Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανάθεση των 500 εκατ. δολαρίων για αεροσκάφη
Στο Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που συνεδριάζει για τον διορισμό της νέας διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση.
«Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Όμως, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.
Ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο το 2009 έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.
Οι διάλογοι στη συνεδρίαση:
ΗΛ. Παναγιώτατρος: Όλοι οι γνώστες λένε ότι τα P-3 και η αναβάθμισή τους θα δώσουν υπεροπλία στο κράτος Διευκρίνιση: τα 500 εκατ. είναι συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το να αγοράζαμε καινούρια ή κάτι άλλο αντίστοιχο;
Ε. Μεϊμαράκης: Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη P- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός. Με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Ναι όμως προσυπογράψατε.
Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: Και να μην προσυπέγραφα έχουν έννομη ισχύ.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: ... Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα κακώς απενεργοποιήθηκαν
Ε. Μεϊμαράκης: Γιατί δεν τα λέτε στον κ. Χρηστίδη (σσ. αναφέρεται στον πρώην αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη) που είναι δίπλα σας; Θα μπορούσαν να παω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον Ιούλιο του 2009 και συζητείτο από το 2008.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Τέλος πάντων.
Ε. Μεϊμαράκης: Όχι τέλος πάντως. Εξαπολύετε κατηγορίες
Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε: «Θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση τη επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να συζητήσουμε τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΑΣ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών και των εξοπλισμών».