Επιμένει σε ανύπαρκτες κόκκινες γραμμές ο Τσίπρας: Δεν μειώνουμε τις συντάξεις
Μία από τα ίδια η ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου - Σε σοβαρό κίνδυνο η κοινωνική συνοχή από τις κυβερνητικές πολιτικές - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» του Μνημονίου
«Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.
Παράλληλα, προανήγγειλε «καταιγιστικές εξελίξεις» στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την ερευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.
Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο».
Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου
Κατά τα λοιπά, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς με τα νέα «μνημονιακά» νομοθετήματα που θα έχουν κατατεθεί έως τις 7 Ιανουαρίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα «σκαριά» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο-φωτιά για το Ασφαλιστικό, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και το νομοθέτημα για τις αλλαγές στην Παιδεία.
Παράλληλα, το Μαξίμου επιχειρεί να επαναφέρει μια «αναθεωρημένη» εκδοχή του παράλληλου προγράμματος, το οποίο έχει καταντήσει «μαγική εικόνα», εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί στους δανειστές η ενδεχόμενη εφαρμογή του.
Στόχος η «έξωθεν καλή μαρτυρία»
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει, πάντως, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο θα κινείται ως προς τους στόχους του στη λογική όσων προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή εξοικονόμηση πόρων ίση με 1% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο, ιδίως όταν οι απαιτήσεις των δανειστών κινούνται στη λογική «περισσότερο αίμα».