Χάος στη Βουλή: Άγρια κόντρα Θεοδωράκη - Τσίπρα για τις offshore

«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίαςσχετικά με τιςoffshore.

Newsbomb

7'

Μετά και την εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση έσπευσε όψιμα να φέρει ενώπιον του Σώματος μια διορθωτική τροπολογία για το ζήτημα της καθολικής απαγόρευσης της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα μπορούσε να είχε προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Μάλιστα, ο Ν. Δένδιας μίλησε για «εμπαιγμό του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση».

«Αυτό που κάνετε είναι εμπαιγμός του κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό, μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε, να εισάγετε ότι διάταξη θέλετε εν ονόματι της αμνηστίας. Εμείς καταγγέλλουμε και αποχωρούμε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αμέσως μετά, η Κ.Ο. της ΝΔ αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε εδώ τι δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Άγρια κόντρα Τσίπρα - Θεοδωράκη για τους «συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου»

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά μετά τις αντεγκλήσεις βουλευτών που σημειώθηκαν όταν ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι ο πρωθυπουργός «έχει πάρει δίπλα του στελέχη που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τού ζήτησε να πει ονόματα ή να ανακαλέσει. Ο κ. Θεοδωράκης, όμως, επέμεινε.

«Δόθηκε η δυνατότητα να πει ό,τι είπε κάτι εν τη ρύμη του λόγου του. Επιμένει όμως», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι συκοφαντία. Και επιβεβαίωσε την συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Απλά λυπάμαι για εσάς κ. Θεοδωράκη».

Η προεδρεύουσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου αποφάσισε να διαγράψει τις αναφορές Θεοδωράκη από τα πρακτικά της Βουλής.

Το επεισόδιο ξεκίνησε μετά την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού. «Δεν ήξερα ότι όταν λείπει από την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης τον αντικαθιστά ο Στ. Θεοδωράκης», σχολίασε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «μία ακόμη συνηγορία» στη ΝΔ την παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ήρθατε να σκοινοβατήσετε ανάμεσα σε ένα λόγο που φαντάζει σοβαρός και τεκμηριωμένος και τον λαϊκισμό. Αν θυμάμαι καλά, υπερψηφίσατε και εσείς αυτή την διάταξη. Παρόλα αυτά, το Ποτάμι ήταν από τους πρώτους που έβγαζαν επί τρεις μέρες ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού. Ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα βγήκατε και εσείς να σύρετε το χορό του λαϊκισμού», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ήρθατε ως συνήγορος του απόντος για να μας πείτε ότι κάνουμε υπερβολή; Τότε γιατί επί τρεις μέρες μας καταγγείλατε;».

«Λέτε ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ποιος θα προσφύγει; Κάποιος από εδώ;», αναρωτήθηκε ειρωνικά και μιλώντας και σε προσωπικό τόνο ξεκαθάρισε: «Αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα ανεχτούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα το παλαιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα μπορέσει να το αποκτήσει».

«Το ίδιο λέγατε για τα μνημόνια», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «έχετε πάρει ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, ανθρώπους που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος του ζήτησε να ανακαλέσει: «Να ανακαλέσει τώρα, αλλιώς να πάει τώρα στον εισαγγελέα», φώναξε, ενώ διαμαρτύρονταν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλό θα είναι να λέτε ονόματα», επεσήμανε και η προεδρεύουσα και συνέστησε: «Ανακαλέστε αυτό που είπατε ή πείτε ένα όνομα που κατά την γνώμη σας έχει αυτά τα προβλήματα».

Στη συνέχεια, διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Μετά την επανέναρξη ο κ. Φάμελλος ζήτησε από τον επικεφαλής του Ποταμιού (τον οποίο κατά λάθος αποκάλεσε «κ. Μητσοτάκη») να ανακαλέσει.

«Αιφνιδιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται με μία αλήθεια. Οι βασικότεροι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στη φυλακή είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», επέμεινε ο κ. Θεοδωράκης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

«Εφόσον δεν μπορείτε να πείτε κάτι συγκεκριμένο θα ζητήσω να διαγραφούν, επειδή είναι προσβλητικό», του απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Μαξίμου: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επικρίνει με δριμύτητα τη ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια. Αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Γεροβασίλη: Αποκαλύφθηκαν...

«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...», ήταν το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση επί της τροπολογίας.

Άμεση απάντηση στο tweet της κυβερνητικής εκπροσώπου έδωσε μέσω twitter και ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Όλγα Γεροβασίλη, στην υπόθεση "offshore ΣΥΡΙΖΑ" το μόνο που αποκαλύφθηκε είναι η "διάταξη πλυντήριο" που δόλια νομοθέτησε η Κυβέρνηση», έγραψε στην ανάρτησή του ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Πέρασε» η επίμαχη τροπολογία

Τελικά, η επίμαχη τροπολογία που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες υπερψηφίστηκε στη Βουλή.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ (δηλώνοντας, όμως, επιφύλαξη σε μία παράγραφο), το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών», ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή