Η «Καραγκούνα» της Καρδίτσας στην Ολυμπιάδα Παραδοσιακών Χορών - «Αφήσαμε το ελληνικό αποτύπωμα»

Ο λαογραφικός χορευτικός Όμιλος Καραγκούνα από την Καρδίτσα έκλεψε τις εντυπώσεις στην Φολκοριάδα που διεξήχθη στη Ρωσία - Τι λέει στο Newsbomb.gr η αντιπρόεδρος του ομίλου

Μπορεί αυτό το διάστημα όλα τα φώτα του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες διεξήχθη άλλη μια Ολυμπιάδα μόνο που αυτή αφορούσε τους παραδοσιακούς χορούς.

Η διοργάνωση διεξήχθη στη Ρωσία και η Ελλάδα είχε εκπρόσωπο σε αυτή την γιορτή των παραδοσιακών χορών, που λέγεται Φολκοριάδα.

Συγκεκριμένα ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Καραγκούνα από την Καρδίτσα βρέθηκε στην πόλη Ουφά στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της Ρωσίας και εξέπεμψε από εκεί το μεγαλείο του ελληνικού Πολιτισμού.

H είσοδος της Ελληνικής αποστολής στη Φολκλοριάδα 2021

Στο Newsbomb.gr για αυτή την παρουσία μίλησε η Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF και Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ Ανδρομάχη Χάκκα.

Η κυρία Χάκκα τονίζει την σημασία αλλά και την σημαντικότητα των ελληνικών παραδοσιακών χορών στην διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμικού DNA.

Όπως λέει ούτε εκείνη αλλά ούτε και η αποστολή δεν περίμεναν να συναντήσουν σε αυτό το σημείο της γης Έλληνες ομογενείς και όμως όχι μόνο τους βρήκαν αλλά τους ζήτησαν να μεταφέρουν στην ελληνική πολιτεία ένα μήνυμα: να φτιαχτεί ελληνικό σχολείο σε αυτή την γωνιά της γης για να μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

Στην συνέχεια η κυρία Χάκκα αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ταξιδιού από την Καρδίτσα στα βάθη της Ρωσίας εν μέσω covid-19. Ωστόσο η ενέργεια που έλαβαν και αυτή που μετέδωσαν άξιζε όλη την ταλαιπωρία.

Η τελετή έναρξης της Φολκλοριάδας

Στα βάθη της Ρωσίας και συγκεκριμένα στη πόλη Ουφά, στη Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της Ρωσίας, βρέθηκε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» στο πλαίσιο της Φολκοριάδας. Πείτε μας για αυτή την εμπειρία σας;

«Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο γεγονός της VI CIOFF® World Folkloriada, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Δημοκρατία του Bashkortostan, στη Ρωσία, από τις 3 - 10 Ιουλίου. Στα βάθη της Ρωσίας οι άνθρωποι είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσουν πολιτισμούς από όλο τον κόσμο. Υπήρξαν ιδιαίτερα ζεστοί και φιλικοί. Όλη η χώρα ζούσε κυριολεκτικά στους ρυθμούς της Φολκλοριάδας, για την οποία προετοιμαζόταν επί 4 χρόνια. Ήταν μια εμπειρία μοναδική και ποιοτική. Για 10 ημέρες Η Ρωσία έγινε το κέντρο της Παγκόσμιας Λαογραφίας».

Αρχικά τι είναι η Φολκοριάδα;

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διεθνές Συμβούλιο Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Λαϊκών Τεχνών» (CIOFF®), συνεργάτης της UNESCO, ιδρύθηκε το 1970 και εργάζεται μέσα και από τα Εθνικά Τμήματα για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Μέρος των επίσημων εκδηλώσεων του CIOFF είναι η Παγκόσμια Φολκλοριάδα, η οποία διοργανώνεται από το 1996 και κάθε 4 χρόνια στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και ακολούθησαν στην Ιαπωνία, στην Ουγγαρία, στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό.

Στην VI CIOFF® World Folkloriada πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.700 άτομα με εθνικές φορεσιές, ενώ δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα δύο παγκόσμια ρεκόρ κυκλικών χορών (khorovod).

Το ένα ρεκόρ αφορούσε τις 71 εθνικότητες που συμμετείχαν khorovod - 71, ενώ το δεύτερο τον αριθμό των 57 χωρών που συμμετείχαν στο khorovod – 57.

Το ρεκόρ που σημειώθηκε στη Φολκλοριάδα

Στον «Χορό των Εθνικοτήτων» (khorovod) συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ρωσίας και τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουφά. Την τελετή παρακολούθησαν ο αρχισυντάκτης του Βιβλίου Αρχείων της Ρωσίας Stanislav Konenko και η Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν Amina Shafikova

Mε νομίσματα από όλες τις χώρες φτιάχτηκε ένα κόσμημα tushelderek, ίδιο με το τοπικό κόσμημα στήθους της παραδοσιακής φορεσιάς της Μπασκιρίας. Το ελληνικό νόμισμα που τοποθετήθηκε ήταν ένα ελληνικό εικοσάδραχμο. Το κόσμημα θα τοποθετηθεί σε προθήκη σε μουσείο για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγάλο αυτό γεγονός!

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης της Παγκόσμιας Λαογραφίας, ο Philippe Beaussant, Πρόεδρος του CIOFF®, έβαλε μια κάψουλα με ένα μήνυμα στους απογόνους του World Tree. Η χρονοκάψουλα είναι γεμάτη με σύμβολα, νομίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα, μουσικά όργανα, θραύσματα υφασμάτων παραδοσιακών φορεμάτων κ.λ.π. ένα μήνυμα προς τις μελλοντικές γενιές. Η κάψουλα θα μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και θα ανοίξει σε 10 χρόνια. Το μήνυμα της χώρας μας ήταν ένα ξύλινο αντίγραφο τσαρουχιού.

Όπως και οι Ολυμπιακοί αγώνες, έτσι και η World Folkloriada, στηρίζεται στην ανταλλαγή, το σεβασμό, την αρμονία και την επικοινωνία μεταξύ των λαών μέσα από τον Πολιτισμό.

H σημαία της Φολκλοριάδας

Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθείτε από την Καρδίτσα στα βάθη της Ρωσίας εν μέσω covid-19;

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και ποικίλες. Η Φολκλοριάδα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά λόγω covid-19 μεταφέρθηκε για το 2021. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι δυσκολίες, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και έξαρσης της πανδημίας.

Ωστόσο η επιθυμία και λαχτάρα μας να παράξουμε Πολιτισμό και να δηλώσουμε την ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός ήταν εντονότερη και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πείσμα και η επιμονή νίκησε οποιαδήποτε δυσκολία. Αρωγός σ΄αυτή την προσπάθεια ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας) και τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη.

Πανδαισία χρωμάτων στη Φολκλοριάδα 2021

Πόσες χώρες συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα του χορού φέτος;

Η συμμετοχή των χωρών ήταν περιορισμένη, λόγω των υπαρκτών δυσκολιών που προαναφέρθηκαν. Συμμετείχαν τελικά 37 χώρες και 2700 άτομα (χορευτές, μουσικοί και τεχνίτες), ενώ για την περσινή Φολκλοριάδα είχαν δηλώσει παρουσία 81 χώρες.

Ήρθαν εκπρόσωποι χωρών από την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και φυσικά από την Ευρώπη. Ταξιδέψαμε με τη Λαϊκή Παράδοση από τη Χιλή και το Περού έως την εξωτική Ινδονησία και από το Καμερούν έως την Εσθονία.

Συναντήσατε Έλληνες και αν ναι, πως σας υποδέχθηκαν;

Στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία με μεγάλη μας έκπληξη και χαρά συναντήσαμε Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς. Λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου Covid-19 δεν είχαμε δημιουργική επαφή. Ωστόσο δημιουργήθηκε ένα αυτοσχέδιο γλέντι στην πλατεία Θεάτρου της πόλης από τους μουσικούς και τους χορευτές, στο οποίο συμμετείχαν χορεύοντας και τραγουδώντας με ενθουσιασμό και κέφι. Με συγκίνηση ζήτησαν από εμάς να μεταφέρουμε στο ελληνικό δημόσιο τη σφοδρή επιθυμία τους να ιδρυθεί σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.

Τι χορέψατε και πώς αντέδρασε ο κόσμος;

Μας δόθηκε η ευκαιρία, επειδή οι εκδηλώσεις που αφορούσαν την ελληνική συμμετοχή πραγματοποιούνταν στην επαρχία της κεντρικής Δημοκρατίας του Bashkortostan να παρουσιάσουμε πλήθος χορών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα νησιά και τη Μικρά Ασία.

Η παρουσία συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια τόσο από τους χορευτές των άλλων χωρών, όσο και από το πλήθος που συνέρρεε στις παραστάσεις. Επιπλέον, γνήσιο και δυνατό ήταν το χειροκρότημα των διοργανωτών για την άρτια, ουσιαστική και αυθεντικά παραδοσιακή εμφάνιση - χωρίς ίχνος νεωτερισμού.

Παράλληλα με τις χορευτικές παραστάσεις υπήρχαν και άλλες εκδηλώσεις. Υπήρχαν εκθέσεις παραδοσιακής τέχνης, παιχνιδιών, εθίμων, καθώς και έκθεση με μάσκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονταν με την ιστορία τους.

Η ελληνική μάσκα εκπροσωπήθηκε από τον «Πρόσωπο» του δρώμενου της Νάουσας «Μπούλες»

.

Ουσιαστικά εξαγάγατε τον ελληνικό Πολιτισμό και παράδοση εκτός συνόρων σε μια δύσκολη περίοδο. Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία;

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» υπήρξε κοινωνός της ελληνικής παράδοσης και άξιος πρεσβευτής της Ελλάδος. Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία ζωής και με ανυπομονησία περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία, ώστε με ασφάλεια να πιάσουμε τα χέρια μας και να χορέψουμε όλοι μαζί. Νιώθουμε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που προσπάθησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για το φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του CIOFF®, Philippe Beaussant δήλωσε: «αποδείξαμε στον Μπασκορτοστάν ότι η ελπίδα για έναν όμορφο κόσμο δεν είναι απλώς μια ουτοπία. Και αυτό το γεγονός θα αποθανατιστεί ως το πρώτο πολιτιστικό γεγονός, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο

Ο ελληνικός χορός είναι συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία, έχει βαθιές και ισχυρές ρίζες;

Ο Ελληνικός Παραδοσιακός χορός, οι φορεσιές και γενικότερα η Λαϊκή Παράδοση είναι η ζωντανή ιστορία μας. Η ελληνική παράδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντλεί τα θέματά της από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη θρησκευτική ζωή, την ιστορία της και το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μας δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να κάνουμε γνωστή τη χώρα μας με τη μακρά παράδοση φιλοξενίας, την ιστορία της και τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από τα ήθη και έθιμα.

Πραγματικά μεταφέραμε την ιστορία μας στη Ρωσία, διότι το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών και των κοσμημάτων «κουβαλούν» ιστορία ενός αιώνα και ανήκουν στη συλλογή του Ομίλου μας.

Η παρουσία μας τελούσε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021». Το πρόγραμμά μας ήταν αφιερωμένο και προσαρμοσμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στον εορτασμό του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Οι διοργανωτές και το κοινό εντυπωσιάστηκαν για τον εορταστικό χαρακτήρα των εμφανίσεων μας.

Την ελληνική αποστολή συνόδευαν: ο κ. Ιωαννίδης Κώστας, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος και ο κ. Τόλης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος για πολιτιστικά θέματα στο Youth Coordinating Committee of Cioff και Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Επιτροπής Νέων του Cioff.

Χορευτές από όλο τον κόσμο στη Φοκλοριάδα 2021

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.