Μίκης Θεοδωράκης: Έλληνες καλλιτέχνες αποχαιρετούν στο Newsbomb.gr τη φωνή της Ρωμιοσύνης

Γνωστοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μίκη Θεοδωράκη μιλούν στο Newsbomb.gr για την απώλεια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μέγιστος των Ελλήνων», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Μανώλης Μητσιάς

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο Μίκης μελοποίησε όλη την Ελλάδα. Άφησε πλούσια παρακαταθήκη ένα ποικιλόμορφο και τεράστιο έργο όλων των ειδών μουσικής: από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Μελοποίησε σπουδαία ποιήματα φέρνοντάς κοντά στο ευρύτερο κοινό.

Γνωστοί ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον Μίκη Θεοδωράκη μιλούν με συγκίνηση στο Newsbomb.gr για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μανώλης Μητσιάς υπήρξε μαθητής του, ερμηνευτής και φίλος του.

«Η Ελλάδα ορφάνεψε σήμερα. Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν πυλώνα από τον Παρθενώνα. Έχασε έναν άνθρωπο ο οποίος τη δόξασε παγκοσμίως όλα αυτά τα χρόνια. Χάθηκε ένας άνθρωπος της μουσικής που μας έμαθε να τραγουδάμε, να κάνουμε αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων με τα τραγούδια του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μέγιστος των Ελλήνων. Ο θάνατος του Μίκη πρέπει να κηρυχθεί εθνικό πένθος από το ελληνικό κράτος. Ο Μίκης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεότερης πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου».

Η σπουδία ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, είχε βρεθεί αρκετές φορές στη σκηνή υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας έργα του όπως τα: Μαουτχάουζεν, Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιος κ.ά.

«Από σήμερα αρχίζει η μεγάλη αναμέτρησή μας με την απουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Ακούστε τα τραγούδια του και τη μουσική του και θα ακούσετε μέσα στο ρυθμό τους, την καρδιά του να χτυπά και να σε μαγνητίζει. Τιμήθηκε, δοξάστηκε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα, εμείς να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα πρόσφερε στη Λαϊκή Μουσική, με το τεράστιο επικοινωνιακό του χάρισμα, την ευφυΐα και την βαθιά του καλλιέργεια. Από σήμερα, πολλοί θα καταλάβουν τι σημαίνει Μίκης Θεοδωράκης, πόσο μεγάλωσε την Ελλάδα, πώς άνοιξε τους ορίζοντές μας και διεύρυνε τις συνειδήσεις μας, με την μεγάλη του θέληση και την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε. Σήμερα αναπαύθηκε αυτή η καρδιά και είναι μια μέρα φωτεινή σαν το έργο του, γαλήνια σαν την συνείδησή του και θερμή σαν την ζεστή του καρδιά».

Ο Κώστας Μακεδόνας είναι από τους Έλληνες τραγουδιστές που είχε την τύχη και την τιμή να τον διεθύνει στη σκηνή ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Είναι σήμερα ημέρα πένθους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά παγκόσμια. Γιατί μιλάμε για έναν συνθέτη από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Είναι τεράστια η απώλεια. Εγώ είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του, είχα τη χαρά να με διευθύνει, που όποιος το έχει ζήσει μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά από τα πρώτα τραγούδια του που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον ως παιδάκι να τραγουδήσω ήταν το Βρέχει στη Φτωχογειτονιά και αγάπησα πολύ όλο το έργο του μετά από αυτό. Είχα τη χαρά να κάνω την παράσταση το Ποιος τη Ζωή μου που έγινε στο θέατρο Badminton, πήγε σε όλη την Ελλάδα και τελείωσε με μια μεγάλη παράσταση στη Μακρόνησο. Φέτος μάλιστα ήταν να το επαναλάβουμε αλλά δυστυχώς ο θάνατος του παραγωγού Μιχάλη Αδάμ μας χάλασε τα σχέδια.

Νομίζω ότι το έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα μείνει όσο υπάρχει πολιτισμός σε αυτή τη Γη. Είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που έφτασε ο λόγος των ποιητών και μπήκε στο στόμα του καθενός μας. Μάθαμε τους ποιητές, μάθαμε όλα αυτά τα ποιήματα που γράφτηκαν κλπ. Έγινε μέσω της δικής του δουλειάς, μέσα από τη μελοποίησή τους. Έκανε τα ποιήματα προσιτά για τον καθένα.

Εγώ του χρωστάω και κάτι πολύ σημαντικό. Ότι κάποια στιγμή που περνούσα δύσκολη φάση σε αυτή τη δουλειά, ένα τηλεφώνημα του με έκανε να τα ξεχάσω όλα και να πω ότι θα συνεχίσω να ζω μέσα στο όνειρο αυτής της δουλειάς. Κάποια στιγμή είχα περάσει μια περίεργη κρίση μέσα σε αυτή τη δουλειά που είχα σκεφτεί να σταματήσω να τραγουδάω και ένα δικό του τηλεφώνημα τα άλλαξε όλα και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Δυστυχώς ήταν κάτι που το περιμέναμε όσοι είχαμε επαφή με την οικογένεια, ήταν κάτι που το ξέραμε ότι η κατάσταση δεν πάει καλά, αλλά την ώρα που γίνεται αυτό είναι όπως όταν χάνεις τους γονείς σου. Το ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα φύγουν αλλά την ώρα που φεύγουν είναι δυσβάσταχτος ο πόνος. Νιώθω ακριβώς το ίδιο συναίσθημα».

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο σπουδαίος μας συνθέτης ήταν εκείνος που σύστησε τους ποιητές σε ένα ευρύτερο κοινό και παραδέχεται ότι λόγω του Μίκη ξεκίνησε και ο ίδιος να μελοποιεί ποιήματα.

«Είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι, όλος ο ελληνισμός θα έλεγα.Είμαστε ταρακουνημένοι από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Παρόλο που το περιμέναμε, ιδιαίτερα όσοι τον γνώριζαν από κοντά. Έβλεπαν αυτό το σώμα σε ένα καροτσάκι, αλλά ξέραμε ότι ήταν εκεί, ότι ήταν ανάμεσα μας. Λέγοντας λοιπόν ότι "έφυγε", εννοώ ότι "έφυγε" το σώμα του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ανάμεσα μας εφ’ όρου ζωής. Όχι μόνο της δικής μας αλλά και των νέων ανθρώπων οι οποίοι με την "ευκαιρία" ενός θανάτου μπορούν να σκύψουν πάνω από αυτό το πρόσωπο και να δουν γιατί ήταν τόσο μεγάλος ο Μίκης, τόσο πνευματικός πατέρας, γιατί ταρακούνησε τα νερά του ελληνικού τραγουδιού προς το τέλος της δεκαετίας του ’50.

Μην ξεχνάμε ότι το 1958 βγήκε για πρώτη φορά ο δίσκος του Ο Επιτάφιος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Έβαλε τους ποιητές στο στόμα μας. Δηλαδή τραγουδούσαμε έννοιες που πολλές φορές στη νεότερη ηλικία που ήμουν κι εγώ δεν καταλάβαινα και πάρα πολύ όλα τα σημεία. Αργότερα βέβαια τα κατανόησα όταν ασχολήθηκα με την ποίηση. Γιατί ασχολήθηκα εγώ με την ποίηση; Γιατί μου άνοιξε το δρόμο ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις. Έσκυψα πάνω σε ένα είδος μουσικής και προσπάθησα κι εγώ να μελοποιώ ποιήματα. Λόγω του Μίκη. Μας άνοιξε δρόμους όχι μόνο για το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο, αλλά για το κατεξοχήν πνευματικό στοιχείο.

Εδώ ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γνωρίζω ότι τραγουδώντας τον Επιτάφιο και μετά το Άξιον Εστί δεν ήξερε τι έλεγε, όπως ο ίδιος σημείωνε, δεν τα καταλάβαινε, αλλά τα τραγουδούσε. Ο Μίκης ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του από τότε που ξεκίνησε. Έκανε μια πολιτιστική δραστηριότητα η οποία είναι ζηλευτή. Αν τη δούμε τώρα, μετά από μισό αιώνα και βάλε, 70 χρόνια περίπου, θα δούμε ότι είναι απίστευτες αυτές οι πρωτοβουλίες. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο για τον Μίκη και ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές που μας έχουν ταρακουνήσει για έναν θάνατο τον οποίο περιμέναμε. Ήμασταν προσαρμοσμένοι μέσα σε αυτό το θάνατο, εδώ και καιρό. Ωστόσο είναι σαν να πεθαίνει ένας νέος, νεότατος άνθρωπος. Γιατί ήταν πολύ νέος ο Μίκης σε όλη του τη ζωή.

Μήπως ο θάνατος του Μίκη είναι μια "ευκαιρία" να επανατοποθετηθούμε, όλος ο κόσμος, σε αυτά που ακούμε; Γιατί η εποχή μας περιέχει πολύ κακά τραγουδιστικά προϊόντα και λαϊκισμό…».

Ο γνωστός τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος επίσης έχει ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη αναφέρει:«Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι, πραγματικά. Έχουμε χάσει τον τελευταίο μεγάλο ογκόλιθο και όχι μόνο ως συνθέτη αλλά ως προσωπικότητα στη χώρα. Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι δεν "φεύγουν" ποτέ, δεν πεθαίνουν. "Φεύγουν" μόνο για τους οικείους τους. Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο το μπόι του Μίκη Θεοδωράκη δεν χαμηλώνει».


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινεί το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου - «Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων»

Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος που μελοποίησε όλη την Ελλάδα

Όταν οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη