Τσίπρας: Θα χτυπήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα που δημιουργούν ολιγοπώλια
«Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ ξεκινά σε νέα βάση. Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει την αναγκαία τεχνική υποδομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με κοινωνική ισότητα. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα εμπεδώσουν την κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Πρέπει να δώσουμε στη λέξη "μεταρρύθμιση" θετικό, κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει «τα μεγάλα συμφέροντα που δημιουργούν ολιγοπώλια».
«Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν της διαπλοκής. Η κυβέρνηση δεν είναι εξαρτημένη από την οικονομική ολιγαρχία. Υπάρχει βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε. Απλά θα μας βοηθήσει ο ΟΟΣΑ», αποσαφήνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα αποδώσει καρπούς», κατέληξε ο πρωθυπουργός, κατά την αρχική του τοποθέτηση.
«H τρόικα ασκούσε πιέσεις παράλογες τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν ακούσαμε ποτέ να πουν "δεν θα σας δώσουμε χρήματα, αν δεν καταργηθούν τα καρτέλ, δεν θα πάρετε τη δόση αν δεν σταματήσουν οι τριγωνικές συναλλαγές". Mας έλεγαν μόνο για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αρκετά με τη λιτότητα. Enough is enough».
«Εάν συμφωνηθεί έγκαιρα η συμφωνία του Eurogroup, τάχιστα θα σταθεροποιηθεί και η οικονομία», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αισθάνομαι καμία θηλιά στο λαιμό μου».
Τέλος, σε ερώτηση για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ακόμα κι εάν δεν υπάρξει εκταμίευση».
Γκουρία: Το μέλλον εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τα προβλήματα
«Υπογράψαμε ένα έγγραφο συμφωνίας, το οποίο σχετίζεται με τη διαφάνεια, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό και τα ολιγοπώλια», δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
«Η Ελλάδα, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα: πως το μέλλον εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τα προβλήματα», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα είναι εκείνη που θα αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Γκουρία, συμπληρώνοντας πως «πάντα προτείνουμε λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές σε επίπεδο οικονομίας».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της Ελλάδας», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ.