Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Αν ρωτούσε κάποιον επικοινωνιολόγο, σίγουρα θα του απαντούσε αρνητικά: Μην πας στον ΣΚΑΪ... Παρόλα αυτά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει στο στόμα του λύκου, στο κανάλι που τον χτύπησε περισσότερο από όλα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Και βεβαίως πήγε γνωρίζοντας πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσει - Με την παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ «έσπασε» -έστω και προσωρινά- το πολυετές εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στο κανάλι του Φαλήρου. Για περισσότερο από δύο ώρες ο πρωθυπουργός αντάλλασε καρφιά με τους οικοδεσπότες του, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στην παρουσιάστρια του δελτίου, Σία Κοσιώνη. 
EUROKINISSI
24'

Το κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και των παρουσιαστών ήταν βαρύ και ηλεκτρισμένο από την αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στην κόντρα του ΣΚΑΪ με τον Τσίπρα.

Το δημοσιογραφικό ολίσθημα είναι ότι Παπαχελάς και Κοσιώνη επιχείρησαν να προσδώσουν χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας σε αυτή την κόντρα, λες και πρόκειται για κάτι που απασχολεί σφόδρα την ελληνική κοινωνία.

Βεβαίως, η εμμονή των δημοσιογράφων να συνδέσουν τον Τσίπρα και τη διακυβέρνησή του με την «αντιπολιτευτική» πορεία του ΣΚΑΪ είναι κάτι που δεν έχει ουδεμία απολύτως βάση με την πραγματικότητα, αφού δεν είναι το μόνο κανάλι που συγκρούστηκε με τον Τσίπρα. Ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Και πάνω από όλα ο ΣΚΑΪ (και κανένα κανάλι) δεν αποτελεί βαρόμετρο ούτε της κοινωνίας, ούτε της αντιπολίτευσης.

Ο Τσίπρας είχε το σθένος να ακούσει όλες τις ερωτήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες από αυτές δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Τις άκουσε όλες με προσοχή ακόμα και αυτές που ήταν επιθετικές εναντίον του, ακόμα κι αυτές που ήταν ερωτήσεις με θέση από την πλευρά των δημοσιογράφων.

Γιατί μπήκε σε αυτή τη βάσανο ο Τσίπρας;

Όπως λένε στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, πήγε στον ΣΚΑΪ μόνο για να αποδείξει ότι σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη δεν κρύβεται... «Ο Μητσοτάκης φοβήθηκε όλα τα ντιμπέιτ, εγώ πάω ακόμα και εκεί που με βρίζουν, χωρίς να φοβάμαι τίποτα», είναι η ατάκα που εκμυστηρεύθηκε στους στενούς του συνεργάτες.

Το αποτέλεσμα της συνέντευξης θα το κρίνει ο λαός. Οι ψηφοφόροι που θα πάνε στις κάλπες στις 7 Ιουλίου.

Το βέβαιον είναι ότι η συνέντευξη δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Ήταν μάλλον μια συνέντευξη αυτοσχεδιασμού.

Η επιθετικότητα των δημοσιογράφων δεν ήταν κακή. Θα μπορούσε να ήταν ισομερώς κατανεμημένη (η επιθετικότητα) και στα άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο: εγκληματικότητα, εθνικά θέματα, παιδεία, υγεία... Στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας. Κακώς η δεινότητα και οι πιεστικές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν μόνο στις «κραυγές του Πολάκη» και στην διαπραγμάτευση του 2015. Σε πράγματα που λίγο ως πολύ έχουν τελειώσει, είναι όπως λέμε «μπαγιάτικα» στην δημοσιογράφια.

Η συνέντευξη κινήθηκε μόνο σε λαϊκίστικα μονοπάτια με τους δημοσιογράφους να χάνουν ορισμένες φορές την ψυχραιμία τους. Στο τέλος το έσωζε ο Παπαχελας λόγω εμπειρίας.

Και πάνω από όλα η επιθετικότητά τους θα μπορούσε να είναι δομημένη και μεθοδική για να βγάλουν και ειδήσεις.

Δυο ώρες στο στούντιο, δεν έβγαλαν ειδήσεις

Για όσους δεν κατάλαβαν, τον είχαν πάνω από δυο ώρες στο στούντιο, χωρίς να βγάλουν ούτε μια είδηση. Ούτε καν αρνητική είδηση δεν έβγαλαν. Αυτό κι αν είναι καταπληκτικό.

Εξίσου καταπληκτικό είναι ότι δεν τον ρώτησαν ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε βεβαίως για τις εκλογές!!!

Η μοναδική ερώτηση ήταν αν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφόσον χάσει στις εκλογές. Ερώτηση που βεβαίως αν έχεις κάνει έστω και μισή μέρα πολιτικό ρεπορτάζ ξέρεις ότι ποτέ δεν την ρωτάς σε πρωθυπουργό, αφού κανείς πολιτικός αρχηγός δεν πρόκειται να παραδεχθεί ότι θα χάσει 6 μέρες πριν τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο κοινό του Μπάμπη, του Άρη και του Μπογδάνου, τους οποίους έσπευσε μάλιστα να ειρωνευθεί.

Αδικαιολογητα σε κάποιες στιγμές έχασε και ο Τσίπρας την ψυχραιμία του, κυρίως σε ερωτήσεις που δεν του άρεσαν...

Τα είπε, τον άκουσαν και τέλος

Θα μου πείτε, είχε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τους πείσει;

Όχι, προφανώς όχι.

Ήθελε απλά να τους τα πει μέσα στην έδρα τους.

Να βρει την ευκαιρία να τους ασκήσει κριτική για όλη την κριτική που του άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ως ένα σημείο δηλαδή, το έκανε και για την τιμή των όπλων.

Ήξερε από την αρχή ότι επικοινωνιακά μπορεί να μην βγει κερδισμένος.

Κάποιες φορές ήταν επιθετικός προς τους δημοσιογράφους, κάποιες άλλες επέλεξε το τρολάρισμα. Περισσότερο με την Κοσιώνη, παρά με τον Παπαχελά.

Κάποια από τα καρφιά του Τσίπρα δεν τα κατάλαβαν οι δυο δημοσιογράφοι: ούτε όταν τους είπε ότι δεν παρακολουθεί ποτέ ΣΚΑΪ ο ίδιος, ούτε όταν τους είπε ότι και άλλο κανάλι τον χτυπούσε και ήταν το Mega (που έκλεισε. Αυτό δεν τους το είπε, το υπονόησε).

Βεβαίως κάποιες φορές έχασε την ψυχραιμία του και επιχείρησε να τους πει ότι είναι άδικες οι ερωτήσεις. Μέγα λάθος. Δεν υπάρχουν άδικες ερωτήσεις. Ήξερε που πήγαινε. Τι περίμενε; Να του μιλήσουν για ποίηση;

Βήμα - Βήμα η συνέντευξη

«Όσο συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, όχι ξεχασμένα. Και δίνεται μια ευκαιρία και στο σταθμό και σε εμάς να τα ξανασκεφτούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ αφήνοντας αιχμές για την στάση του καναλιού.

Για το εμπάργκο είπε ότι ήταν μια ακραία απόφαση η οποία δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, επισημαίνοντας όμως ότι το τηλεοπτικό κανάλι υιοθέτησε μια ακραία στάση κριτικής.

«Υπήρξαν κάποιοι, υπάρχουν κάποιοι και σήμερα, που παρουσίασαν μια εικόνα που στερεί την αντικειμενικότητα από το ΣΚΑΙ» είπε και αναφέρθηκε στον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σχολιάζοντας πως η υποψηφιότητα τους είναι σωστή για να μπορούν να εκφράζονται στην Βουλή υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Τους ευχήθηκε δε καλή επιτυχία.

«Πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη τα όρια της κριτικής» σημείωσε, τονίζοντας πως όταν είσαι από θέση ευθύνης οφείλεις να κρατάς θέση αντικειμενικότητας, κατηγορώντας τον ΣΚΑΙ ότι τα υπερέβη αρκετές φορές. «Αλλά πλέον νομίζω έχει νόημα να δούμε το από εδώ και στο εξής» πρόσθεσε λέγοντας πως πολλές φορές και ο ίδιος σκέφθηκε να βρεθούν τρόποι εξομάλυνσης της κατάστασης.

Στο επιχείρημα ότι το κανάλι ήταν πάντα ανοιχτό να φιλοξενήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΣΚΑΙ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κανάλι με την οποία κατηγορείτο η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε δε κατακριτέα παλαιότερη δήλωση του Πάνου Καμμένου. «Εγώ είμαι εδώ γιατί πραγματικά έχω την διάθεση να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα για να απευθυνθώ στους πολίτες αλλά και γιατί ελπίζω η παρουσία μου να βοηθήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε.

Η Σία Κοσιώνη θύμισε τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε το εμπάργκο (δημοψήφισμα, μνημόνια, Μάτι) με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από πολλά κανάλια τα οποία είχαν «ανακαλύψει πως τα μνημόνια είναι ευλογία μέχρι που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά όχι μόνο λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, συγκρουστήκαμε για τις τηλεοπτικές άδειες και έχουμε μια εξέλιξη η οποία δεν είναι η ιδανική αλλά τουλάχιστον πληρώνουν» είπε.

Ο Αλέξης Παπαχελάς σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φτιάξει δικά του ΜΜΕ αναφερόμενος και στον Καλογρίτσα.

«Προφανώς άδικα μας ασκήθηκε κριτική γιατί αν υπήρχε διαπλοκή δεν θα του παίρναμε την άδεια την επόμενη μέρα» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για τις ευρωεκλογές

«Χάσατε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια» σχολίασε ο Αλέξης Παπαχελάς και ρώτησε πώς ένιωσε ο πρωθυπουργός. «Και άλλες φορές είχαμε χάσει εκλογικές μάχες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως εκφράστηκε η δυσαρέσκεια και η κόπωση των πολιτών μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που τον κατατάσσει στα ισχυρότερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης» συμπλήρωσε εξηγώντας πως ήταν μια μεγάλη διαφορά που δεν είχε εκτιμηθεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Οι προσδοκίες του ελληνικού λαού ήταν να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Αυτή είναι η βασική αιτία της ήττας» πρόσθεσε. «Μας χρεώνουν ότι δεν βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια αναίμακτα και σύντομα» τόνισε.

«Λειτουργείτε σαν η χώρα να ξεκίνησε να υπάρχει το 2015» είπε απευθυνόμενος στους οικοδεσπότες του, θυμίζοντας τις υποσχέσεις Παπανδρέου και Σαμαρά και τονίζοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς μας άφησε με άδεια ταμεία». «Εγώ το 2015 είπα ότι θα συγκρουστώ. Αν το παιχνίδι ήταν τόσο στημένο και δεν κατάφερα τα αποτελέσματα που ήθελα είναι άλλο από το να πεις ότι θα συγκρουστείς και να μην το κάνεις. Οι επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες» συνέχισε, σημειώνοντας πως υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί.

«Οι επιλογές σε πρόσωπα ήταν λάθος επιλογές τις οποίες τις πλήρωσα» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξηγώντας πως το κρίσιμο ήταν να μην βρεθεί το 2015 η χώρα εκτός Ευρώπης. «Και δεν βγήκε».

Για τον Σαμαρά

«Τον Μάιο του 2014 όφειλε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Με επιλογή του δεν έκανε τίποτα. Έβαλε φρένο και επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί στο μυαλό του είχε φτιάξει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν άφησε τον πρώην πρωθυπουργό να ολοκληρώσει.

«Υπήρξε επιλογή του να οδηγηθεί η χώρα εκεί. Όπως επιλογή ήταν και του Κώστα Καραμανλή να κάνει εκλογές το 2019 όπως και του Γιώργου Παπανδρέου να παραδώσει το κόμμα του και την κυβέρνηση» υποστήριξε. «Μπορείτε να μου καταλογίσετε όσες ευθύνες θέλετε για την άγνοια κινδύνου στην Ευρώπη. Είχαμε προετοιμαστεί αλλά εκείνοι είχαν προετοιμαστεί καλύτερα».

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως σήμερα εφαρμόζεται αλλά τότε θα έπρεπε να υπάρξουν αποτελέσματα στην διαπραγμάτευση. «Είχαμε την αφέλεια ότι η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία αλλά η Ευρώπη είχε αποφασίσει να τιμωρήσει την Ελλάδα για παραδειγματισμό» είπε.

Για το κόστος της διαπραγμάτευσης

«Όταν αναλάβαμε το δημόσιο χρέος ήταν 324 δισ., το 2016 μειώθηκαν σε 321 δισ. Πώς γίνεται αυτό; Αν κόστισε το πρώτο εξάμηνο όσο κατηγορούμαστε πώς γίνεται να μειώθηκε; Δεν θα αρνηθώ πως υπήρξαν επιπτώσεις αλλά συγκρίνονται αυτές οι επιπτώσεις με τα προηγούμενα χρόνια; Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 238 δισ. και το 2014 έφτασε 178 δισ. Αυτά είναι τα 60 δισεκατομμύρια που έχασε η χώρα» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για το κόστος της διαπραγμάτευσης.

«Ήμασταν στο χείλος του γκρεμού δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά αυτό που επέλεξα με κόστος ήταν να μείνει η χώρα στην καρδιά του ευρώ. Με κατηγορούσατε για ανευθυνότητα αλλά μετά δεν έγινα υπεύθυνος» είπε, με τον Αλέξη Παπαχελά να παραδέχεται πως ήταν λάθος η εκτίμηση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

«Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο. Μας έδιναν μια συμφωνία χωρίς χρήματα όπου καταλαβαίνετε που θα οδηγούσε. Ήταν η επιμονή του Σόιμπλε που ήθελε να χαλάσει τη συμφωνία και η Μέρκελ τον πίεζε να άρει τις ενστάσεις του. Και αυτό που υπογράψαμε δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που αρχικά προτάθηκε» συμπλήρωσε.

Για τα υπερπλεονάσματα

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά αν δούμε πότε μπήκαν οι φόροι, είναι 83% στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και προστέθηκε το 17% με το τρίτο. Να βάλουμε να πράγματα στη σωστή τους βάση. Τα νοικοκυριά ήταν υπερβολικά φορτωμένα και εξαντλημένα και εμείς τους δώσαμε την δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματα τους με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως οι προγραμματικές δηλώσεις του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν διαφορετικές από εκείνες του Ιανουαρίου. «Τους είπαμε αυτά πρέπει να περάσουμε. Μαζί θα σφίξουμε τα δόντια» τόνισε.

Για τις Δημόσιες επενδύσεις είπε ότι υπήρξε μείωση γιατί δεν μπορούσαν να απορροφηθούν. «Δεν ήταν επιλογή μας προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο αδυνάμους να επιβαρύνουμε τους μεσαίους. Η προστασία των αδυνάμων ήταν υποχρέωση μας. Και εσείς αν ήσασταν στην θέση μου και σας έλεγα πως έχετε ένα κομμάτι πληθυσμού που δεν έχει να φάει και ψάχνει στα σκουπίδια το ίδιο θα κάνατε, με τα επιδόματα τους επιτρέψαμε να ζουν με κάποια αξιοπρέπεια. Ναι επιβαρύναμε άλλους αλλά δεν υπήρχε διαφορετική λύση. Και στα χρόνια μας δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, υπήρξαν ρυθμοί ανάπτυξης. Σε ξένες άμεσες επενδύσεις έχουμε ρεκόρ δεκαετίας».

«Πολλά από αυτά είχαν ψηφιστεί πριν» σημείωσε ο Αλέξης Παπαχελάς με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά με επενδύσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Και οι προηγούμενοι είχαν μνημονιακές υποχρεώσεις και δεν τα έκαναν. Εμείς τα κάναμε» είπε ερωτώμενος για το Ελληνικό θυμίζοντας πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα οικόπεδο και το έκανε επένδυση απαριθμώντας όσα δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και παραδεχόμενος πως υπάρχει πρόβλημα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση αλλά για να πολεμήσω και να κερδίσω» είπε χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «όχημα με σπασμένα φρένα που θα ρίξει τη χώρα στο γκρεμό».

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική του απόφαση. Δεν θα σας κάνω τη χάρη να γυρίσω στο 3%», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπαχελά.
«Μη βιάζεστε, κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι ράβουν ήδη κοστούμια. Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν έχω προετοιμαστεί να είμαι στην αντιπολίτευση αλλά για να δώσω μάχη να κερδίσω. Ο λαός θα επιλέξει σε μια κρίσιμη μάχη», υπογράμμισε.

«Είναι άδικο να λέτε ότι είχα την ταξική επιλογή να χτυπήσουμε την μεσαία τάξη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ήταν ταξική επιλογή να μην αφήσουμε την καταπακτή για τους μη έχοντες. Είναι άλλο αυτό. Δεν είναι ταξική επιλογή κατά της μεσαίας τάξης. Έχω γεννηθεί στο κέντρο της Αθήνας, μένω στο κέντρο της Αθήνας και γνωρίζω πως ζουν και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Και εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα σαλόνια που έχουν φτιαχτεί με ιδρώτα αλλά με εκείνα της φοροδιαφυγής» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Για τον Ρασπούτιν

Ερωτώμενος για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έχει χαρακτηριστεί ως Ρασπούτιν επανέλαβε «πως το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα». «Θεωρώ πως στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά. Σας θυμίζω ότι ξεκίνησε η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο κ. Βενιζέλος έλεγε πως ένας αριθμός ήταν τηλεφώνου. Εμείς δεν προεξοφλήσαμε ποινικές ευθύνες αλλά μιλήσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και επιμένω σε αυτό. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα καταλογιστούν. Είχε εσωτερική πληροφόρηση και λόγω αυτής είχε την δυνατότητα να πουλήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποφεύγοντας την ζημία που υπέστησαν άλλες εταιρείες» είπε.

Υποστήριξε πως ήταν η εισαγγελία Διαφθοράς εκείνη που ζήτησε την διερεύνηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων σημειώνοντας «πως δεν είμαι αρμόδιος εγώ για τυχόν καθυστερήσεις και παραλείψεις».

«Το να βρισκόμαστε απολογούμενοι για αυτό το σκάνδαλο πάει πολύ. Αντί να ζητάτε απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την προνομιακή θέση της Novartis, καλούμαστε εμείς να απαντούμε» είπε και κατηγόρησε τους ελεγχόμενους για τρομοκράτηση της δικαιοσύνης. «Και στην υπόθεση Παπαντωνίου χρειάστηκαν χρόνια έρευνας» θύμισε.

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα για αυτή την υπόθεση. Όσες εξεταστικές επιτροπές θέλουν ας κάνουν. Είναι σκάνδαλο. Οι συνταξιούχοι πλήρωναν πολύ ακριβά το φάρμακό τους και με σκανδαλώδη τρόπο επωφελήθηκε μια εταιρεία» συμπλήρωσε, θυμίζοντας πως η υπόθεση ξεκίνησε από το FBI και όχι από την Ελλάδα. «Η υπόθεση αυτή είναι διεθνής. Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω για το ποινικό μέρος αλλά για το πολιτικό. Υπάρχουν ενδείξεις σκανδάλου, υπάρχουν μια σειρά από καταθέσεις, μια σειρά από email. Η δικαιοσύνη έπρεπε να το διερευνήσει ή όχι;» διερωτήθηκε.

Για την ηγεσία της δικαιοσύνης

«Η κυβέρνηση κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης ξεκινά πριν την λήξη της θητείας της ηγεσίας. Ολοκληρώθηκε κανονικά με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Η διαδικασία από το υπουργικό συμβούλιο ήταν προγραμματισμένοι. Δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Τις είχα προαναγγείλει. Όταν προέκυψε το θέμα με την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησα να έρθει να επιλέξουμε μαζί και αρνήθηκε. Ήταν υποχρέωση μας να επιλέξουμε για να μην μείνει ακέφαλη. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι θα έχουμε εκλογές και τον 15αύγουστο. Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε γιατί έχει μια βαριά σκοπιμότητα. Έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές πρέπει να είναι δικοί τους. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείτε εμένα ότι θέλουμε να την ελέγξουμε. Εμείς ούτε θαλασσοδάνεια έχουμε ούτε άλλες ανοικτές υποθέσεις. Άλλοι τα έχουν αυτά» απάντησε ερωτώμενος για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Για τον Προκόπη Παυλόπουλο σημείωσε πως έχει τηρήσει στο ακέραιο την συνταγματική νομιμότητα και αποκάλυψε ότι του είπε ότι θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την τελευταία προεκλογική εβδομάδα για να μην μπει στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει αυτό που πρέπει» συμπλήρωσε.

Για τον Ποινικό Κώδικα

«Διάβασα τις ενστάσεις για τους ισοβίτες και δεν είναι ακριβείς. Για τους πολυϊσοβίτες προβλέπει την αύξηση των ετών. Η απόλυση υπό όρους δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Αποφασίζει το δικαστικό συμβούλιο» είπε απαντώντας στο ερώτημα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που φέρονται να ευνοούν και καταδικασμένους για τρομοκρατία. «Ο Ποινικός Κώδικας, πρέπει να γνωρίζετε και να μην αναπαράγετε την ψευδαίσθηση ότι θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα, δεν φτιάχτηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή το Μαξίμου αλλά από διαπρεπείς νομικούς που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και ήταν σε διαβούλευση έξι μήνες. Ουδέποτε εγώ διάβασα ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί δίνεται αυτή η δυνατότητα. Δεν θα υπάρξει καμία τέτοια αποφυλάκιση» είπε ενώ άφησε προσωπικές αιχμές στη Σία Κοσιώνη για την σχέση της με τον Κώστα Μπακογιάννη γιο του δολοφονημένου από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη.

Για το Μάτι

«Όχι μόνο θύμωσα για τον κρατικό μηχανισμό αλλά το συναίσθημα ήταν συγκλονιστικό. Για εμένα δεν ήταν τίποτε σαφές. Βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση όταν ειδοποιήθηκα ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη και αποχώρησα αμέσως. Εκείνη την ώρα είχαμε την αίσθηση πως η φωτιά μπαίνει στον οικισμό. Έφτασα και είδα μια εικόνα απελπιστική. Βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι η σύσκεψη έβγαινε δημόσια. Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα με ένοιαζε ήταν η διαχείριση. Ρωτούσα πράγματα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την επόμενη μέρα. Το μόνο που πλέον γνώριζα ήταν ή πιθανότητα για 1-2 απώλειες από αναθυμιάσεις. Αυτοί που ήταν στο τραπέζι πάγωσαν από την κάμερα και δεν μου είπαν τίποτε παρά μόνο όταν έφυγε. Τότε μου αποκάλυψαν την πιθανότητα ύπαρξης νεκρών. Και για αυτό ζήτησα και έκανα δήλωση. Και ζήτησα να υπάρξει πλήρης ενημέρωση η οποία έγινε δημόσια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη δεν είναι η κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά οι νεκροί» εξήγησε ερωτώμενος για τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ.

«Πήρα επάνω μου ευθύνες που δεν είχα – και διαχρονικές ευθύνες- για όσα επί δεκαετίες έχουν γίνει» συμπλήρωσε.

Για το κότερο

«Δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη ούτε στο ελικόπτερο άλλου καναλάρχη που χρησιμοποιούσε ο κ. Μητσοτάκης. Πήγα στο σκάφος μιας συνεργάτιδάς μου. Λυπάμαι που φέρνετε με τέτοιο τρόπο ένα ζήτημα που θέλησε να παράξει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και πλέον δεν το συνεχίζει. Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να περάσει ιδιωτικά ένα σαββατοκύριακο με την οικογένεια του και τα παιδιά του και να ηρεμήσει. Δεν υπήρξε κάτι κρυφό. Κανείς δεν σχολιάζει ότι κάποιος έκλεψε φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις πούλησε για πολιτικούς σκοπούς. Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τον κάθε ένα από εμάς. Και γνωρίζουν πως είναι η ζωή μου και αν έχω βγάλει λεφτά από την πολιτική. Και ξέρει αν υπάρχουν άλλοι πολιτικοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και έχουν αμύθητη περιουσία» απάντησε.

Συμπλήρωσε πως θα ήταν διαφορετική η περίπτωση αν ήταν στο σκάφος ενός επιχειρηματία ή ολιγάρχη με τον οποίο θα ήταν σε μια fake αντιπαράθεση.

«Εγώ δεν έχω εξοχικό μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο στην Τήνο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει. Αλλά εμένα ρωτάτε όχι εκείνον» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχετε ακολουθήσει μια γραμμή που δεν τιμά έναν σταθμό που επικαλείται την αντικειμενικότητα» τόνισε.

Για τον Πετσίτη

«Αν αυτή η κυβέρνηση για το μόνο που έχει να κατηγορηθεί για διαπλοκή είναι ο κ. Πετσίτης είμαι πολύ υπερήφανος. Δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός που να μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε το χέρι στο μέλι. Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είχε καν θέση συμβούλου υπουργού, ενός ανθρώπου που βρέθηκε δια της προσκολλήσεως κοντά στον Νίκο Παππά, στο Μαξίμου μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε, είναι μια υπόθεση θλιβερή, ένας άνθρωπος από φτωχή οικογένεια που βρέθηκε δίπλα στον Νίκο Παππά και προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό για να πουλήσει γνωριμίες με ανταλλάγματα. Επαναλαμβάνω: αν μετά από 4,5 χρόνια είναι το μόνο που μπορούν να μας κατηγορήσουν εκείνοι που έχουν ελέγξει τους φακέλους μας, είμαι πολύ υπερήφανος» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για τον Πολάκη

«Πνίγει το δίκιο του με τον τρόπο που θυμώνει και έχει κακό σύμβουλο το πληκτρολόγιο και του το έχω πει. Εγώ όμως κρίνω τους υπουργούς μου από το έργο τους. Και στο υπουργείο Υγείας έχει γίνει έργο» σχολίασε ερωτώμενος για τον αναπληρωτή Υγείας παρουσιάζοντας τα όσα έχουν γίνει.

«Ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζετε τις απαντήσεις μου σας αδικεί» είπε απευθυνόμενος στη Σία Κοσιώνη συμπληρώνοντας πως έστησαν το σύστημα υγείας στα πόδια του και έβγαλαν δύσοσμες υποθέσεις όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ στη δημοσιότητα. «Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνιακά χειρίστηκε υποθέσεις ήταν λάθος και του το έχω πει. Και αν μου λέτε γιατί δεν τον μαζεύω, σας λέω ότι ο ίδιος πλέον έχει καταλάβει και πλέον δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο». Για την δήλωση Πολάκη «να βάλουμε τους αντιπάλους στη φυλακή» έκανε λόγο για παρερμηνεία τονίζοντας πως «η δική μας η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη».

Για τις συνεργασίες και συμμαχίες

«Ούτε έναν δεν άδειασα. Με τον Καραμανλή είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν και είναι πολιτικός αντίπαλος, άλλο αν υπάρχει μια ευπρέπεια. Δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους ή συντρόφους με δική μου ευθύνη. Πολλές φορές ανέχτηκα περισσότερο από όσο πρέπει. Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, για τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου. Αν μπορώ να κριθώ για κάτι είναι γιατί δεν τους είπα πιο νωρίς ότι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Για τον κ. Καμμένο, η συνεργασία έγινε για να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της για να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει. Ήταν αποτέλεσμα όχι μιας κανονικότητας. Το μνημόνιο έφερε μαζί τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καρατζαφέρη. Διάλεξα αυτόν που ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έβγαινε να πει βάστα γερά Γερούν. Τότε ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό και συνέπεσε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έκλεισε και τυπικά αυτός ο κύκλος. Μιας συνεργασίας που είχε αρχή μέση και τέλος. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος» είπε. Για τα στελέχη των ΑΝΕΛ που έμειναν στην κυβέρνηση είπε πως ήταν από πριν και στήριξαν την κυβέρνηση από την αρχή ως το τέλος χωρίς να μετακινηθούν από τη θέση τους σε αντίθεση με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση.

Για την απομάκρυνση Κοτζιά είπε: «Δεν τον θυσίασα, παραιτήθηκε. Πιστεύω ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει. Σε αυτή τη θητεία έχω δύο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς: την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Για το Μακεδονικό

«Υπήρξε πατριδοκαπηλία. Διχάστηκε η Ελλάδα. Γιατί δεν λέγατε τόσο καιρό ότι υπήρχαν οι επιστολές από το 2005 με τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία δύσκολη που αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, δεχθήκαμε επίθεση. Το βέτο είναι άλλη ιστορία και δεν μπήκε ποτέ. Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη. Και είχαμε την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση» είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τον διχασμό σαν εργαλείο στην πολιτική τον βάλατε και εσείς», σχολίασε ο Αλέξης Παπαχελάς με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως «σε όλα τα διαγγέλματα μου σημείωνα πως πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι».

Τέλος σημείωσε πως «έχουμε την Κυριακή μια κρίσιμη μάχη που δίνουμε για να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε. Όταν πας για να κερδίσεις δεν σκέφτεσαι καν την πιθανότητα της ήττας. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω κάτι και να απολογηθώ για κάτι. Έχω την συνείδησή μου ήσυχη. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε».

Στο ερώτημα αν υπάρχει υπόσχεση που θα ήθελε να μην είχε δώσει αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις πως θα ήταν συντομότερη η έξοδος από τα μνημόνια.

Για το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για κάτι θύμισε πως πολλές φορές έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έμπρακτα έχει ζητήσει συγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. «Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι δυσαρεστημένο και όχι θυμωμένο. Και βλέπω και μεγάλη αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο μου όπου βρεθώ και όπου σταθώ» είπε.

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Σχετικές ειδήσεις