Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στη «Νύχτα Ανάγνωσης» της UNESCO (pics)
Με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay συναντήθηκε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι.
Η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Azoulay είχαν μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τα εθνικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία άλλωστε αποτελούν βασική προτεραιότητα για την κυρία Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των καθηκόντων της.
Η κυρία Βαρδινογιάννη ενημέρωσε τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO για σημαντικά ζητήματα της χώρας μας και η ανταπόκριση της κυρίας Azoulay ήταν εξαιρετικά θετική. Διαβεβαίωσε την κυρία Βαρδινογιάννη ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη χώρα μας.
Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη ως Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας για το Επετειακό Έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020» και η κυρία Azoulay, η οποία είναι μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους, συζήτησαν αναλυτικά δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να αναδειχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα μηνύματα για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO θα συμμετάσχει και θα παρευρεθεί στις δράσεις για τη σημαντική αυτή Επέτειο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μπήκαν οι βάσεις για κοινές δράσεις σχετικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αποστολή των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία εκδήλωση με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του παγκόσμιου ετήσιου θεσμού «Νύχτα Ανάγνωσης», που ξεκίνησε το 2017 και ήδη πραγματοποιείται σε 32 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της «Νύχτας Ανάγνωσης» υλοποιούνται διάφορες δράσεις σε διεθνείς οργανισμούς, σχολεία, βιβλιοθήκες και φορείς ανά τον κόσμο με στόχο την προώθηση του διαβάσματος καθώς και τη διάδοση μηνυμάτων ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που προωθούνται μέσω των βιβλίων. Η φετινή «Νύχτα Ανάγνωσης» ήταν αφιερωμένη στην πρόσβαση όλων στη μάθηση και την ανάγνωση έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινωνίες χωρίς ανισότητες, ανοιχτές σε όλους.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εκδήλωση φιλοξενείται στην έδρα της UNESCO, το Παρίσι, και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της αποστολής του για την παιδεία, τον πολιτισμό και την στήριξη των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες, αγκάλιασε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
To «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Γενικός Υποδιευθυντής της UNESCO, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, Ernesto Ottone Ramirez, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, Μαρία Διαμαντοπούλου, η διεθνούς φήμης γλύπτρια και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Hedva Ser, συγγραφείς και καλλιτέχνες, ενώ η κυρία Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε την εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης. «Οι λέξεις, ακριβώς όπως η φαντασία μας, δεν έχουν σύνορα. Και η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζεται είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε να γράφει. Κάθε βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Ένας κόσμος δίχως σύνορα. Αυτός ο κόσμος χωρίς σύνορα ήταν και το όραμα πίσω από τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν τιμά απλά την ανάγνωση, αλλά πάνω από όλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόσμου, όπου όλοι έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο βιβλίο» σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Επέτειο «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020» τονίζοντας την αξία της ιστορικής μελέτης και γνώσης: «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι δύο ιστορικά γεγονότα ορόσημα. Αν οι Έλληνες δεν είχαν επιτύχει τον θρίαμβο της Σαλαμίνας, ο δυτικός πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε δεν θα ήταν ο ίδιος. Γιατί χάρη σε αυτή τη νίκη άνθισαν οι αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες είναι ζωντανές ακόμα και σήμερα. Και είναι ζωντανές χάρη στην καταγραφή της ιστορίας» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η κυρία Βαρδινογιάννη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, η κυρία Azoulay ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο αντίστοιχος θεσμός και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr