Λάμπρος Κωνσταντάρας: 36 χρόνια χωρίς τον πιο φωνακλά γόη του ελληνικού σινεμά
10 συν 1 πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε για τον «Λαμπρούκο» της καρδιάς μας.
Σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ένας από τους πιο σπουδαίους και αγαπημένους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο αξέχαστος Λάμπρος Κωνσταντάρας.
Χαρισματικός, ταλαντούχος, φωνακλάς, αθυρόστομος και ιδιότροπος, γλεντζές και γόης από τα νιάτα του, ο Κωνσταντάρας άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο μεγάλο πανί, ενώ από πολύ νωρίς έγινε ο αγαπημένος μας «Λαμπρούκος» που συνενίζει να μεγαλώνει και να αγαπιέται από γενιές και γενιές.
Παρακάτω ακολουθούν 10+1 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τον μεγάλο μας ηθοποιό:
1. Με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, ο Κωνταντάρας γεννήθηκε στο Κολωνάκι στις 13 Μαρτίου του 1913 και έμενε στην οδό Πλουτάρχου 13. Συχνά ο ίδιος σχολίαζε τη σύνδεση και την ιδιαίτερη σχέση του με τον αριθμό 13.
2. Όπως συνήθως συμβαίνει με τους ηθοποιούς, ο Κωνσταντάρας υπήρξε αρκετά προληπτικός. Αλλά και ιδιότροπος. Περπάταγε πάντα από την ίδια πλευρά του πεζοδρομίου, διέσχιζε το δρόμο από την ίδια μεριά, η εφημερίδα του έπρεπε να είναι ατσαλάκωτη και δεν περνούσε ποτέ από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
3. Ο ίδιος δεν οδηγούσε ποτέ, αλλά είχε μια περίεργη συνήθεια: μετρούσε (σχεδόν εμμονικά) τα αυτοκίνητα μάρκας VW που έβλεπε στο δρόμο.
4. Ο Κωνσταντάρας ήταν γιος χρυσοχόου και μάλιστα για ένα διάστημα δούλεψε κοντά στον πατέρα του. Το 1931 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου, αλλά τελικά τον κέρδισε η Υποκριτική.
5. Ένα χρόνο πριν, το 1930, βρέθηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, από όπου έφυγε… κολυμπώντας.
6. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο με τον βαθμό του έφεδρου αξιωματικού, στο πλάι του Οδυσσέα Ελύτη. Σε μια μάχη τραυματίστηκε βαριά και ο Ελύτης τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
7. Ο Κωνσταντάρας υπήρξε μεγάλος οπαδός της ΑΕΚ αλλά και τερματοφύλακας την ομάδας. Μια φόρά μάλιστα κόντεψε να φάει ξύλο στο γήπεδο, εξαιτίας της Τζένης Καρέζη. Η αξέχαστη ηθοποιός που είχε πάει μαζί του στον αγώνα, πανηγύριζε για την αντίπαλη ομάδα... Ακόμα, ο Κωνσταντάρας υπήρξε και αθλητής του στίβου.
8. Η πρώτη ταινία του στον κινηματογράφο ήταν Το Τραγούδι του Χωρισμού το 1940 ενώ η τελευταία του ήταν Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ του 19811.
9. Ο Τρελοπενηντάρης, ο Μπλοφατζής, ο κινηματογραφικός πατέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο αξέχαστος Λάμπρος Κωνσταντάρας, άφησε πίσω του 191 θεατρικές παραστάσεις, 78 ταινίες, εκατοντάδες αξεπέραστες ατάκες και ένα σπουδαίο έργο.
10. Ο Le beau Grec, όπως τον αποκαλούσαν στο Παρίσι, υπήρξε μεγάλος καρδιοκατακτητής. Το 1945 παντρεύτηκε την ηθοποιό Ιουλία Γεωργοπούλου με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα. Με τη σύζυγό του χώρισαν λόγω του θυελλώδους έρωτά του με την Άννα Καλουτά. Τελευταία σύντροφος της ζωής του ήταν η κατά 25 χρόνια μικρότερη του Φιλιώ Κεκάτου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1971 και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος.
10+1. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του τους πέρασε μέσα στη σιωπή και την απομόνωση. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών στις 28 Ιουνίου 1985. Νοσηλευόταν στο «Ασκληπιείο» Βούλας αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.