Τα μετρά προτεραιότητας της Λ. Κατσελη για στήριξη της οικονομίας

Οι επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, οι πολιτικές για την επαναφορά σταθερότητας στην ευρωζώνη και οι προτεραιότητες πολιτικής για την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της πρώην υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη στο συνέδριο του Economist.

Τα μετρά προτεραιότητας της Λ. Κατσελη για στήριξη της οικονομίας
3'

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κ. Κατσέλη τις χαρακτήρισε καταστροφικές, αφού κάτι τέτοιο θα επιφέρει φυγή καταθέσεων, αδυναμία χρηματοδότησης, μείωση ρευστότητας, υπερπληθωρισμό και βαθιά ύφεση.

Επισημαίνοντας ότι η κρίση της ευρωζώνης οφείλεται στην υπέρογκη διόγκωση του χρέους των κρατών – μελών της μεταξύ 2002 – 2008 ανέφερε ότι «για να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν αρκεί η εφαρμογή περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών από τις ευάλωτες χώρες, που είναι αναγκαία, αλλά συλλογική δράση των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με τη συνεργασία άλλων χωρών εκτός Ευρωζώνης, ώστε να καταστεί το συνολικό Ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

Η πρώην υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ναι μεν είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ενδεχομένως δεν θα αποδειχθούν ικανές να αναχαιτίσουν τις πιέσεις των αγορών.

«Η ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλά κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα βαθύνουν την ύφεση, κάνοντας τη διαχείριση και αποπληρωμή του χρέους ακόμα πιο προβληματική», επεσήμανε η κ. Κατσέλη.

Η βουλευτής ξεκαθάρισε ότι η επανάκτηση της ευρωπαϊκής σταθερότητας απαιτεί μια συγκροτημένη Ευρωπαϊκή πρόταση για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του Ευρωπαϊκού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένη παρέμβαση είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε του ESM στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, για την αναδιάρθρωση του συνολικού Ευρωπαϊκού χρέους, με όρους που θα διασφαλίζουν ότι αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί άνετα τα επόμενα χρόνια.

Αυτό προϋποθέτει, όπως επεσήμανε, την έκδοση ευρωομολόγων και ευρωπαϊκών εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, μέχρι να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις από τις ηγεσίες της Ε.Ε. – που αργά ή γρήγορα θα ληφθούν αφού πρώτα όμως υποστούμε το κόστος ακόμα μεγαλύτερων και πιο επώδυνων κλυδωνισμών – χρειάζονται μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν μια ισορροπημένη προσαρμογή μεταξύ ελλειμματικών και πλεονασματικών οικονομιών της Ε.Ε.

Με τις πλεονασματικές χώρες να μπορούν να υιοθετούν αναπτυξιακές πολιτικές, ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη ύφεση στην Ε.Ε.

Η κ. Κατσέλη στάθηκε στην ανάγκη συντονισμού πολιτικών και παρεμβάσεων μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, Τράπεζα Αγγλίας, Κίνας, Ιαπωνίας) ώστε να ανακόπτονται οι πιέσεις στην κεντρική αγορά ομολόγων. Τόνισε επίσης ότι το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμπληρωθεί από μηχανισμό εγγυήσεων ρευστότητας προς βιώσιμες επιχειρήσεις που σήμερα αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες πολιτικής για τη χώρα μας η κα Κατσέλη ανέφερε ότι πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσο η Ιταλία δανείζεται με 7-8%, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η υλοποίηση μιας δανειακής σύμβασης δανεισμού της Ελλάδας με 3,5-4,5%.»

Κλείνοντας, η κα Κατσέλη ανέπτυξε 5 δέσμες μέτρων άμεσης προτεραιότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας που περιλαμβάνουν:

1. την αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία για στήριξη των εξαγωγικών και βιώσιμων επιχειρήσεων
2. την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μείωση του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ, με στήριξη των προγραμμάτων απασχόλησης με ρύθμιση δανείων και με μέτρα πολιτικής για μείωση των τιμών
3. την άρση της πληθώρας των αδικαιολόγητων γραφειοκρατικών εμποδίων τόσο στην αδειοδότηση όσο και στη λειτουργία επιχειρήσεων
4. την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με ευρύτατη διοικητική μεταρρύθμιση
5. την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής με αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και στοχευμένες δράσεις για ευάλωτες ομάδες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή