«Να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης, ως άνθρωποι και ως χώρα»

Μια αποκλειστική συνέντευξη της Κατερίνας Παναγοπούλου αμέσως μόλις βραβεύθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το έπαθλο «Γυναίκα & Αθλητισμός»

«Να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης, ως άνθρωποι και ως χώρα»
19'

Με αφορμή τη βράβευση της κας Κατερίνας Παναγοπούλου από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το έπαθλο «Γυναίκα & Αθλητισμός» για την Ευρώπη, στις 16 Φεβρουαρίου, ζητήσαμε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη για να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο που με 16 χρόνια συνεχούς εθελοντικής δράσης έφερε στην Ελλάδα το πρώτο της «χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο» για το 2012. Αλλά και για να μας εξηγήσει καλύτερα τις δραστηριότητές της, όπως και εκείνες της επιτροπής «Γυναίκα & Αθλητισμός» της ΔΟΕ, που συμβάλουν στην ισότητα των δύο φύλων στο χώρο του αθλητισμού.

Γνωρίσαμε, μέσω των απαντήσεών της, έναν άνθρωπο δυναμικό, με πάθος για το έργο του. Μας περιέγραψε περιόδους που βρισκόταν κυριολεκτικά «με μια βαλίτσα στο χέρι», ταξιδεύοντας εντός και εκτός Ελλάδος για τους σκοπούς των φορέων στους οποίους συμμετέχει (είναι η Εθνική μας Πρέσβυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, αλλά και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα»). Μας μίλησε ακόμη για τις δυσκολίες που γεννά η δυσχερής οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και μας έδωσε μηνύματα ενότητας και ελπίδας και τη σιγουριά πως ως Έλληνες θα καταφέρουμε και πάλι να διαπρέψουμε, δίνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Πόλο Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

panag1

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ δρ. Ζακ Ρογκ με την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, μετά την τελετή βράβευσης

Kα Παναγοπούλου, προσφάτως σας απενεμήθη από τη ΔΟΕ το βραβείο «Γυναίκα & Αθλητισμός» για την Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτή η βράβευση για εσάς;

Η εξαιρετικά τιμητική διάκριση, που μου απένειμε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «Γυναίκα & Αθλητισμός» για το έτος 2012, αποτελεί την ηθική αναγνώριση και την επιβράβευση της εθελοντικής μου προσφοράς στην προώθηση του Γυναικείου Αθλητισμού στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Αφενός, μέσα από το αξίωμά μου και τις δράσεις μου, ως Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και αφετέρου από τη θέση της Προέδρου του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Η βράβευση αυτή, ασφαλώς, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για την ενδυνάμωση της προσπάθειάς μου. Το βραβείο αυτό είναι η ηθική ανταμοιβή για κόπους και προσπάθειες, δύο σχεδόν δεκαετιών, ενώ συγχρόνως με γεμίζει ευθύνη και υποχρεώσεις για τη συνέχιση του έργου μου, τόσο στον αθλητικό, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Από την άλλη, στο πρόσωπό μου βραβεύτηκε ολόκληρη η Ελλάδα. Σε μια κρίσιμη στιγμή, που η εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας πλήττεται διεθνώς, εξαιτίας της βαθιάς, οικονομικής ύφεσης, το αφιερώνω συμβολικά και από καρδιάς στη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας, σαν ένα φωτεινό σινιάλο ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας.

Πιστεύετε ότι η επιλογή από τη ΔΟΕ μιας Ελληνίδας για το έπαθλο, σε αυτή την συγκυρία και μάλιστα σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν μια κίνηση συμβολική;

Κάθε διάκριση που τιμά τη χώρα μας διεθνώς έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών γεγονότων και σχολιασμών λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της. Ωστόσο, γνωρίζοντας την αντικειμενικότητα, τα αυστηρά κριτήρια και το αξιοκρατικό σύστημα της ΔΟΕ, θα έλεγα πως το βραβείο αυτό δεν υποκρύπτει καμία χαριστική προδιάθεση των κριτών. Οπωσδήποτε, όμως, το γεγονός της επιλογής μιας Ελληνίδας αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, τους δίσεκτους αυτούς χρόνους. Είναι μια συμβολική στιγμή ελπίδας για την Ελλάδα, που αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και το λίκνο του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Θα μας εξηγήσετε, λοιπόν, τη διαδικασία που οδήγησε στη βράβευσή σας;

Η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κατόπιν ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας της, πήρε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί την υποψηφιότητά μου για τα Βραβεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Γυναίκα & Αθλητισμός», για το έτος 2012, κρίνοντας τη συμβολή μου ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του μακρόχρονου έργου που έχω επιτελέσει για την προώθηση και στήριξη του Γυναικείου Αθλητισμού στη χώρα μας.

Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε, επίσης, τόσο από την Ελληνική, όσο και από την Ευρωπαϊκή Παραολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και από πολλούς αθλητικούς συλλόγους και διεθνείς προσωπικότητες. Προφανώς, με τη συμβολή όλων, η ΔΟΕ προέκρινε τη δική μου υποψηφιότητα, απονέμοντας σε μένα, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό το βραβείο για το 2012.

Αρχικά, για το 2011, προτάθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Καπράλου, η υποψηφιότητά μου για συμμετοχή στη διεκδίκηση των βραβείων «Women and Sport Awards». Τα βραβεία αυτά απονέμονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κάθε χρόνο, σε επιλεγμένες γυναικείες προσωπικότητες που έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο στην προώθηση του Γυναικείου Αθλητισμού. Έτσι, το 2011, προηγήθηκε η κατάκτηση εκ μέρους μου της τρίτης θέσης στην Ευρώπη, που με έθετε αυτόματα υποψήφια, εκ νέου, για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στα επόμενα βραβεία για το 2012, την οποία και κατέκτησα μετά από διαδικασία αυστηρής αξιολόγησης, ανάμεσα σε άλλες δυνατές και αξιόλογες υποψηφιότητες.

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχω, ως μέλος της Ελληνικής Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», Πρόεδρός της οποίας είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου και βρίσκομαι σε αγαστή συνεργασία, τόσο με τον Πρόεδρό της κ. Σπύρο Καπράλο, όσο και με τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη της. Χάρη στην εισήγηση της ΕΟΕ έγινε γνωστό το έργο μου στο σύνολό του εντός και εκτός συνόρων και έφερα στη χώρα μας το τιμητικό αυτό έπαθλο. Τους οφείλω θερμές ευχαριστίες, από καρδιάς.

panag3

Οι βραβευθείσες, με τα έπαθλά τους ανά χείρας. Πρώτη από δεξιά η κα Κατερίνα Παναγοπούλου

Ποιο ακριβώς είναι το έργο της επιτροπής «Γυναίκα & Αθλητισμός» της ΔΟΕ; Εσείς είχατε συνεργασία μαζί της όλα αυτά τα χρόνια της εθελοντικής σας δράσης;

Η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με σκοπό να εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ θέματα σχετικά με τη στρατηγική της στον τομέα της προώθησης των γυναικών στον Αθλητισμό. Συγχρόνως, αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, για να καταστεί δυνατή η ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στον Αθλητισμό. Όσον αφορά στα βραβεία, η Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξετάζοντας τις υποψηφιότητες, που προτείνουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, απονέμει κάθε χρόνο δύο βραβεία, ένα σε ηπειρωτικό και ένα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πρόσωπα ή οργανισμούς, που η δράση τους συνετέλεσε καθοριστικά στην προώθηση της Γυναίκας στον Αθλητισμό, τόσο σε διοικητικό - αθλητικό όσο και σε ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο.

Μέσα στα χρόνια της διεθνούς δραστηριοποίησης μου, με την ιδιότητα της Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, έχω συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια με την παρουσία της κας Ανίτα ντε Φραντζ, μέλους ΔΟΕ και Πρόεδρου της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» της ΔΟΕ. Όπως γνωρίζετε, ήταν η κα ντε Φραντζ μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ που μού παρέδωσαν το βραβείο. Είχα δε τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία μιας στενότερης επικοινωνίας μαζί της, με την ιδιότητά μου ως μέλους της αντίστοιχης ελληνικής Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για τη γνωριμία μου με τον Δρ. Ζακ Ρογκ, Πρόεδρο της ΔΟΕ, ο οποίος προήδρευε σε αρκετά διεθνή συνέδρια, όπου συμμετείχα κι εγώ ενεργά, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, κάνοντας συχνά σοβαρές παρεμβάσεις για τη χώρα μας.

Πόσα χρόνια ασχολείστε εθελοντικά με τον αθλητισμό;

Δραστηριοποιούμαι ενεργά, προσφέροντας εθελοντικά στο χώρο του Αθλητισμού τις υπηρεσίες μου, από το 1996.

Το βραβείο που σας απενεμήθη από τη ΔΟΕ αφορά στο σύνολο της προσφοράς σας αυτής ή έχει να κάνει με κάποιες δραστηριότητες που επικροτεί και υποστηρίζει ειδικά εκείνη;

Θεωρώ πως αποτελεί τη χρυσή συνισταμένη πολλών επιμέρους παραμέτρων. Η κατάκτησή του οφείλεται στο γεγονός ότι η συνολική προσφορά μου ανταποκρινόταν πλήρως στις προϋποθέσεις που έθετε η ΔΟΕ για την απονομή της εν λόγω τιμητικής διάκρισης. Το σύνολο της προσφοράς μου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή μου σε διεθνή, επιστημονικά συνέδρια και ομάδες εργασίας, με ομιλίες, διαλέξεις και επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα για τη διάδοση των αρχών του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και μέσα από την πολυετή μου ενασχόληση για την υλοποίηση των δράσεων του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το πρόγραμμα δράσης που υιοθετεί η ΔΟΕ, για την ανάπτυξη του Γυναικείου Αθλητισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Μετά τη βράβευση αυτή θα ξεκινήσετε μια στενότερη συνεργασία με την ΔΟΕ;

Η παγκόσμια, πλέον, αναγνώριση της προσφοράς μας ανοίγει οπωσδήποτε νέους ορίζοντες επικοινωνίας και δράσης, αλλά, συγχρόνως, απαιτεί σοβαρές δεσμεύσεις εκ μέρους μας, προσωπικές και εθνικές, καθώς μεγιστοποιεί τις ευθύνες μας για την αξιοποίηση όλων των ευεργετημάτων που θα προκύψουν από τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Συνεπώς, η προδιαγραφόμενη στενότερη συνεργασία μας με τη «Διεθνή Ολυμπιακή Οικογένεια», που χώρεσε στην αγκαλιά της φέτος ολόκληρη την πατρίδα μας, μέσα από τη δική μου βράβευση, αφενός υπόσχεται ένα θεαματικό άνοιγμα, που έχει πολλά να φέρει στη χώρα μας τη δύσκολη αυτή στιγμή, αφετέρου, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επαναπαυτούμε «στις δάφνες μας», αλλά απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση, ετοιμότητα και δραστηριοποίηση, για να εκμεταλλευτεί και αξιοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη, υλικά και ηθικά, αυτής της διεθνούς διάκρισης.

Ακόμη περισσότερο χρόνο ενασχόλησης με τον εθελοντισμό δηλαδή; Αλήθεια, πόσο χρόνο αφιερώνετε στο έργο σας καθημερινά;

Έχοντας ένα χαρακτήρα ενθουσιώδη, εργατικό, δραστήριο και επικοινωνιακό, θα ομολογούσα, με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, πως χάνω την αίσθηση του χρόνου, κάθε φορά που χρειάζεται να αφοσιωθώ στο έργο μου. Έτσι, με τη βοήθεια των εκλεκτών συνεργατών μου, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουμε φέρει σε πέρας πάμπολλες αποστολές και δραστηριότητες και έχουμε παραδώσει με επιτυχία έργα αθλητικής και πολιτιστικής υποδομής και στις πιο ακριτικές γωνιές τις Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Υπήρξε εποχή που βρισκόμουν στην κυριολεξία συνεχώς με μία βαλίτσα στο χέρι, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στα διεθνή φόρα, ιδίοις εξόδοις, χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια ή αμοιβή, πέραν της εσωτερικής μου έφεσης για προσφορά και δημιουργία.

Όσο περνούν τα χρόνια, αντί να περιορίζονται οι δραστηριότητές μου, επεκτείνεται ο κύκλος των εργασιών μου, καθώς νέες απαιτήσεις, νέα ανοίγματα, νέα άτομα, νέες γνωριμίες, καινούριες ιδέες, δημιουργικές προτάσεις και επιτακτικές ανάγκες απορροφούν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και το χρόνο μου σχετικά με τα θέματα. Είμαι βέβαιη ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με τις πρόσθετες απαιτήσεις που φέρνει η βράβευση από τη ΔΟΕ.

panag4

Η κα. Παναγοπούλου, με το έπαθλό της στα χέρια και με φόντο την αφίσα του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Γυναίκα και τον Αθλητισμό

Από όλες τις δραστηριότητες που έχετε αναπτύξει, ποιες ξεχωρίζετε για τη σημασία τους και ποιες για συναισθηματικούς λόγους;

Κάθε προσφορά πηγάζει από το κέντρο της καρδιάς. Στην περίπτωσή μου είναι δύσκολο να κάνω τη διάκριση, ανάμεσα σε έργα λογικής και σε έργα συναισθήματος. Σε μια τέτοια διαδρομή, όπως η δική μου, σίγουρα, υπήρξαν περιπτώσεις που επικράτησε το «πρέπει». Τις περισσότερες φορές όμως το έργο μου υπήρξε μία ειλικρινής «κατάθεση ψυχής» και εκεί αποδίδω, ως επί το πλείστον, τη χάραξη της γόνιμης και αποδοτικής πορείας μου, μέσα στο χώρο του εθελοντικού Αθλητισμού.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες; Στον αθλητισμό; Στις οργανικές θέσεις γύρω από τον αθλητισμό;

Επειδή, παραδοσιακά, ο Αθλητισμός ήταν προνομιακό πεδίο δράσης των ανδρών, η πρόοδος των γυναικών στον τομέα αυτό υπήρξε αργή. Με τον καιρό, οι γυναίκες συμμετείχαν περισσότερο στον Αθλητισμό, λόγω της συνειδητοποίησης της σημασίας της άσκησης για την καλή τους υγεία. Στην εποχή μας, γίνεται συνείδηση πλέον στην κοινωνία μας, ότι, για να είναι κάποιος υγιής, πρέπει να αθλείται. Όλο και περισσότερα στοιχεία δημοσιοποιούνται, σχετικά με τα οφέλη που συνεπάγεται για τις γυναίκες και τα κορίτσια ο δραστήριος τρόπος ζωής.

Εν τούτοις, παρά την ενίσχυση, κατά τα τελευταία χρόνια, της συμμετοχής των γυναικών στον Αθλητισμό και παρά τις περισσότερες ευκαιρίες των γυναικών για συμμετοχή σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες, δεν παρατηρείται και θεαματική αύξηση. Συνεπώς, εμείς με το έργο μας προσπαθούμε να τις ενθαρρύνουμε. Σκοπός μας είναι, κατ' αρχάς να βελτιωθεί και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στον Αθλητισμό. Από εκεί και πέρα: Να υποστηριχθεί η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στον τομέα της άθλησης, οργάνωσης και διοίκησης του Αθλητισμού, με την παροχή περισσότερων ευκαιριών πρόσβασης των γυναικών σε καίριες θέσεις, να ευαισθητοποιηθούν τα ΜΜΕ, ώστε να αποτυπώνουν θετικά και να καλύπτουν επαρκώς το εύρος, το βάθος, την ποιότητα και τα οφέλη της ενασχόλησης των γυναικών με τον Αθλητισμό και τέλος να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε όλα τα επίπεδα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τι δυσκολίες συναντάτε στο έργο σας; Γνωρίζουμε, για παράδειγμα ότι το Κέντρο Διάγνωσης και Πρόληψης Νέων Αθλητών «Καλλιπάτειρα» έχει ήδη την χρηματοδότηση, ωστόσο έχει καθυστερήσει η κατασκευή του.

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ στην προσπάθεια προώθησης του Αθλητισμού, ως τρόπου ζωής για τους νέους, δε θα μπορούσε να παραβλέψει τον υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας (μέχρι εξήντα παιδιά ετησίως, 8-14 ετών), λόγω του μη έγκαιρου προληπτικού ελέγχου υγείας των μελλοντικών νέων αθλητών. Γι' αυτό το λόγο πήραμε την πρωτοβουλία για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κέντρου Διάγνωσης και Πρόληψης Υγείας Νέων Αθλητών μέσα στον ευρύτερο χώρο του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Στο έργο αυτό, επιτρέψτε μου να προσθέσω, πως μεγάλος χορηγός είναι και ο σύζυγός μου, Περικλής Παναγόπουλος, που χορηγεί σημαντικό ποσόν για την κατασκευή του κτιρίου, στη μνήμη του αδελφού του Λυκούργου Παναγόπουλου, ο οποίος νοσηλεύτηκε με φυματίωση στα χρόνια της Κατοχής και εξέπνευσε, δυστυχώς, στη «ΣΩΤΗΡΙΑ» το 1944, σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών.

Επίσης χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα και η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τον κ. Κυριάκο Κυριακίδη, κ. Γιάννη Ζανή και κ. Γιάννη Μαρνέρη, οι οποίοι με την αξιοθαύμαστη ανιδιοτελή συνδρομή τους συνέβαλλαν για την ολοκλήρωση των μελετών της κατασκευής.

Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, καθυστερεί η αποδοχή της δωρεάς μας από το κράτος, για να ξεκινήσει το έργο. Είναι πράγματι λυπηρό, αν σκεφτεί κανείς, ότι λόγω του μεγάλου κύματος φτώχιας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλπάζει η φυματίωση ξανά και, κυρίως, ότι θρηνούμε 60 μικρά παιδιά το χρόνο, από έλλειψη πρόγνωσης και πρόληψης της υγείας τους.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να αναλογισθούμε το μέγεθος της ευθύνης, που αναλογεί σε όσους εμπλέκονται στην κωλυσιεργία αυτή.

Με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, λογικά θα συναντάτε όλο και πιο συχνά τον προβληματισμό διαφόρων χορηγών να στηρίξουν τις ιδέες σας. Τι λύσεις έχετε βρει;

Το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» μέχρι τώρα, χάρη στις άοκνες προσπάθειές τόσο τις δικές μου, ως Προέδρου, όσο και των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, κατάφερνε να έχει την υποστήριξη δεκάδων χορηγών, μικρών ή μεγαλύτερων. Πραγματικά, είναι ακόμα συγκινητική η προσέλευση και η ανταπόκριση ανθρώπων, που προθυμοποιούνται να προσφέρουν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση των εκδηλώσεών μας, εκτός από την Αθήνα, και στα άλλα παραρτήματά μας, στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Πάτρα.

Ωστόσο η έλλειψη χορηγών, λόγω της οικονομικής ύφεσης είναι όντως ένα υπαρκτό πρόβλημα, που δε μπορώ να πω με αισιοδοξία πως θα ξεπεραστεί εύκολα. Ξέρω όμως, πως δεν έλειψαν οι φιλότιμοι άνθρωποι, ούτε οι φιλότιμες προσπάθειες όλων μας θα σταματήσουν, μπροστά στα εμπόδια που η παρατεταμένη κρίση ορθώνει απειλητικά. Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με συσπείρωση και αλληλεγγύη, έστω και με λιγότερους χορηγούς, ευελπιστώντας, πως αργά ή γρήγορα, θα ξαναβρούμε το σωστό δρόμο της ανάπτυξης, ως άνθρωποι και ως χώρα.

Πώς πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε τα νέα παιδιά μέσα στους αθλητικούς χώρους;

Σε όλους τους τομείς, τα πάντα ξεκινούν από την Παιδεία. Αυτό που μας χρειάζεται, πρώτα ως χώρα και μετά, ως άτομα, είναι η κατάλληλη αγωγή, τα υγιή κίνητρα και η προσήλωση στις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Τα ελληνόπουλα θα αγαπήσουν τον Αθλητισμό, όταν εμείς οι μεγαλύτεροι δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, τους δώσουμε την ανάλογη αθλητική αγωγή και τους διδάξουμε, με το παράδειγμά μας, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, αναπτύσσοντας την ευγενική άμιλλα, τόσο στον Αθλητισμό, όσο και στη ζωή τους.

Τι ρόλο παίζει η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αθλητική μας παιδεία; Θεωρείτε ότι οι Αγώνες, όπως και οι λοιπές μεγάλες διοργανώσεις, προβάλλονται με το δέοντα τρόπο σήμερα;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν από την αρχαιότητα φωτεινό ορόσημο και σημείο αναφοράς κάθε υγιούς αθλητικής δραστηριότητας. Σαφώς, η προβολή τους είναι αναγκαία, αρκεί να γίνεται με παραδειγματικό τρόπο. Στις μέρες μας, με τη γενικότερη διάβρωση της κοινωνίας, που αντανακλάται και στο χώρο του Αθλητισμού, ο πρωταθλητισμός έχει να παρουσιάσει φαινόμενα εμπορευματοποίησης, διαφθοράς, χρηματισμού. Συνακόλουθα και το Ολυμπιακό ιδεώδες τείνει να ξεφύγει από το ιδανικό εκείνο πρότυπο, όταν ο «κλάδος ελαίας» αποτελούσε το συμβολικό, ηθικό τρόπαιο του νικητή, χωρίς υλικά ανταλλάγματα, συναλλαγές και χρηματικές απολαβές.

Συνεπώς, επιβάλλεται ο ιερός θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων να επιστρέψει στην αρχική του μορφή, απαλλαγμένος από κάθε πρόσθετο αρνητικό κατάλοιπο, ώστε να υπηρετεί καθαρά την αθάνατη Ολυμπιακή ιδέα της ευγενούς άμιλλας για την ανάδειξη του «ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού».

Πρόσφατα, τα κορίτσια του πόλο έφεραν στην Ελλάδα άλλη μια σημαντική διάκριση με το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό. Την ίδια ώρα μιλούσαν με παράπονο για τα οικονομικά τους προβλήματα. Πώς σχολιάζετε τις αγωνιστικές τους προσπάθειες και πώς μπορούν να μας διδάξουν με το παράδειγμά τους;

Τις νίκες των Ελληνίδων αθλητριών μας της γυναικείας ομάδας πόλο με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πρώτα και στη συνέχεια με το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό, τις χαιρετίζει με ειλικρινή ενθουσιασμό όλη η Ελλάδα. Μακάρι αυτή η νίκη να γίνει παράδειγμα για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Πρέπει να εργαστούμε όλοι, έτσι ώστε, το παράδειγμα των Ελληνίδων πρωταθλητριών να αποτελέσει το εφαλτήριο για άλλες σπουδαίες κατακτήσεις. Καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουμε, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στη σωτηρία της πατρίδας μας.

Πράγματι, η ομάδα των πρωταθλητριών πόλο αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως και όλος ο κόσμος, καθώς έχει πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Αποτελούν ωστόσο μια φωτεινή εξαίρεση και παράδειγμα προς μίμηση, αφού με πενιχρά μέσα, αλλά με κατάθεση ψυχής, καταφέρνουν και παραμένουν στην «κορυφή».

Ο σύζυγός σας, εφοπλιστής, ο κύριος Περικλής Παναγόπουλος, βρίσκεται συχνά στο πλευρό σας στις εθελοντικές σας δράσεις. Μοιράζεται κι εκείνος την ίδια αγάπη με εσάς για τον αθλητισμό;

Παρόλο που ο σύζυγός μου δεν έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον Αθλητισμό, καθώς είναι απορροφημένος με την εργασία του, έχει βαθιές γνώσεις για τα αθλητικά δρώμενα. Στηρίζει τις δράσεις και το έργο μου. Η σοφία, η βαθιά γνώση και η εντιμότητα που τον διακρίνουν, αποτελούν ένα πολύτιμο οδηγό για μένα μέσα στα χρόνια και θεωρώ ανεκτίμητη την παρουσία του και τη συμπαράστασή του στην ευόδωση του έργου μου.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Οι επιτυχίες συντελούν στο να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος, αλλά απαιτούν συχνά αγώνα και θυσίες. Δίνουν ώθηση, χαρά και έμπνευση για όλο και μεγαλύτερα επιτεύγματα. Ως τέτοιες είναι απαραίτητες, καλοδεχούμενες και ευπρόσδεκτες.

Ο ρόλος σας σημαίνει και πάρα πολλά ταξίδια. Πού θα θέλατε να ζήσετε εκτός Ελλάδας;

Μόνο στην Ελλάδα! Και είναι η επιλογή μου! Είναι η πιο όμορφη χώρα. Είμαι Ελληνίδα, αγαπώ την πατρίδα μου. Εδώ βρίσκεται η οικογένειά μου, το σπίτι μου, οι δραστηριότητές μου και οι φίλοι μου.

Στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας, όταν έχετε αδειάσει πια από δυνάμεις, τι είναι αυτό που ξαναφορτίζει τις μπαταρίες σας;

Η οικογενειακή θαλπωρή, η ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

panag2

Το βραβείο που απενεμήθη από την ΔΟΕ στην κα. Παναγοπούλου

Διαβάστε ακόμη: «Το πρώτο "χρυσό" των Ολυμπιακών από την Κατερίνα Παναγοπούλου»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή