Όταν διαφωνείς, παραιτείσαι κ. Χρυσοχοΐδη
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ με ειλικρίνεια και ξεκάθαρο λόγο υποστηρίζει ότι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας.
Για την στάση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ξαφνικά σαν να βρισκόταν έξω από το κάδρο όλο αυτό το διάστημα. Αν όλα όσα καταλόγισε στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του ίσχυαν, όφειλε να είχε διαχωρίσει εγκαίρως τη θέση του, παραιτούμενος.
Φοβάται για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που επικρατήσουν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.
Σε ότι αφορά την πΓΔΜ, τονίζει ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών δεν βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.
Ο πρόεδρος κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανέγνωσε το όνομα σας και εσείς απαντήσατε «ΝΑΙ σε όλα». Είσαστε ευχαριστημένος που ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε έναν τέτοιο προϋπολογισμό;
Δεν επιτρέπεται ένας πολιτικός να αποφασίζει με όρους… ευχαρίστησης ή δυσαρέσκειας. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον η όποια απόφαση έχει θετικό πρόσημο για τον τόπο. Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες ώρες δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η ψήφιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου προϋπολογισμού ήταν επιβεβλημένη. Αν δεν το πίστευα, απλώς δεν θα τον ψήφιζα. Είναι θέμα αρχής για εμένα, που δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία της πολιτικής. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προσανατολισμένος στη διασφάλιση της παραμονής της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη και την ευρωζώνη και αποβλέπει στη σταθεροποίηση και, στη συνέχεια, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσχερές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και επαγρύπνηση. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανόρθωση της οικονομίας μας.
Οι άνθρωποι στα Χανιά πως σας αντιμετωπίζουν; Έχετε πρόβλημα να κυκλοφορήσετε; Τι τους απαντάτε για τη συγκατοίκηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ;
Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε βουλευτές υπό απαγόρευση, να δρούμε εν κρυπτώ σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Αυτό συνιστά εκφυλισμό του θεσμικού μας ρόλου. Εξακολουθώ να λειτουργώ πολιτικά, να καταθέτω προτάσεις, να ασκώ κοινοβουλευτικό έλεγχο και να κάνω παρεμβάσεις για θέματα του τόπου μου, και βεβαίως βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, όπως κάνω όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, είτε βρίσκομαι εντός είτε εκτός Βουλής.
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, βλέπουν την απότομη μείωση του εισοδήματός τους, την ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, νέοι με εξαιρετικά προσόντα εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Όλα αυτά ένας βουλευτής δεν μπορεί να τα αγνοεί. Δεν μπορεί να κρύβεται για να μην έρθει αντιμέτωπος με τους πολίτες. Πρέπει να γίνεται δέκτης της κριτικής τους, των παραπόνων τους, ακόμα και της οργής τους. Όμως, άλλο είναι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και άλλο η υιοθέτηση ακραίων συμπεριφορών από θορυβώδεις μειοψηφίες.
Όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, θεωρώ πολυτέλεια αυτές τις ώρες να στεκόμαστε σε άγονες πολιτικές κατατάξεις και να ζητούμε πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Στήριξη μίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με αστερίσκους δεν νοείται. Ασφαλώς, υπό κανονικές συνθήκες, θα αισθανόμουν άβολα αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόταν με κόμματα που σε ορισμένα ζητήματα έχουμε μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για εθνική συνεννόηση είχε το χαρακτήρα μιας ανοιχτής πρόσκλησης σε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας. Και η επιλογή του κ. Παπαδήμου ως επικεφαλής ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.
Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να μένουμε στις επιμέρους αδυναμίες αυτής της προσπάθειας. Για παράδειγμα, προσωπικά θα ήθελα ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο και σε συμβολικό επίπεδο θα σηματοδοτούσε τη μετάβαση σε μία νέα εποχή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η συνισταμένη της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά θετική.
Πώς σχολιάζετε την κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που οι δηλώσεις του είχαν ως στόχο να ανοίξουν τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ; Μήπως ήταν λάθος αυτή τη χρονική στιγμή;
Ένας υπουργός, ο οποίος επί δύο χρόνια συμμετέχει σε μία κυβέρνηση, χωρίς ουδέποτε να διαφοροποιηθεί ούτε δημόσια ούτε στο υπουργικό συμβούλιο, εξορισμού ταυτίζει την πολιτική του παρουσία με τις επιλογές της. Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ξαφνικά σαν να βρισκόταν έξω από το κάδρο όλο αυτό το διάστημα. Αν όλα όσα καταλόγισε στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του ίσχυαν, όφειλε να είχε διαχωρίσει εγκαίρως τη θέση του, παραιτούμενος. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιεί σήμερα οξύτατους χαρακτηρισμούς, κατά την άποψή μου και άδικους, και να μηδενίζει την ουσιαστική προσφορά και το έργο ενός πρωθυπουργού, στην κυβέρνηση του οποίου ο ίδιος ήταν κορυφαίος υπουργός.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενωμένο από αυτή την κρίση ή θα διασπαστεί; Το ρωτώ αυτό γιατί ακούγονται πολλά στους διαδρόμους της Βουλής.
Θεωρώ ότι όλοι μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απολύτως ξεκάθαρο δίλημμα: θα κρατήσουμε σοβαρή και υπεύθυνη στάση ή θα ακολουθήσουμε προσωπικές στρατηγικές; Αν επικρατήσουν οι προσωπικές στρατηγικές, αν μοναδικός οδηγός μας είναι οι ατομικές φιλοδοξίες, τότε η παράταξη θα τραυματιστεί σοβαρά και φοβάμαι ότι σε αυτή την περίπτωση η ενότητά της δεν θα είναι καθόλου δεδομένη. Γι’ αυτό θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας ψύχραιμες αποτιμήσεις, αυτοκριτική αλλά όχι ομφαλοσκόπηση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ενότητα του κινήματός μας. Δεν επιτρέπεται αυτή την ώρα να αναλωνόμαστε σε εσωτερικές αντιπαλότητες και άγονες διαμάχες. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι σε μία παράταξη που διαχρονικά και έως σήμερα η προσφορά της στον τόπο έχει θετικό πρόσημο, απέναντι στο κίνημά μας που διαθέτει το δυναμικό για να εξακολουθήσει να προσφέρει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα.
Συμμετείχατε πρόσφατα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 57η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση της Χάγης για το Σκοπιανό; Ακόμα, η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας;
Με την πρόσφατη απόφαση δόθηκε μία ξεκάθαρη απάντηση στα Σκόπια ότι οι δύο πλευρές πρέπει με καλή πίστη να διαπραγματευθούν. Η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έναντι όλων μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας αποτελεί προαπαιτούμενο. Αυτή είναι η σταθερή επιδίωξη της χώρας μας και για αυτό έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Όμως, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων δεν βοηθούν.
Η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, εφόσον όμως εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που συνδέονται με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Αυτό επαναβεβαιώθηκε και με το μήνυμα των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, που βρίσκεται στο πνεύμα προηγούμενων διατυπώσεων στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου, του Στρασβούργου και της Λισαβόνας.