Τσίπρας: Θα δώσουμε εξηγήσεις για τα μέτρα - Είναι απλά μια... παρεξήγηση!
«Είναι αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος - Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά - Προτιμότερο το ταμείο να πιέζει προς τους Θεσμούς για μικρότερα πλεονάσματα - Κανένας κίνδυνος για το ελληνικό πρόγραμμα από το εφάπαξ βοήθημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε αρχικά ο Τσίπρας, αποκαλύπτοντας πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Υπήρξε η ομόφωνη απόφαση για να είναι η ΕΕ μέρος της διάσκεψης της Γενεύης. Είναι σημαντική απόφαση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ», σημείωσε ο Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα ασφάλειας αλλά και το προσφυγικό.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σχετικά με την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα, ενώ πέφτει ιδιαίτερο βάρος στο relocation, τη μετεγκατάσταση δηλαδή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την ενίσχυση των δομών στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.
Αφού υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης παρά τις αρχικές προβλέψεις».
«Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας».
«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Είχαμε υπεραπόδοση των εσόδων ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,5 σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, παρά τις προβλέψεις. Σ΄ αυτήν τη φάση που η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και αυτή η σταθερότητα. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προγράμματα λιτότητας μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι μια αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα και να ψηφίσει μέτρα για μετά από τρία χρόνια. Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους, θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι προς την Ελλάδα ώστε οι στόχοι των πλεονασμάτων να μειωθούν. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και κομμάτι του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.
Για τα «δώρα» του σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες
«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ - και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», τόνισε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας:
«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία».
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πάντως πως θα δοθούν εξηγήσεις στους Θεσμούς, ωστόσο «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».
Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις και θα λυθεί η παρεξήγηση. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.
Για το θέμα του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων
«Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί», τόνισε ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας: «'Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».
«Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Ο Τσίπρας δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στο Χαλέπι, χαρακτηρίζοντας «τραγική» την κατάσταση στη συριακή πόλη και τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής λύσης