Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το άνοιγμα της Ακρόπολης ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο - Δείτε τα βίντεο
Η επιστροφή στην κανονικότητα για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Πολλά ήταν αυτά, που έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο άνοιγμα της Ακρόπολης στο κοινό.
Δείτε χαρακτηριστικά tweet με βίντεο ξένων δημοσιογράφου από την Ακρόπολη:
«Μετά την απίστευτη επιτυχία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους» μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, το οποίο έστειλε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στην Αθήνα τον ανταποκριτή του Τζέιμς Λόνγκμαν.
«Είχα την εξαιρετική τιμή να μου κάνει μια περιήγηση του Παρθενώνα η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού», γράφει αυτός ο τελευταίος στο Twitter. «Είχαμε όλο το μέρος δικό μας τη νύκτα, πριν ανοίξει και πάλι έπειτα από εβδομάδες lolckdown. Σου κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα», γράφει ο βρετανός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου προαναγγέλλοντας περισσότερα στην αποψινή του ανταπόκριση.
Το επίσης αμερικανικό CNN αναγγέλλει στον ιστότοπό του πως η Ακρόπολη, «ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».
Το CNN αναφέρει, επικαλούμενο τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, πως στην Ελλάδα ανοίγουν σήμερα περισσότεροι από 200 αρχαιολογικοί χώροι και «θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους και πρόβλεψη για μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο».
«Θα υπάρχουν επίσης ειδικοί κανόνες για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ενώ η μάσκα και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια συνιστώνται», προσθέτει το CNN.
Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πως «η Ελλάδα ανοίγει και πάλι την Ακρόπολη στην Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους» με μέτρα ασφαλείας, καθώς «αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιούνται για να τηρούν οι επισκέπτες τις μεταξύ τους αποστάσεις έξω από την Ακρόπολη».
Το AP υπογραμμίζει επίσης πως η συμμόρφωση του κοινού με τα αυστηρά μέτρα του lockdown βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά στην Ελλάδα τόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Το μνημείο - φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», αναφέρει στη μακροσκελή σχετική ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το AFP μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις της ελληνίδας προέδρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο», αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν «μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας». «Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, θα μπορέσουμε και πάλι να τιμήσουμε τους προγόνους μας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ήταν επίσης «μεταξύ των πρώτων επισκεπτών, με πράσινη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο», και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «εξαιρετική για την Ελλάδα έπειτα από 64 ημέρες κλεισίματος» των αρχαιολογικών χώρων.
Η Ακρόπολη λάμπει κάτω από την ήλιο καθώς ανοίγουν και πάλι τουριστικά σημεία της Ελλάδας, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα άνοιξε και πάλι σήμερα την Ακρόπολη, μουσεία και άλλους σημαντικούς τουριστικούς χώρους, με τον ήλιο να λάμπει στην Αθήνα, καθώς χαλαρώνει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters. Οι περιορισμοί καραντίνας αίρονται σταδιακά –το Σάββατο επετράπη η πρόσβαση στις παραλίες εν μέσω καύσωνα ενώ την Κυριακή άνοιξαν οι εκκλησίες για τους πιστούς, σημειώνουν οι συντάκτες.
Στην Ιταλία, το το κρατικό κανάλι Rai Τre ενέταξε την επιστροφή των τουριστών στην Ακρόπολη στους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Το Rai Tre τόνισε ότι «από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν έπειτα από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας».
Στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρονται ευρέως και τα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την σημασία του μνημείου, αλλά και το συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στη νέα «κανονικότητα».
«Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι», αναφέρει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και επισημαίνει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα», προσθέτει το ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.
Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν πρακτορειακές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. «Στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από τις 23 Μαρτίου αυστηροί κανόνες περιορισμού σε όλη τη χώρα. Η χώρα – μέλος της Ε.Ε. πέρασε μέχρι τώρα ελαφρά την πανδημία του κορονοϊού (…) Η Ελλάδα επιστρέφει τώρα σταδιακά στην κανονικότητα. Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα εστιατόρια», αναφέρει ενδεικτικά το Stern.
Στο άνοιγμα της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF): «Ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες», επισημαίνει το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται και στην επαναλειτουργία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. «Υπάλληλοι, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και ειδικά πλαστικά προστατευτικά, υποδέχθηκαν τους πρώτους ξένους τουρίστες στην Ακρόπολη. Ενημέρωναν σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών», περιγράφει το SRF και τονίζει ότι «το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνεται στο ευρύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στην Ελλάδα, ενώ προβλέπονται και άλλα βήματα για την αναζωογόνηση του τουρισμού».
Το άνοιγμα των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, και ειδικότερα της Ακρόπολης, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προβάλλουν και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης στη σημερινή ειδησεογραφία τους.
“Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα ανοίγουν ξανά”, τιτλοφορεί η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι “μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο μηνών, οι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν ξανά σήμερα και αυτό αρχικά ισχύει μόνο για εξωτερικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη της Αθήνας, και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη που πήγε σήμερα στο έμβλημα της ελληνικής πρωτεύουσας”.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι, όπως μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους τους επισκέπτες να “τηρούν τους κανονισμούς υγιεινής”.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “από σήμερα επιτρέπονται και πάλι ταξίδια σε όλα τα μέρη της χώρας, όπως και στο νησί της Κρήτης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πράσινο φως για εκδρομές στα μικρότερα νησιά θα δοθεί σταδιακά τον Ιούνιο. Τα μουσεία στην Ελλάδα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού”.
Σε σχετικό τηλεγράφημα του, με τίτλο “Ταξίδια σε όλα τα νησιά”, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει ότι από σήμερα ανοίγουν στην Ελλάδα η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, και πως η Ελλάδα καταργεί σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό. Από τις 25 Μαΐου, επιτρέπονται τα ταξίδια σε όλα τα νησιά. Οι πτήσεις από τις χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν και πάλι από τα τέλη Μαίου και τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, η Αθήνα διεξάγει επί του παρόντος διμερείς συνομιλίες με την Κύπρο, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και επίσης με το Ισραήλ, με σκοπό την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών - ειδικά την απαίτηση καραντίνας 14 ημερών, ωστόσο, στις αρχές Απριλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εμφανιστεί ακόμη “πολύ επιφυλακτικός” σε αυτό το θέμα.
Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten αναφερόμενη στις χαλαρώσεις που θα υπάρχουν σε διάφορες χώρες, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζουν και πάλι τα μαθήματα και στην Αθήνα η Ακρόπολη είναι και πάλι ανοιχτή στους επισκέπτες.
Το Newsbomb.gr στην Ακρόπολη
Και η κάμερα του Newsbomb.gr βρέθηκε στην Ακρόπολη προκειμένου να καταγράψει τις πρώτες εικόνες από την επιστροφή στην κανονικότητα.
Δείτε στιγμιότυπα στη gallery που ακολουθεί:
Στο Newsbomb.gr μίλησε κι ένας από τους τουρίστες που βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σήμερα το πρωί:
«Έχω έρθει στην Ελλάδα με πρόγραμμα erasmus και είμαι εδώ, στην Αθήνα περισσότερους από δύο μήνες. Το πρώτο που ήθελα να κάνω μετά το lockdown είναι να έρθω στην Ακρόπολη. Μου αρέσει εδώ, είμαι λίγο τυχερός που ήρθα στην Ακρόπολη και δεν έχει πολύ κόσμο», δήλωσε ο νεαρός τουρίστας.
Δείτε περισσότερες εικόνες από την Ακρόπολη:
Σακελλαροπούλου από την Ακρόπολη: «Θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα»
Σε μία συμβολική κίνηση, στην Ακρόπολη βρέθηκε το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Δείτε εικόνες από την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου, στη gallery που ακολουθεί:
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, είναι η παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και μετά από καιρό, ανοίγουν πάλι για το κοινό οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Είναι μια σύμπτωση σχεδόν συμβολική: Από τη μία ο "ψηφιακός" εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και από την άλλη η ελεύθερη περιήγηση στους ανοικτούς και επισκέψιμους τόπους, που σφράγισε η ιστορία και η τέχνη των προγόνων μας. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση διότι χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τα τεκμήρια του παρελθόντος.
Επισκέφθηκα πριν από λίγο με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».
Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Διαφορετικός, λόγω πανδημίας ο σημερινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. «Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μουσεία «ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου» αναφέρει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τις 15 Ιουνίου, ενώ, αντίθετα, από σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι μάς υποδέχονται ξανά.
Το ICOM, το οποίο έχει ορίσει την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων και τη συμβολή τους, μεταξύ άλλων, στην κοινωνική συνοχή. «Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διάφορων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρει η ανακοίνωση του ICOM.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε on line μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία