Το φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση
Αυτός ο θεσμός που ξεκίνησε πριν απο περίπου πέντε χρόνια στη Χίο κατάφερε να επιβιώσει στους πολύ δύσκολους καιρούς της πανδημίας και να παραμείνει πιστός στο όραμα της ιδρύτριας του, της μουσικού και φιλόλογου Ελευθερίας Λυκοπάντη.
Μια γυναίκα που δεν σταματά να αναζητά, να αγαπά, να δημιουργεί και να παλεύει.Αναρωτιέμαι πώς ο θεσμός του Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» κατάφερε να αντέξει στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελευθερία Λυκοπάντη πιστεύει πως «κάθε κακό κάποιο δώρο κουβαλάει...»
«Βέβαια και ο πολιτισμός ανήκει στους τομείς που επλήγησαν από την πανδημία και ιδιαίτερα όλοι οι καλλιτέχνες, που δεν είχαν κάποια σταθερή βάση εισοδήματος. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι αυτή η μεγάλη δοκιμασία των λαών να πάρει γρήγορα το δρόμο προς την ανάμνηση, όχι όμως τη λήθη, γιατί κάθε κακό κάποιο δώρο κουβαλάει, αρκεί να έχουμε ανοικτά πάντα τα μάτια του νου και της καρδιάς μας».
Η ακάματη και ανιδιοτελής προσφορά σπουδαίων και σημαντικών ανθρώπων στηρίζουν αυτόν τον Θεσμό εδώ και πέντε χρόνια. Ευχής έργον και θέμα χρόνου η γενικότερη εξάπλωση του. Το Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» ανήκει στα ελάχιστα ανταποδοτικά για τον τόπο. Οι συναυλίες στήνονται στη Χίο, οι προσκεκλημένοι μουσικοί μένουν στη Χίο όλες τις ημέρες του και συνεργάζονται με ντόπιους μουσικούς και μαθητές σε καθημερινές πολύωρες πρόβες για να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα κάθε ημέρας.
Και όλα αυτά δίχως καμία έμπρακτη υποστήριξη.
«Οι δημόσιοι φορείς είναι πολύ φειδωλοί στις οικονομικές τους παροχές. Με εξαίρεση την (Αντι)Περιφέρεια, όλοι οι υπόλοιποι κάνουν άσκηση στην υπομονή μας. Ή –και ακόμα χειρότερα-πρέπει να έχεις την τύχη να είσαι αρεστός στους ιθύνοντες. Η Ελλάδα των μέσων και της προσωποληψίας. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι.
Θα συνεχίσουμε, διότι η έννοια του κέρδους δεν αγγίζει ούτε τη τσέπη μας ούτε το νου μας. Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ως πολιτιστικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, και ιδιαίτερα το Φεστιβάλ της, στηρίζεται στον ακατάβλητό ενθουσιασμό, στην πίστη μας στην αξία αυτού που υπηρετούμε, στην ακάματη ανιδιοτελή προσφορά όλων εμάς των στελεχών της, των εθελοντών της, κυρίως νέων, και των φίλων μας. Όμως πάνω από όλους και όλα στέκεται η γιγαντιαία προσωπικότητα του καλλιτεχνικού μας συμβούλου, συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, διδάκτορα του Χάρβαρντ και καθηγητή σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά πανεπιστήμια του κόσμου, στο Berklee College of Music της Βοστώνης. Τύχη αγαθή οδήγησε τα βήματά του στη Χίο!»
Το φετινό 5ο Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» κινείται «στους ρυθμούς του Εθνικού εορτασμού των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας μας με μία σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος», περιγράφει η Ελευθερία Λυκοπάντη.
Θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 31 Ιουλίου στο νησί της Χίου και θα είναι μια ανάσα ιστορίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Ημερίδα με θέσμα τις σχέσεις Γαλλίας και Χίου κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση καθώς και τον αντίκτυπό τους στη γαλλική διανόηση και καλλιτεχνική δημιουργία, ρεσιτάλ πιάνου και συναυλία με έργα Γάλλων και Ελλήνων συνθετών που καταδεικνύουν -ενδεικτικά- την καλλιτεχνική ώσμωση των δύο λαών ως τις μέρες μας. Ξεχωρίζει στις φετινές εκδηλώσει η έρευνα, παρουσίαση και συναυλία βυζαντινών ύμνων αφιερωμένων στο Ολοκαύτωμα της περιόδου της Τουρκοκρατίας.
«Το φετινό μας Φεστιβάλ είναι κι αυτό μια γιορτή που όχι μόνο ψυχαγωγεί, αλλά ανεβάζει τον πολιτισμό καθώς φωτίζει το παρόν και φέρνει πιο κοντά μας το παρελθόν», αναφέρει η Ελευθερία Λυκοπάντη.
5ο Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» στη Χίο για μικρούς αλλά και μεγάλους.
«Η εθελοντική μας ομάδα ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία, γέννημα της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, γιορτάζει τα έκτα της γενέθλια. Γι αυτό ανοίγει- τιμητικά-την αυλαία με «Το Ρόδο της Μοναξιάς», μια πολυδιάστατη εκδήλωση για το κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς, όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες , με κύρια στοιχεία το Λόγο, τη Μουσική, Τα Εικαστικά και το Χορό. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκδήλωση «Μουσική –Θέατρο-Λόγος: Πέρα από τις λέξεις και τους ήχους». «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική»(Luciano Berio).
Πρόκειται για έργα που ξεπερνάνε τη συνηθισμένη αντίληψη του Λόγου, της Μουσικής και του Θεάτρου και επαναπροσδιορίζουν με ποικίλους, ευφάνταστους και ασυνήθιστους τρόπους τις μεταξύ τους σχέσεις. Συνεχίζουμε με τη συναυλία « Musica Poetica», ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα ως σήμερα και μια βραδιά με το «Aeris Trio»χάλκινων πνευστών», μας λέει η Ελευθερία Λυκοπάντη.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τη Συναυλία των Νέων, όπου θα παρουσιαστεί ένα μουσικό παραμύθι για τους πολύ μικρούς φίλους του Φεστιβάλ και συναυλία αφιερωμένη στα νέα ταλέντα. Παράλληλα έχουν οργανωθεί δύο εργαστήρια για παιδιά, ένα μουσικής και ένα ζωγραφικής/γλυπτικής, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν και ενήλικες ,masterclasses , τρεις διαλέξεις για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αι., του Ούγγρου συνθέτη Ligeti και αναλύσεις από τους σολίστ μερικών από τα προχωρημένα έργα που ερμηνεύουν.
Αντικείμενο του Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» είναι η σύγχρονη λόγια ελληνική δημιουργία το 20ού και του 21ου αι, που όμως αγκαλιάζει όλα τα είδη και τις περιόδους της Ελληνικής Μουσικής. Είναι μοναδικό παγκοσμίως. Έτσι συγκεντρώνει κάθε χρόνο προσωπικότητες, κυρίως Έλληνες της διασποράς, που το υπηρετούν με πάθος και γνώσεις και το όνομά τους λάμπει στο διεθνές μουσικό στερέωμα.
«Οι περισσότεροι έρχονται με κύριο στόχο να στηρίξουν αυτό το μοναδικό στο είδος του Φεστιβάλ, που με μεγάλη τους έκπληξη διαπιστώνουν να γίνεται με τόση επιτυχία σε ένα ακριτικό σημείο της χώρας μας, με αναθέσεις και παραγωγές εφάμιλλες των μεγάλων αστικών κέντρων» καταλήγει η Ελευθερία Λυκοπάντη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμό εφήβων από 16 ετών και παιδιών με υποκείμενα νοσήματα προτείνει η Επιτροπή