δύο πλευρές: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα καθυστερήσει όσο μπορεί τις εξελίξεις και οι δελφίνοι δεν θα τον αμφισβητήσουν ανοιχτά, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Επιστρέφοντας από την Αφρική, ο Παπανδρέου θα συνεχίσει από αύριο τις συναντήσεις με βουλευτές, είτε προσκείμενους σε αυτόν, είτε άλλων επιρροών. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να σκέφτεται προς το παρόν να ξεκαθαρίσει εκεί τις προθέσεις του.
Άλλωστε, το πολιτικό συμβούλιο είναι ένα όργανο που ελέγχεται κυρίως από τον ίδιο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο φαίνεται να έχει κάνει ανακωχή. Μια έκπληξη μόνο από κάποιο μέλος ίσως προκαλέσει κάποια αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό το μέλος ίσως να είναι ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Επίσης τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι φωνές από προεδρικούς να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης μέχρι πρόσφατα ελεγχόταν από τον κύκλο Παπανδρέου.
Εκεί, κάποιοι θέλουν να συζητήσουν:
α) Αν θα πρέπει να είναι άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός
β) Αν αυτός θα πρέπει να εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα
γ) Αν πρέπει να γίνει συνέδριο
δ) Αν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες μπορεί να γίνει εκλογή προέδρου από τη βάση.
Το σκεπτικό των ανθρώπων του προέδρου είναι να προσπαθήσουν με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου να νομιμοποιήσουν την αδράνεια που επιδεικνύει ο Παπανδρέου, ούτως ώστε να σταματήσουν οι δηλώσεις αμφισβήτησης από ορισμένους βουλευτές.
Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα από την πλευρά του προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο Παπανδρέου, δηλαδή, μέχρι τότε συνεχίσει να μην παίρνει πρωτοβουλίες, τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά, αφού δεν αποκλείεται το σενάριο ακόμα και συμφωνίας όλων των δελφίνων για την ίδρυση ενός άλλου κομματικού σχηματισμού.