Εμπόδια Γερουλάνου στον ήδη «πληγωμένο» πολιτισμό
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού- Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου ματαιώνεται ο διεθνής διαγωνισμός αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών και άλλων μουσειακών κατασκευών των εκθεσιακών χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που ο χώρος του πολιτισμού υπέστη μεγάλο πλήγμα έπειτα από την «κινηματογραφική» ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Συγκεκριμένα λοιπόν η Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις από την Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το έργο ήταν συνολικού προυπολογισμού 882.000,00 ευρώ και θα συγχρηματοδοτούντο από το ΕΣΠΑ «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013» με την συμμετοχή του Διαρθρωτικού Ταμείου ΕΤΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση η οποία αναρτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2012 στο πρόγραμμα Διαύγεια αναφέρει ότι η Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις για τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από την Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να διευκρινιστεί πως ο κ Γερουλάνος κατά την επίσκεψή του στις 14 Μαίου 2011 στην Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο το είχε παρουσιάσει ως ένα έργο έτοιμο για δημοπράτηση, σύμφωνα με το patrisnews.com.
Ενημερωτικά…
Το καλοκαίρι του 2009, έγιναν τα εγκαίνια στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο και περικλείεται από τους δρόμους Καραϊσκάκη, Κρεσταινίτου, Μεταξά και Πετραλιά.
Το συγκεκριμένο κτίριο στις αρχές του 1890 λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία, ενώ η κατασκευή του αποδίδεται στον Ernst Ziller. Το εμβαδόν του συγκεκριμένου κτιρίου είναι 1.383 τ.μ και ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 8.241.819,52. Σήμερα το κτίριο αυτό δεν έχει εκπληρώσει ακόμη το σκοπό της δημιουργίας του, μιας και χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις και τυχόν πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.
Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πύργου θα πρέπει να λειτουργήσει ως μουσείο που θα στεγάσει εκθέματα που βρίσκονται στα υπόγεια των μουσείων.
Στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας άλλωστε υπάρχουν εκθέματα τα οποία βρίσκονται στα υπόγεια του μουσείου ανεκμετάλλευτα και τα οποία μπορούν να ανασυρθούν να αξιοποιηθούν και να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου.
Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 1 εκατ. τουριστών καταφθάνουν κάθε χρόνο με κρουαζερορόπλοια στο λιμάνι Κατακόλου. Σίγουρα η ένταξη στο «τουριστικό πακέτο» και της επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πύργου, θα αναβαθμίσει την ελκυστικότητα του προσφερόμενου «πακέτου» και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.