Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ιστορικό ρεκόρ
Λίγο πριν τις 11.15 ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ανοικτή ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, Κώστα Τασούλα, ο οποίος έχει προταθεί από τη ΝΔ.
Στο πρόσωπο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία αποτυπώθηκε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, καθώς στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.
Στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία υπέρ της εκλογής Τασούλα τάχθηκαν 283 βουλευτές, ενώ οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών».
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που επί 20 χρόνια τον εκλέγουν βουλευτή.
Περιγράφοντας την περίοδο που ξεκινά για την νέα περίοδο έκανε αναφορά στον Ουίνστον Τσώρτσιλ και την αφήγησή του στο βιβλίο «Τα Νεανικά μου Χρόνια», για να σημειώσει πως «απέχουμε πολύ από αυτό».
Καλωσορίζοντας τους βουλευτές έκανε αναφορά τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο: «Το ιστορικό τούτο δοκίμιο το χρωστούσα στον εαυτό μου. Ήθελα και έπρεπε να γνωρίσω κάπως καλύτερα τον αρχαίον Έλληνα, και ειδικώτερα, τα βήματα που έκαμε στο δρόμο, όπου στήνονται οι πιο πολλές ενέδρες. Ο δρόμος αυτός είναι ο δημόσιος βίος, η πολιτική. Ο Έλλην είναι ακριβώς εκείνος που έκαμε τον βίο του ανθρώπου δημόσιο. Πριν από τον Έλληνα, ούτε ο πανίσχυρος Ένας, ο απόλυτος κύριος μιας χώρας, δεν ήταν δημόσιος. Ο Φαραώ ήταν κρυμμένος.» διάβασε από τον πρόλογο του «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος».
«Αξίζει να θυμηθούμε πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που καθιερώνουν το κοινοβουλευτικό σύστημα και την καθολική ψηφοφορία των αρρένων πολιτών, ασχέτως περιουσίας. Και αυτό το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό καθεστώς εμβολιάσθηκε στο πολύ αρχαιότερο και καλά εδραιωμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα της πατρωνείας… Ο εμβολιασμός γέννησε έτσι ένα ιδιότυπο και εξισωτικό μείγμα δημοκρατίας και πελατειακού συστήματος» είπε ο Κώστας Τασούλας εξηγώντας πως «να γιατί, όταν μιλάμε και επιδιώκουμε την ισχυρή Ελλάδα, κυριολεκτικά δεν ζητούμε επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας, χωρίς φυσικά να αρνούμαστε ένα ιστορικών διαστάσεων έργο εδαφικής επέκτασης και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, που επιτελέστηκε, παρά τους επτά πολέμους, τους τέσσερις εμφυλίους και τις επτά πτωχεύσεις».
Για το έργο της Βουλής είπε πως δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό: «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της».
Ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Βούτση «για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν» ενώ συμπλήρωσε πως «καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας».
Όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να εργαστεί η Βουλή, σημείωσε πως «πρέπει να εγκαταλείψουμε την πρωταρχία και την αποκλειστικότητα της τεχνολογίας της πολιτικής που αξιοποιεί λυσσωδώς το πολιτικό marketing και να καταφύγουμε στις απαρχές της πολιτικής, στην τέχνη δηλαδή της πολιτικής, στην πράξη, στη δουλειά, στο αποτέλεσμα. Να κάνουμε δηλαδή και ως Κοινοβούλιο πολιτικά πιο βαρύνουσα διαδικασία τον απολογισμό του Κράτους από τον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό σημαίνει πως η πολιτική ξαναγίνεται αυτό που ελάχιστοι σήμερα πιστεύουν πως είναι, και αυτό εξαρτάται από την έμπνευση, την αφοσίωση και την πεποίθηση όλων μας, και δεν είναι θέμα Κανονισμού της Βουλής, ούτε καν του Συντάγματος».
Αργότερα, εντός της ημέρας, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων. Από τη ΝΔ προτείνονται οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Μπούρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΙΝΑΛ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση ο Απόστολος Αβδελάς και από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα.Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.