Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υιοθετήσατε τη βλακώδη θεωρία ότι οργανώσαμε σχέδιο εξόντωσης
Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην θάψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα - όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis - εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή
«Απειλές, εκβιασμοί και ειδικά δικαστήρια δεν μας τρομάζουν»
Με απαντήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του o Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis.
«Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40' και στα πρώτα 20' δεν μίλησε για αυτό που συζητήσαμε σήμερα. Μας είπε ότι ο Erdogan εκτραχύνθηκε γιατί εδώ μιλάμε από τη Novartis. Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οικος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Novartis, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
«Δεν υπάρχει πτέρυγα στο κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:
- Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;
- Υπήρξε ή δεν υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει υπερτιμολόγηση στη φαρμακευτική δαπάνη;
- Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι η εταιρεία δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς για να συνταγογραφούν;
- Υπήρξε ή όχι ξέπλυμα χρήματος;
- Όλα αυτά συνέβησαν στον τόπο ή είναι όλα μία μεγάλη σκευωρία;
«Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χόρο της υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζουμε όλοι μας», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκθεση του κ. Σούρλα το 2012-13 που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς.
«Είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σούρλας; Καταλήγει “έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία”. Και αντίστοιχων συμπερασμάτων ήταν η έκθεση του κ. Ρακιτζή. Πέσαμε ξαφνικά όλοι από τα σύννεφα;»
Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για σκευωρία, σημείωσε ότι κανείς δεν είχε το σθένος να αρνηθεί την ύπαρξη σκανδάλου. «Άκουσα τον κ. Σαλμά και άλλους πρώην υπουργούς Υγείας, αλλά άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Υπάρχει σκάνδαλο. Αφού υπάρχει, τότε πώς διάολο έγινε; Φύτρωσε; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;Για όλο αυτό το σκάνδαλο, το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;Με δύο λόγια όσοι κυβερνάγατε όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών υπηρεσιών γίνονταν όλα αυτά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το σκάνδαλο Novartis δεν αφορά μικροποσά. Πρόκειται για ποσά που επηρέασαν ευθέως την οικονομία της χώρας, όταν η έκθεση Σούρλα μιλά για 12 δισ. ευρώ ετησίως. Το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε 34 δισ. δραχμών (100 εκατ. ευρώ περίπου).
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Είχατε μία ευκαιρία να κάνετε μία υπέρβαση σήμερα, όμως, ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Έπρεπε να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. Αντίθετα υιοθετήσατε την βλακώδη θεωρία ότι διοργανώσαμε διεθνή προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του Δημοσίου αλλά δεν είναι το μοναδικό».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με σθένος αλλά και ο Καραμανλής στο Βατοπέδι. Ο Καραμανλής αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη, δεν έκανε μηνύσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους. Αντί με θάρρος να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη, έχουν εξαπολύσει μία επίθεση κατατρομοκράτησης και παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το πραγματικό θέμα αφορά το καθεστώς τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε όχι απλά σε ζημιές αλλά στο χείλος της καταστροφής και σε χρεοκοπία. «Η σημερινή ειδικά παρουσία και των δύο αρχηγών των κομμάτων την κρίσιμη περίοδο της συγκυβέρνησης θυμίζει στον ελληνικό λαό την περίοδο της λεηλασίας, της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύβρις απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία. Ο κ. Σαμαράς είπε πάνω από 20 φορές θα λογοδοτήσετε. Θα έφτιαξε πάνω από 10 ειδικά δικαστήρια για εμένα. Ούτε ο Ρωχάμης δεν είχε τόσες κατηγορίες», είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί δεν τα φάγαμε στα ΕΣΠΑ στα εξοπλιστικά, στη Siemens στο φάρμακο. Δεν ξεχνάμε την εντολή του ελληνικού λαού που ήταν να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχθούν οι ευθύνες. Ο ελληνικός λαός μετά την ύβρι, ζητά τη νέμεσι και την κάθαρση. Γιατί αυτό που έζησε όλα αυτά τα χρόνια ήταν μία τραγωδία. Εμείς δεν λογαριάζουμε από απειλές και δικαστήρια. Είμαστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Δεν τρομάζουμε. Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η δικαιοσύνη. Σας καλώ να επιλέξουμε ως Ολομέλεια τον θεσμικά μοναδικό δρόμο για την διερεύνιση της υπόθεσης αυτής. Είναι η μόνη επιλογή που σέβεται τους θεσμούς και το νόμο και στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα θάψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Να μάθει τι συνέβη τα χρόνια της ευμάρειας και ποιοι ευλόγησαν τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και μάλιστα σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο όσο η δημόσια υγεία».