Eurovision: Η «ακτινογραφία» του διαγωνισμού στο Newsbomb.gr από τον πρόεδρο του OGAE Greece

Έφτασε και φέτος η ώρα της Eurovision 2021 και το Newsbomb.gr προσπαθεί να κάνει την «ακτινογραφία» του διαγωνισμού με τη βοήθεια του προέδρου του ελληνικού σωματείου φίλων της Eurovision, του OGAE Greece

Για ένα από τα πράγματα που είναι γνωστός ο Μάιος είναι και η Eurovision, ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού που μετρά αισίως 65 χρόνια ζωής καθώς η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ήταν στις 24 Μαΐου του 1956.

Από τότε στον διαγωνισμό έχουν λάβει μέρος συνολικά 52 χώρες οι οποίες προσπάθησαν με ένα τραγούδι διάρκειας τριών λεπτών να πείσουν τους Ευρωπαίους τηλεθεατές αλλά και τις εθνικές επιτροπές ότι αξίζουν το τρόπαιο του νικητή.

Πολυνίκης του διαγωνισμού η Ιρλανδία η οποία έχει καταφέρει να φέρει στο Δουβλίνο το πρώτο βραβείο συνολικά επτά φορές.

Πρώτο βραβείο έχει κερδίσει και η Ελλάδα, το 2005 με το My Number One που ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου, ενώ ελληνικά τραγούδια έχουν διαγωνιστεί συνολικά 40 φορές από το 1974 οπότε και έκανε την εμφάνισή της ελληνική συμμετοχή στη Eurovision.

Για την ιστορία το ελληνικό ντεμπούτο έγινε με την Μαρινέλλα και το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου».

Ο OGAE Greece και η αγάπη για τη Eurovision

Ό,τι προηγήθηκε είναι τα επίσημα στοιχεία για τη Eurovision. Ο διαγωνισμός, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Όπως λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του OGAE Greece, του επίσημου σωματείου φίλων του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στην Ελλάδα, Πάρις Τσουλφάς, «υπάρχει μια φιλία λαών που δεν φαίνεται. Έχουμε μάθει γλώσσες, έθιμα από άλλες χώρες και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι και ασχολία».

Ο ίδιος μετράει εμπειρία 20 ετών στις διοργανώσεις της Eurovision με τον OGAE Greece να σβήνει φέτος τα 33α «κεράκια» του καθώς ιδρύθηκε το 1988.

Όπως θυμάται ο κ. Τσουλφάς «τότε εκδίδαμε μόνο ένα περιοδικό και όλα γίνονταν δι’ αλληλογραφίας». Πλέον με την «αναγέννηση» της Eurovision o OGAE Greece έχει δική του σελίδα, δική του κάλυψη των διοργανώσεων με απεσταλμένους του σε κάθε διαγωνισμό, κάνει εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και ετοιμάζεται για την κορύφωση με την τελική φάση των επόμενων ημερών.

«Σκοπός μας είναι η διάδοση του διαγωνισμού, η διατήρησή του στις αξίες που πρεσβεύει αλλά και να προωθήσουμε τις ελληνικές υποψηφιότητες» εξηγεί ο κ. Τσουλφάς ο οποίος θυμάται με νοσταλγία το 2009 όταν στον διαγωνισμό της Μόσχας ταξίδεψαν από την Ελλάδα 85 άτομα για να τον καλύψουν.

«Στις καλές εποχές που η Ελλάδα είχε πάρει το βραβείο και έπαιρνε θέση στη 10αδα είχαμε ολόκληρο γραφείο τουρισμού για να ταξιδέψουμε και βιώναμε τα πράγματα με μεγάλο πάθος. Θυμάμαι ότι στην διοργάνωση της Αθήνας φτιάξαμε το «καφέ της Eurovision» που λειτούργησε για δύο εβδομάδες και αυτό ήταν από τις πρώτες φορές που συνέβη και έκτοτε όλοι το κάνουν» προσθέτει.

Τα «καλύτερα» τραγούδια

Στην ερώτηση ποιο ελληνικό τραγούδι έχει σημαδέψει τον ίδιο, ο κ. Τσουλφάς χωρίς δεύτερη σκέψη απαντά «Έλενα Παπαρίζου». Όπως, όμως, εξηγεί δεν εννοεί το τραγούδι που έφερε το πρώτο βραβείο και τη διοργάνωση στην Ελλάδα, αλλά την πρώτη συμμετοχή της δημοφιλούς τραγουδίστριας στον διαγωνισμό.

«Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το I would die for You και τους Antique που άλλαξαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision (σ.σ. το τραγούδι έλαβε μέρος στον διαγωνισμό του 2001). Από τότε πολλοί περισσότεροι αγκάλιασαν τη Eurovision και η ΕΡΤ αντιμετώπισε με μεγαλύτερο ζήλο τον διαγωνισμό» εξηγεί την επιλογή του ο κ. Τσουλφάς.

«Μπορεί στη συνέχεια να κερδίσαμε το βραβείο αλλά τότε δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι βλέπουμε την Ελλάδα τόσο ψηλά στα στοιχήματα μέχρι που ήρθε η τρίτη θέση» εξηγεί.

Όπως λέει «όταν πήραμε το βραβείο η χαρά ήταν τεράστια αλλά θυμάμαι την πρωτόγνωρη χαρά να βλέπεις από τα στοιχήματα ότι μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το Σάββατο όταν δύο χρονιές πίσω ερχόμασταν 15οι».

Όσο για το τραγούδι άλλης χώρας ο πρόεδρος του OGAE Greece λέει ότι «ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Love Shine a Light της Αγγλίας από το 1997 γιατί είναι υμνοειδές, έχει ένα μήνυμα και είχε πάρει ρεκόρ βαθμών».

Ωστόσο ο ίδιος ξεχωρίζει και «ένα από τα τελευταία χρόνια που πούσαρε και ξαναγέννησε τη Eurovision, το Euphoria το 2012».

Υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;

Μια από τις πιο αγαπημένες συζητήσεις όσων παρακολουθούν ή όσων αγαπούν να μισούν τη Eurovision είναι και αυτή περί συναλλαγών, συμφωνιών, συμμαχιών κτλ. για τους εκάστοτε νικητές.

Η συζήτηση αυτή πάντα «ανάβει» όταν σβήνουν τα φώτα του διαγωνισμού αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τη Eurovision;

«Είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να το αποκόψεις από τη Eurovision από τη στιγμή που διαγωνίζονται χώρες. Ο κόσμος που δεν ασχολείται πάντα θα είναι λίγο καχύποπτος» απαντά αρχικά ο Πάρις Τσουλφάς.

«Εγώ πιστεύω ότι η επιρροή σαφώς υπάρχει αλλά φτάνει μέχρι το 40%. Δεν πιστεύω ότι πάει κάποιο τραγούδι ή βραβείο μιλημένο και έχω βρεθεί κοντά σε πάνω από 20 διοργανώσεις» συμπληρώνει.

«Σαφώς γίνονται προσπάθειες να επηρεαστεί το αποτέλεσμα αλλά είναι τόσο πολλές οι χώρες που λαμβάνουν μέρος που και 12 χώρες να επηρεαστούν από τις 46 είναι αδύνατον να πάρεις το βραβείο» υποστηρίζει.

Όπως λέει «όταν μια χώρα καταφέρνει και έρχεται 2η αν το μέγεθός της είναι μικρό εκεί ο κόσμος πιστεύει ότι δεν της δώσανε γιατί δεν έχει λεφτά να το κάνει. Αυτά είναι λίγο παραφιλολογίες. Σαφώς μια μικρή χώρα αδυνατεί να διοργανώσει έναν τέτοιο διαγωνισμό αλλά είναι τόση η τιμή που δεν θα τον αρνηθεί και επίσης η EBU από την αρχή και πριν διαγωνιστεί κάθε χώρα έχει υπογράψει ότι αν κερδίσει μπορεί να διοργανώσει τον διαγωνισμό».

«Μην ξεχνάτε ότι είναι συμπαραγωγή όλων των ευρωπαϊκών τηλεοράσεων και πάντα είναι η EBU εκεί για να σώσει τον διαγωνισμό» προσθέτει με νόημα.

Ωστόσο δεν αρνείται ότι «οι χώρες σαφώς έχουν μεταξύ τους συμπάθειες». Φέρνει, μάλιστα, το παράδειγμα της Ουκρανίας το 2016 «που ήταν στη γλώσσα της και ήταν ένα ιδιαίτερο τραγούδι και όμως κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπορικά κομμάτια που ήταν φαβορί».

Τελικά, όμως, ο ίδιος καταλήγει ότι «όταν το τραγούδι είναι δυνατό και έχει δυνατό μήνυμα καταφέρνει να ξεπερνάει οτιδήποτε είναι συμφωνημένο»

Οι πιο τρελαμένοι

Όσο για τους πιο παθιασμένους φίλους της Eurovision, o πρόεδρος του OGAE Greece απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «οι Σκανδιναβοί».

«Ο τελικός της Σουηδίας είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτόν του τελικού της Eurovision» λέει χαρακτηριστικά. «Παθιασμένοι ήταν κάποτε και τα Βαλκάνια. Όμως και η Κεντρική Ευρώπη αγαπάει τον διαγωνισμό. Από εκεί έρχονται και τα μεγαλύτερα φαν κλαμπ σε μέλη».

«Κάποτε η όλη γιορτή γινόταν τις τελευταίες 5 ημέρες και τώρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση στα τέλη Απριλίου» συμπληρώνει.

«Αγαπάμε συνειδητά τη Eurovision. Και περνάμε καλά και αγαπάμε τη φιλία μεταξύ των λαών που κηρύσσει η Eurovision. Υπάρχει μια φιλία λαών που δεν φαίνεται. Έχουμε μάθει γλώσσες, έθιμα από άλλες χώρες και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι και ασχολία» εξομολογείται ο Πάρις Τσουλφάς.

Η ελληνική συμμετοχή με τη Stefania

Αναπόφευκτα η συζήτηση πάει και στην φετινή ελληνική συμμετοχή με τη Στεφανία Λυμπερακάκη και το Last Dance.

O κ. Τσουλφάς με την εμπειρία 20 ετών στην «πλάτη» του λέει ότι η πρώτη πρόβα ήταν «ωραία» και μιλά για μια «εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται πάνω στη σκηνή καθώς ο Φωκάς Ευαγγελινός και οι χορευτές έχουν κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στη σκηνή».

«Υπάρχει μια ιστορία με την τραγουδίστρια μαζί, το τραγούδι είναι στην εποχή του και είναι η Στεφανία μέσα στη γλύκα και πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να αποσπάσει τους βαθμούς και μια καλή θέση στη 10αδα» εκτιμά ο κ. Τσουλφάς.

«Αυτό που αυτή τη στιγμή παίζεται (σ.σ. η συνέντευξη έγινε την Τετάρτη) είναι να είμαστε στη 10αδα. Είμαστε κοντά και έχει ανοδική τάση» καταλήγει ο πρόεδρος του OGAE Greece.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.