Η Βουλή αποφασίζει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία
Για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πιθανές πολιτικές ευθύνες για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, αποφασίζει σήμερα (12/04/2017) η Ολομέλεια της Βουλής.
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Η ΕΡΕΥΝΑ – ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχαν καταθέσει στις 31 Μαρτίου 2017, πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, για να διερευνήσει την περίοδο 1997 – 2014.
«Κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους» είχε πει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν προανήγγειλε την πρόθεση των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σηκώνοντας το «γάντι» που είχε πετάξει η αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τον τομέα της Υγείας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συζήτηση θα ανέβει στο βήμα της Βουλής προς το απόγευμα, με τη διαδικασία να αναμένεται πολύωρη.
Με αιχμή το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν», την υπόθεση της Novartis και τις καταγγελλόμενες ως ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ επί σειρά ετών, η κυβέρνηση εντάσσει τη σύσταση της Εξεταστικής, στην προσπάθεια για καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Μ. Τρίτη (11/04/2017), ανέφερε ότι «στόχος είναι να εξεταστούν όλες οι πτυχές αλλά και οι πρωταγωνιστές ενός διαχρονικού σκανδάλου που συνέβαλε, τόσο στη διόγκωση του ελληνικού χρέους με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ όσο και στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας».
Σύνδεση με το χρέος έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», εν όψει της συζήτησης στη Βουλή. Η Εξεταστική «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το «μαύρο χρήμα» της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας».
«Ήταν ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το μερίδιό του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης. «Είναι επίσης και το Ερρίκος Ντυνάν, για το οποίο έχει έρθει και δικογραφία στη Βουλή. Θα ελέγξουμε τη διαδικασία στην οποία φαίνεται, από την κατάθεση του κ. Μαρτίνη να εμπλέκονται τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) και πρακτικά λέει ότι οργάνωσαν, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τη διαδικασία εκχώρησης του Ντυνάν στον Βγενόπουλο και την Τράπεζα Πειραιώς και αυτό θα ελεγχθεί» πρόσθεσε. «Είναι και πολλά άλλα, θα βγουν στη διαδικασία, όπως το εργοστάσιο παραγωγής πλάσματος για το οποίο ξοδέψαμε 18 εκατ. ευρώ συνολικά, από το 1999 ως το 2007 και ποτέ δεν λειτούργησε... υποτίθεται ότι θα έκανε την χώρα μας αυτόνομη στα παράγωγα αίματος και το πλάσμα... είναι σκάνδαλο. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια... Όλα αυτά θα τα ψάξει η Επιτροπή προκειμένου να αποδώσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες» κατέληξε ο κ. Πολάκης.
Για πολιτικές ευθύνες, με πολιτικό ονοματεπώνυμο, έκανε λόγο και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Η εξεταστική θα ελέγξει σκάνδαλα σε βάθος εικοσαετίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Διερευνούμε τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν ενδεχομένως λειτουργούς της διοίκησης ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλουμε να υπάρξει υπόνοια για συγκάλυψη σε αξιόποινες πράξεις. Και μέσα από τη διαδικασία θέλουμε να εντοπίσουμε και τις τρύπες του συστήματος και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν αυτές τις συμπεριφορές» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, «θα παρουσιαστούν οι δικλείδες ασφαλείας που βάζουμε στο σύστημα» πρόσθεσε, όπως είναι η λίστα χειρουργείου, ο έλεγχος της συνταγογράφησης, η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA) κτλ.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Τις δικές τους προτάσεις έχουν καταθέσει επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρότεινε η περίοδος διερεύνησης να επεκταθεί από το 1997 μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας τη διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.
Στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της πρόταση για την περίοδο από το 1996 μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται να προσέλθει στη σημερινή συζήτηση με λογική μετωπικής σύγκρουσης. «Μετά από δύο και πλέον έτη στην κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει μια πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το χώρο της Δημόσιας Υγείας, όχι από ενδιαφέρον για τα ανωτέρω ζητήματα, αλλά από την ανάγκη ενός πολιτικού αντιπερισπασμού» ανέφερε στη σχετική πρόταση. Η ΝΔ θα υπερψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής, με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει και τη διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή για πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, περιορίζει τόσο τα θέματα όσο και τον χρόνο διερεύνησης και επιδιώκει να συγκαλύψει την επικίνδυνη -για το λαό- κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της δημόσιας υγείας με:
- Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και τις ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό.
- Το γεγονός ότι η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Από το 2009 μέχρι σήμερα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν για φάρμακα 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα και διαμόρφωσαν την μεσοσταθμική συμμετοχή τους στο 35% περίπου.
- Η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει και σήμερα στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί με τις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η περιβόητη πρόσβαση των ανασφάλιστων έγινε με «ξένα κόλλυβα», αφού το κράτος δεν έβαλε ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ίδιοι πληρώνουν κανονική συμμετοχή για όλα, όπως και οι ασφαλισμένοι.
- Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 38% και το έλλειμμα μεταφέρθηκε στους συνταξιούχους με την επιβολή εισφοράς 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να λυθεί με τις Εξεταστικές Επιτροπές όπως δείχνει και η πείρα του παρελθόντος» τονίζει η ΚΟ του ΚΚΕ, ωστόσο θα συμμετάσχει στη συγκρότηση της Εξεταστικής, διεκδικώντας η έρευνα να διευρυνθεί συνολικά για όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο της υγείας και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, δηλαδή μέχρι σήμερα.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)