Το Newsbomb στη ΔΕΘ: Πρόγραμμα... οκταετίας από τον Αλέξη Τσίπρα
Αποστολή: Θωμάς Μόσχος - Διονυσία Προκόπη
Ο τέως πρωθυπουργός επιχείρησε να αναβιώσει το κλίμα νίκης, το οποίο ακολουθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καιρό μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το οποίο αντιστράφηκε το βράδυ της 12ης Ιουλίου, με την υπογραφή της συμφωνίας και το νέο μνημόνιο που ακολούθησε.
Σε αντίθεση, όμως, με την περσινή, πανηγυρική του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το κοινό -που και πάλι είχε γεμίσει την αίθουσα- αντιμετώπισε μάλλον υποτονικά τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τις έντονες επευφημίες στο πρόσωπό του κατά την είσοδό του στην αίθουσα και στο τέλος της ομιλίας του.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Βελλίδειο με μία ώρα καθυστέρηση. Στο διάστημα της αναμονής, οι συγκεντρωμένοι πλησίαζαν τους πρώην υπουργούς που είχαν φτάσει νωρίτερα και ρωτούσαν με αγωνία, αν ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Το «παρών» στο Βελλίδειο έδωσαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και κορυφαίοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου και ο Τάσος Κουράκης.
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την προσφορά της ΔΕΘ στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως «αν και 80άρα, ξανανιώνει αφού μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα».
«Παρουσιάζουμε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Θέλουμε μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην εργασία και θα δίνει διέξοδο στη νεολαία μας για να ζήσει σε αυτό τον τόπο. Η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα τη θέση της διεθνώς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως «δεν πρέπει η ανάπτυξη να στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας», ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή της προηγούμενης συγκυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. «Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν ότι δεν πρέπει να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, διότι έχουμε κρυφό σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα που η προπαγάνδα κατέρρευσε, έμειναν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα και όσα από αυτό καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα».
Ο τέως πρωθυπουργός κατά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου τόνισε πως «δώσαμε δείγματα γραφής για τις πολιτικές μας προθέσεις και εφαρμόσαμε μία σειρά από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις παρά το δύσκολο περιβάλλον που διαμόρφωσε η χρηματοπιστωτική ασφυξία. Δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα στρώματα και τις επιχειρήσεις. Υλοποιήσαμε όμως τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις. Σταματήσαμε το άθλιο ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους», είπε ο κ. Τσίπρας, απαριθμώντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του:
• Παρείχαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 212.000 Έλληνες
• Υλοποιήσαμε τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις, που έχουν αξιοποιήσει έως σήμερα 700,000 Έλληνες
• 100.000 άνεργοι είναι ήδη σε επιδοτούμενα προγράμματα
• Ανοίξαμε την ΕΡΤ που μεταμορφώνεται μέρα με την ημέρα σε ένα ανταγωνιστικό δίκτυο χωρίς την αύξηση του τέλους
• Προγραμματίζουμε 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016 8μηνης διάρκειας
• Καταργήσαμε τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία και εξασφαλίσαμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία
• Αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ
• Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών, που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε το θάρρος να κάνει.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, στάθηκε σε τρία σημεία, τα οποία αποτελούν κέρδη -όπως είπε- για την ελληνική πλευρά.
Το πρώτο αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους: οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Το δεύτερο σημείο αφορά στη χρηματοδότηση από τον ESM:
ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δισ. ευρώ για μια τριετία.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.
Τρίτο θετικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί «φυσικά η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.
Η νέα δανειακή σύμβαση, λοιπόν, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ως προς το χρέος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πλέον δεν συζητάμε για το αν θα γίνει απομείωση, αλλά για το βάθος και την έκτασή της, χαρακτηρίζοντάς το ως το πρώτο μεγάλο θέμα, το οποίο θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.
«Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη» ήταν το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση στη ΝΔ
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ, σημειώνοντας πως αυτό είναι η απόδειξη πως και κερδήθηκαν και μπορούν να κερδηθούν πράγματα, παρόλο που πολλοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατο.
«Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν εννοεί περιορισμό της σπατάλης, διότι στη σπατάλη και την αδιαφάνεια κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία και ιδιοκτησία. Ακριβώς με την ίδια λογική υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε κατά της ΝΔ τονίζοντας πως στη Συγγρού θέλουν:
• Να συνεχίσουν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ακόμα και πέρα από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας που εμείς πετύχαμε.
• Να σταματήσουν την μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ελέγχου της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή.
• Να κλείσουν και πάλι την ΕΡΤ
• Να συνεχίσουν την απορύθμιση της αγοράς εργασίας
• Να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών
• Να τερματίσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
• Να ακυρώσουν το νόμο για τις εκατό δόσεις
• Να προσανατολίσουν το φοροκυνηγητό στους μικροοφειλέτες που δεν έχουν αντικειμενικά δυνατότητα να πληρώσουν.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΝΔ δεν έχει απολύτως κανένα εχέγγυο για την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και καμία απολύτως βούληση να προωθήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο βίος και η πολιτεία της, βίος και πολιτεία μικρών και μεγάλων σκανδάλων αποτελούν αρκετή απόδειξη για αυτό. Τίποτα άλλο. Κανένα όραμα, καμία στρατηγική, κανένα συνεκτικό πρόγραμμα».
Στα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, για το οποίο μάλιστα επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ένας ορίζοντας τετραετίας -και γιατί όχι οκταετίας- για την υλοποίησή του.
Κλείνοντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως «στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες».
Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές